
به گزارش حلقه وصل، صبح امروز مستند «پرواز از حلب» در شبکه افق سیما رونمایی شد. محسن عقیلی، تهیه کننده و کارگردان این مستند برای نخستینبار نام خودش را در میان کارگردانهای مستند بحران ثبت کرد. او پیش از این آثار مختلفی را تدوین کرده بود. مستند «پسرم» یکی از آثاری بود که با تدوین محسن عقیلی جایزه بهترین تدوین در جشنواره سینمای جوان را کسب کرد.
عقیلی در این مراسم گفت: در تقسیم بندی ژانرهای مستند شاید بتوان گفت که «پرواز از حلب» یک مستند پرتره آرشیوی است. جرقه تولید این کار با پیچیدن خبر شهادت حسین هریری در مشهد مقدس زده شد. یکی از دوستان مشترک من و شهید سراغم آمد و برای مراسم بزرگداشت شهید تقاضای ساخت یک تیزر را مطرح کرد. دوستم گفت که الان در خانه شهید است و قرار است خبر شهادت را به خانوادهاش اطلاع دهند. همانجا فیلم گرفت و بعد فیلم ها را به من رساند. تصاویر من را شوکه کرد. واکنش پدر، مادر و همسر شهید و صلابت آنها در برابر خبر عزیزشان خیره کننده بود. حسین هریری کارمند معمولی قطار شهری مشهد و مسئول بازرسی بود. او تازه داماد بود و فقط چند ماه از مراسم عقدش میگذشت ؛همه اینها به اضافه جذابیت و گیرایی چهره خود شهید باعث شد تا جذب این شخصیت شوم.
وی افزود: قبلا با گروه رسانه فاطمیون(س) برای تولید مستند 10 قسمتی فرماندهان همکاری داشتم. مستند «پسرم» یکی از آن 10 قسمت بود که موفقیت های خوبی کسب کرد. متوجه شدم که رسانه فاطمیون(س) آرشیو خوبی را از این شهید در عملیات تدمر ضبط کرده و در اختیار دارد. همه چیز از آرشیو گرفته تا نقاط تعلیق و درام مناسب دست به دست هم داد تا از تولید یک تیزر 12 ثانیهای به ساخت یک مستند 40 دقیقهای درباره شهید حسین هریری برسم.
محسن اسلام زاده کارگردان موفق سینمای مستند نیز مهمان این مراسم رونمایی بود. او گفت: این مستند در شرایط خوبی اکران میشود. چند روز قبل ترامپ رئیس جمهور آمریکا ما را «ملتی تروریست» خطاب کرد. حسین هریری کارمند معمولی بود و هیچوقت نیروی نظامی نبوده است اما مردم ما ذاتا ضد تروریست هستند. او تصمیم می گیرد به سوریه برود و با تروریست تکفیری بجنگد. دغدغه جدی او مردم بی پناه هستند. در مستند میفهمیم که حسین هریری در عملیات نظامی شهید نشده است بلکه بعد از آزادی حلب در پاکسازی خانههای مردم از تلههای انفجاری دچار حادثه میشود و به شهادت میرسد. دغدغه او امنیت مردم است و این مردم برای او مرز ندارند، خواه ایرانی، افغانستانی، عراقی و حتی سوری.
اسلام زاده تاکید کرد: قبلا انگار ساخت مستند آرشیوی ننگ بود! اما الان همه میدانیم که آرشیو به همان اندازه تصاویر ضبطی خودمان مهم و اثرگذار است چون هدف مستند نزدیک شدن به شخصیت ها است و این از دل تصاویر بیرون میآید. «پرواز از حلب» نقاط تعلیق خوبی دارد که واقعا نفس مخاطب را بند میآورد. رفت و برگشتها از منطقه جنگی به شهر بسیار خوب است و هیچ پرشی را در تدوین اثر نمیبینیم. یکی از آسیبهای مهم فیلمهای مستند در روایت سخت و غیر جذاب است اما این مستند روایت روان و خوبی دارد.
وی افزود: بارها همسر شهید را میبینیم اما این فیلم با وجود عواطفی که میان شخصیت فیلم و همسرش شکل گرفته هیچوقت ضد جنگ نیست. خبر شهادت را به خانواده میدهند اما آنها محکم و با صلابت نشستهاند و خم به ابرو نمیآورند. حالا جدیدا فیلمهایی که از همسران شهدا ساخته میشود غالبا ضد جنگ است چون از اول تا آخر ماجرا داریم اشک خانواده و حسرت آنها را میبینیم. «پرواز از حلب» به خوبی از این ماجرا عبور کرده و روایتش ضد جنگ نیست اما به نظرم شروع فیلم باید تغییر کند و مجددا روایت بهتری برای آن انتخاب شود.
محسن عقیلی تهیه کننده و کارگردان مستند در پاسخ به انتقاد برخی خبرنگاران و حاضران گفت: میگویند درگیر شخصیت مستندم شدهام، این درست نیست چون من غرق شخصیت حسین هریری شدم. من و خانوادهام درگیر تولید این مستند بودیم. نمیتوانستم خودم را مقابل همسر جوان این شهید قرار دهم و با او صحبت کنم. از همسرم خواستم این کار را انجام دهد، با اینکه تجربهای نداشت پذیرفت و با همسر شهید رفاقت کرد و صحبت کرد. دختر کوچک خودم هم در تمامی مصاحبه ها حاضر بود. چیزهایی که از رابطه عاشقانه شهید و همسرش هم میبینیم بخشی از حماسه است. این که حسین از همسرش میخواهد 10 روز یکدیگر را نبینند تا وابستگیشان برای روزهای دوری و اعزام کمتر شود، حماسه است. شرط همسر حسین در مراسم خواستگاری مبنی بر حضور همسر آیندهاش در همه جای عالم برای دفاع از دین و وطن حماسه است. جنگیدن در منطقه و شهادت برای آرمانهای دینی و متعالی تمام حماسه نیست بلکه این روابطی که پشت جبهه وجود دارد نیز بخشی از حماسه را تشکیل میدهد، فقط جنسش متفاوت است.
مستند «پرواز از حلب» با کارگردانی محسن عقیلی به زودی از شبکه افق سیما پخش میشود. مرکز رسانه فاطمیون(س) مجری طرح این مستند است.