
سرویس معرفی: اکثر افراد وقتی عبارت «راهیان نور» به گوششان میخورد، بیدرنگ برخی از مناطق عملیاتی جنوب کشور و مشخصا استان خوزستان در ذهنشان تداعی میشود و کمتر کسی به مناطق عملیاتی استانهای کرمانشاه، ایلام، کردستان و یا آذربایجان غربی میاندیشد. دلیل این امر این نکته است که مناطق عملیاتی خوزستان کانون اصلی برگزاری اردوهای راهیان نور بوده است و هرساله زائران زیادی علیالخصوص در ماههای انتهایی سال به این مناطق اعزام میشوند. این در حالی است که مناطق عملیاتی غرب و شمال غرب کشور به دلیل گستردگی جغرافیایی نتواسته است مانند مناطق عملیاتی جنوب پذیرای زائران باشد، با این حال چند سالی است که اردوهای راهیان نور مناطق عملیاتی غرب و شمال غرب کشور نیز رونق گرفته است و ستاد راهیان نور کشور، به روشهای مختلفی از زائران ثبتنام انجام داده و از آنها پذیرایی میکند.
* مناطق عملیاتی غرب و شمال غرب کدامها هستند؟
همانطور که گفته شد مناطق عملیاتی غرب و شمال غرب، مناطقی از چهار استان کرمانشاه، ایلام، کردستان و یا آذربایجان غربی را دربرمیگیرد. یادمان مرصاد، ارتفاعات قراویز، یادمان بازی دراز، پادگان ابوذر، تنگه حاجيان، یادمان مطلع الفجر و قصر شیرین در منطقه غرب کشور، روستای دزلی، ارتفاعات دالانی، مریوان، باشماق، بوالحسن، دارساوین، سردشت، ارتفاعات مرزی بلفت و دوپازا، جنگل آلواتان و حاج عمران در شمال غرب کشور از جمله مکانهایی است که شاهد رشادتهای رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس بوده و حالا خیل عظیم زائران در قالب کاروانهای راهیان نور در این مناطق حاضر میشوند و از این مناطق بازدید میکنند.
یادمان مرصاد
تنگه چهارزبر در 35 کيلومتري غرب کرمانشاه و در جاده اصلی کرمانشاه – اسلام آباد معروف به راه کربلا قرار دارد. این تنگه، دروازهای اصلی ورود به شهر کرمانشاه از سمت غرب است که جاده ترانزيتي کرمانشاه - خسروي، از اين تنگه ميگذرد.
در سوم مرداد 1367 نيروهای سازمان مجاهدين(منافقين) با پشتیبانی ارتش بعث عراق، پس از عبور از مرزهای ايران در محور قصرشيرين-سرپل ذهاب، بدون درگيري جدی تا اسلام آباد پيشروی کردند و سپس به طرف کرمانشاه ادامه حرکت دادند. در شرق تنگه چهارزبر رزمندگان اسلام راه را بر آنان مسدود ساخته و درگيری را آغاز نمودند.
به اين ترتيب عمليات مرصاد در تاريخ 1367/5/5 آغاز گرديد. با حملات نيروهاي خودي، نيروهاي منافقين که به آن نقطه دست يافته بودند به هلاکت رسيده يا تار و مار شدند. در تنگه چهارزبر بنايي به يادبود عمليات مرصاد احداث گرديده است، نمای بیرونی یادمان حالتی گنبدی شکل مانند مسجد و داخل آن به صورت یک موزه ساخته شده است که مزار 5 شهید گمنام در این یادمان زیارتگاه عاشقان است.
ارتفاعات قراویز
پس از عقب راندن دشمن از سرپل ذهاب، نيروهای عراقی در ارتفاعات قراويز در غرب سرپل ذهاب مستقر شدند. دوازده روز پس از استقرار دشمن روی قراويز، تعدادي از نيروهای سپاه به فرماندهی اصغر وصالی به دشمن يورش بردند.
با تلاش اين رزمندگان که کمتر از يک دسته بودند بخشي از قراويز(تپه مجاهد) آزاد شد. اين تپه در جريان عملياتهای بازی دراز 1 و 2 شاهد تلاش فوقالعاده و جانبازی جمعی از رزمندگان سپاه و ارتش بود.
یادمان بازی دراز
این ارتفاعات که در جنوب غربی سرپل ذهاب قرار دارد، يکي از ارتفاعات مهم و استراتژيک منطقه است که بر شهرهای سرپل ذهاب، قصرشيرين و نفت شهر در داخل خاک ايران و شهرهای نفت خانه و خانقين در داخل خاک عراق ديد و تسلط خوبي دارد.
ارتش عراق در تاريخ 1359/7/15 اين ارتفاع را بدون درگيری اشغال و سپس جادهای به طول 6 کيلومتر روی آن احداث و آسفالت کرد. براي آزادسازی بازی دراز عملياتی در عاشورای 1359 اجرا شد که موفقيتی در پی نداشت. پس از آن برادران سپاه طی دو ماه شناسایی، عمليات ديگری را طراحی کردند که با اجرای آن در تاريخ 1360/2/2 بخش مهمی از ارتفاعات بازی دراز از جمله قلههای 1000، 1050 و 1100 گچی آزاد شد.
پادگان ابوذر
از پادگان ابوذر با نام «دوکوهه غرب» یاد میشود. این پادگان که در 20 کیلومتری جنوب شرقی شهر سرپل ذهاب قرار دارد، مقر تيپ سه ابوذر از لشکر 81 زرهی بوده است. پادگان ابوذر که مرکز تجمع نيرو و پشتيباني يگانهای خودی بود، بارها هدف بمباران و موشک باران ارتش عراق قرار گرفت.
بمباران رزمندگان مستقر در اين پادگان در تاريخهای 6 و 1363/12/18 که آماده اجرای عملياتی در جنوب سومار بودند، ورق ديگري از تاريخ سراسر مظلوميت رزمندگان اسلام را ورق زد. اين عمليات قرار بود همزمان با عمليات بدر در جنوب انجام شود که به دلايلي منتفی شد. در روزهای اول در روزهای اول جنگ شهيد خلبان اکبر شيرودی و شهيد پاسدار وصالی از تخليه و سقوط اين پادگان جلوگيری کردند. در حال حاضر تعدادی از ساختمانهای این پادگان به حالت دست نخورده باقی مانده است که یکی از نقاط مورد بازدید کاروانهای راهیان نور است.
تنگه حاجيان
این تنگه در مسیر گیلانغرب به سرپل ذهاب قرار دارد و نزديکترين تنگه به گيلان غرب است که دشت گيلان غرب را به دشت ديره در جنوب سر پل ذهاب متصل مي سازد. رزمندگان برای آزادسازی اين تنگه دو عمليات اجرا کردند که در دومين عمليات (14/9/1359) اين تنگه آزاد شد. اصغر وصالی از فرماندهان سپاه تهران در جريان اولين عمليات آزادسازی اين تنگه به شهادت رسيد.
یادمان مطلع الفجر
این تپه در غرب جاده گیلان غرب – سرپل ذهاب و در 13 کیلومتری شمال غرب شهر گیلانغرب واقع است. در نزدیکی این یادمان مزار یکی از شهدای گیلان غرب به نام شهید خوش روان نیز قرار دارد. عملیات مطلع الفجر در 1360/9/20 با رمز یا مهدی(عج) ادرکنی با هدف جلوگیری از تحرکات دشمن و فراهم نمودن امکان آزادسازی قصرشیرین و نفت شهر در محور گیلانغرب- سرپل ذهاب انجام شد که در پی این عملیات حدود 2000 نفر از قوای دشمن کشته شدند.
قصر شیرین
قصرشيرين در منطقهای کوهستانی از نوار مرزی طوری واقع شده است که از شمال و غرب با عراق هم مرز مي باشد و توسط دو جاده آسفالت از گيلان غرب و سرپل ذهاب به شبکه جاده اي کشور مرتبط است. قصر شیرین قبل از شروع جنگ تحميلي، هواپيماها و توپخانه ارتش عراق بارها اين شهر را مورد تهاجم قرار دادند. ارتش عراق ، با دو لشگر به قصرشيرين حمله کرد و در روز پنجم مهر 1359 شهر را به طور کامل اشغال کرد در حالي که عده اي از مردم موفق به ترک شهر نشدند و در خانه هاي خود محبوس بودند. ارتش عراق پس از اشغال قصرشيرين مردم شهر را در مسجد مهديه شهر جمع کرد. نيروهاي عراقي در اقدام بعدي جوانان و مدافعان باقي مانده در شهر را شناسايي کردند و به اسارت گرفتند.
* جزئیات اردوی راهیان نور شمال غرب در سال ۹۷
ممکن است بسیاری از مشتاقان سفر به مناطق عملیاتی شمال غرب کشور از نحوه ثبتنام و سایر جزئیات این اردوی معنوی اطلاعی نداشته باشند. بد نیست بدانید که ثبتنام این اردوها از هفدهم تیرماه آغاز شده و زمان اعزام اولین کاروان راهیان نور 23 مردادماه تعیین شده است.
طبق اعلام ستاد راهیان نور کشور، ثبتنامها در قالب سه کاروان زیر انجام خواهد شد:
1. ستاد شهید صیاد شیرازی: ویژه ارگانها، سازمانها، ادارات، مساجد، پایگاهها و ... است.سرانه هر نفر در کاروان شهید صیاد شیرازی 75 هزار تومان است که این هزینه شامل خدمات داخل منطقه میشود.
2. ستاد شهید حسن باقری: ویژه خانوادههایی که میخواهند با خودروی شخصی خودشان به مناطق شمالغرب سفر کنند. سرانه هر نفر در کاروانهای شهید باقری 75 هزار تومان است که این هزینه شامل خدمات داخل منطقه میشود.
3. کاروان شهید عبدالحسین برونسی: ویژه افرادی که خودشان در قالب کاروانهای ستاد راهیان نور قصد سفر به مناطق شمال غرب کشور را دارند. زمان حرکت کاروان در تاریخ 23 مرداد ماه 97 است و سرانه هر نفر 195 تومان است. این هزینه شامل اتوبوس، 2 وعده غذای بین راه و میان وعده بین راه و به مدت 4 روز و تمام خدمات داخل منطقه میشود.
توجه: اولین اعزام زائران ستادهای شهید صیاد شیرازی و باقری از 17 مردادماه و آخرین پذیرش زائر 27 مرداد ماه 1397 است.