
به گزارش حلقه وصل، سیدمحمد بهشتی، مدیر اسبق بنیاد فارابی و از جمله مدیران موثر سینمای ایران در دهه 60، به مناسبت روز ملی سینما به بیان نظرات خود در خصوص مدیریت سینمایی و مسائل مختلف پیرامون آن پرداخت.
وی در بخشی از این گفتگو که به ماجرای حذف نام «فجر» از بخش بین الملل جشنواره فیلم و انتقادات مربوط به آن اختصاص یافت اظهار داشت: اساس جشنوارهی فیلم فجر بر تولیدات سینمای ایران لحاظ شد و قرار بود در حاشیهاش اتفاقات دیگری هم بیفتد، یعنی زمانی در جشنوارهی فیلم فجر سینمای کودک مورد توجه قرار گرفت و وقتی تعداد فیلمهای این حوزه به اندازهای رسید و قلههایی در حوزهی فیلم کودک فتح شد، احساس کردیم که حالا میتوانیم جشنوارهای با عنوان جشنوارهی بینالمللی کودک اصفهان داشته باشیم. البته در جشنوارهی فجر چیزهای دیگری هم داشتیم اما اصل بر تولیدات ایرانی بود. همان موقع هم این فکر را داشتیم که مثلا فیلمهای اول یک جشنوارهی جداگانه داشته باشند یا مثلا کارهایی که در کنار فیلمسازی رخ میدهد مثل عکاسی یا گرافیک، جشنوارههای خارج از جشنواره فیلم فجر داشته باشند تا به طور مستقل بررسی شوند. پس با این نگاه اگر مرور فیلمهای خارجی هم به یک بنیه و بضاعت مشخص رسیده باشد، اشکالی ندارد که مستقل شود.
باید مراقب باشیم برند فجر صدمه نبیند
سید محمد بهشتی در عین حال گفت: اما نکتهای که در اینباره وجود دارد این است که جشنوارهی فجر یک برند است و در دنیا به همین نام شناخته میشود. پس باید مراقب باشیم این برند صدمه نبیند و موجودیت آن که همان هویت اصلیاش یعنی تولیدات داخلی است، حفظ شود.
او اشاره کرد: در دنیا جشنوارههای زیادی برگزار میشود و ما میتوانیم از یک منظر آنها را به دو گروه تقسیم کنیم. یکی کشورهایی که خودشان تولید جدیای ندارند، اما جشنوارههای بزرگی برگزار میکنند، مثل سوئیس که تولیدکنندهی شاخصی در عرصهی فیلمسازی نیست ولی یک جشنوارهی معتبر سینمایی دارد که معمولا هم به صورت بینالمللی برگزار میشود. چنین جشنوارههایی را در فیلیپین، قاهره و دمشق هم داشتهایم. البته ما نیز قبل از انقلاب چنین تجربهای را داشتیم و جشنوارهی «تهران» زمانی اوج گرفت که سینمای ما ورشکست شده بود. این جشنواره هویت مستقل خود را داشت بدون اینکه دغدغهای برای تولید داشته باشد.
وی ادامه داد: نوع دیگری از جشنوارهها و جوایز هم هستند که آیینهی پیش روی سینمای آن کشور محسوب میشوند، مثل اسکار که حیاتاش وابسته به تولید سینمای آمریکاست. جشنوارهی فجر ما هم از نوع دوم است و کاملا به آن چیزی که در این کشور تولید میشود متکی است، حتی جشنوارهی کودک نیز همینطور بود؛ یعنی چون حجم تولیدات آن افزایش پیدا کرد، یک جشنوارهی مستقل برای آن اختصاص داده شد. البته در بخش بینالملل جشنواره هم نمیتوانیم محور آن را براساس تولیدات سینمای خود بگذاریم، چون جنس نگاه در بخش بینالملل با جشنوارهی فجر که ملی است باید فرق داشته باشد. در نتیجه معتقدم این جداسازی براساس تعریف و هویت جشنوارهی فیلم فجر صدمهای به کیان آن نمیزند.
او یادآور شد: یک نکته مهم این است که بالاخره جشنوارهی فیلم فجر زمان خاصی دارد و حتما باید در دههی فجر برگزار شود. اگر بخواهیم همهی آنها را در دهه فجر حبس کنیم فرصت تنفس به بخشهای جنبی داده نمیشود ولی اگر هر کدام جدا شوند میتوانند در آسمان موضوع خود بهتر پرواز کنند. در این شرایط اگر بخش بینالملل در همان دههی فجر و با همان عنوان بود به برند فجر آسیب میزد، چون حتی برای جشنوارهی کودک هم آرم و لوگوی جداگانه تعریف شد که دیگر به آن فجر گفته نشود.
چندی پیش بود که حجت الله ایوبی در حکمی خطاب به سیدرضا میرکریمی، با حذف نام «فجر» او را به عنوان دبیر جشنواره بین المللی فیلم ایران منصوب کرد. این اقدام رئیس سازمان سینمایی مورد انتقادات گسترده ای قرار گرفت و در نهایت وزیر ارشاد خبر از عدم تغییر نام این جشنواره و باقی ماندن "فجر" روی آن داد.