به گزارش حلقه وصل، آیتالله ناصر مکارمشیرازی شامگاه دوشنبه در برنامه چشمه معرفت که از شبکه یک سیما پخش شد، اظهار کرد: در مسیر زندگانی انسان، شیاطین، هوای نفس و وسوسهها وجود دارد تا انسان را از مسیر منحرف کند.
وی با اشاره به اینکه ما شبانه روز در نمازهای خود به خداوند عرض میکنیم «اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِیمَ»، تصریح کرد: بعضی افراد میپرسند مگر ما در مسیر مستقیم نیستیم یا گمراهیم؛ پاسخ این است که همواره در مسیرمان، احتمال انحراف است.
این استاد برجسته حوزه افزود: شیاطین، وسوسه ها، انسانهای نااهل، رسانهها و فضاهای مجازی آلوده، وسوسههای دشمنان، تهدیدها و عوامل دیگر در مسیر ما وجود دارد و هر روز باید از خداوند بخواهیم از راه راست منحرف نشویم.
معظم له افزود: برای حرکت در مسیر صحیح، خداوند حداقل هفت واعظ برای ما قرار داده است که یکی از آنان، رسول اکرم (ص) است.
این مرجع تقلید با اشاره به آیه ۴۶ سوره سبا «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا مَا بِصَاحِبِکُمْ مِنْ جِنَّةٍ إِنْ هُوَ إِلَّا نَذِیرٌ لَکُمْ بَیْنَ یَدَیْ عَذَابٍ شَدِیدٍ»، گفت: تنها راه نجات بر پایه دستور قرآن، تفکری است که مبتنی بر خلوص نیت، جدیت، مشورت و رجوع به جماعت باشد. از طریق این دستور میتوان فرد و خانواده و جامعه را اصلاح کرد.
آیت الله مکارم شیرازی تصریح کرد: در حالی که بعضیها علاقهای به تفکر ندارند، اسلام تأکید بسیاری بر ضرورت این امر کرده است.
وی با اشاره به روایتی از رسول اکرم (ص) مبنی بر اینکه فکرکردن مایه حیات و زندگی قلب انسانهای بیدار است، گفت: شخصی که در ظلمت میخواهد حرکت کند باید چراغی همراه داشته باشد؛ تفکر چراغ راه ما در این ظلماتی است که در پیش داریم و اجازه انحراف به ما نمیدهد.
وی همچنین با اشاره به تعبیر حضرت علی (ع) از تفکر به عنوان آینهای صاف، اظهار کرد: انسان در آینه میتواند خوبیها و بدیها را ببیند؛ تفکر نیز همچون آینه چنین ویژگی دارد.
معظم له افزود: در روایات اشاره شده که نبی مکرم اسلام(ص) هرگاه میخواست از خانه خارج شود، نگاه به آینه میکرد و اگر آینه نبود، نگاه به آب صاف میکرد؛ گاهی انسان بدون نگاه کردن در آینه از خانه خارج میشود که اگر وضع نامتعارفی داشته باشد، موجب تمسخر دیگران میشود.
این مرجع تقلید در ادامه به روایتی از امام رضا (ع) اشاره کرد و گفت: ایشان میفرماید «عبادت، زیاد نماز خواندن و زیاد روزه گرفتن نیست، بلکه به اندیشیدن در امر پروردگار متعال است».
آیت الله مکارم شیرازی افزود: با اینکه نماز و روزه اهمیت زیادی در اسلام دارد، اما امام رضا (ع)، اینها را در سایه تفکر قرار میدهد و میفرماید تفکر، برتر است.
وی تصریح کرد: مقصود از اندیشیدن در امر خداوند، یا فرمان تکوینی در عالم آفرینش است یا فرمان تشریعی در عالم شریعت.
این مفسر برجسته قرآن کریم افزود: اگر مطابق دستور قرآن و روایات اسلامی، پایه کار خود را بر تفکر بگذاریم، خیلی از مشکلات حل میشود.
این مرجع تقلید تصریح کرد: آقا یا خانمی که به مواد مخدر مبتلا شده، چند دقیقه با خود فکر کند و به عاقبت کارش بیندیشد و ببیند چه نکبتی او را گرفته است. آدمی رانده شده در جامعه که نه میتواند ازدواج کند و نه اشتغال داشته باشد. این جان و عمر و استعداد و همه چیز او در خطر است؛ اگر تفکر کند، بسیار بعید است تصمیم صحیح نگیرد.
آیت الله مکارم شیرازی با تأکید بر اینکه ما در جامعهای زندگی میکنیم که احتیاج به وحدت داریم، افزود: اتحاد مایه آبرو، قوت و عزت ماست؛ بنشینیم فکر کنیم که نهایت اختلافات به کجا میرسد و کسانی که اختلاف کردند به چه سرنوشتی گرفتار شدند.
وی تأکید کرد: اگر ما تفکر کنیم، تمام جناحها دست آشتی به هم میدهند و متحد میشوند و در مقابل این دشمنان قسم خورده، ایستادگی میکنند و پیروز هم میشوند.
این مرجع تقلید در پایان با بیان اینکه ماه رمضان فرصت خوبی برای تفکر و اندیشه است، خاطرنشان کرد: امیدوارم همانطور که قرآن و اهلبیت (ع) تأکید کردند، فکر خود را در تمام مسائل زندگی به کار بیندازیم تا قرین موفقیت و سعادت باشیم.