
به گزارش حلقه وصل، مراسم یادبود شاعران سفر کرده در ماه دی ویژه مرحوم مشفق کاشانی و شهید احمد زارعی با عنوان «یادهای زلال» عصر امروز در حوزه هنری برگزار شد.
*مشفق کاشانی در شعر انقلاب بیبدیل است
علیرضا قزوه با اشاره به اینکه این برنامه به همت خانواده شاعران سفر کرده برگزار شده، گفت: مرگ اتفاقی است که به سراغ ما میآید و با توجه به این مسأله دیدیم که در بین شاعران از دست رفته و با توجه به اینکه فرزندان آنها دستی در شعر و شاعری دارند میتوانند این برنامهها را مدیریت و اجرا کنند به همین خاطر برگزاری این برنامه بر عهده فرزند شهید احمد زارعی گذاشته شد، این برنامهها میتوانند استمرار داشته باشند تا زمینه یادکرد اهل ادب باشد.
وی افزود: احمد زارعی در شعر انقلاب و دفاع مقدس بینظیر است و جرقه کنگرههای شعر جنگ را میزند و طرحهای او سنگ بنای شعر جنگ را گذاشت. همچنین نقش مرحوم مشفق کاشانی در شعر انقلاب بیبدیلاست و او با قدرت پس از پیروزی انقلاب در همه مناسبتهای شعر انقلاب حضور داشت و شعر گفت.
*غزلی برای احمد زارعی من را به جامعه ادبی معرفی کرد
مرتضی امیری اسفندقه در این مراسم گفت: من احمد زارعی را به چشم سر ندیدم اما از زبان مصطفی محدثی خراسانی او را دیدم، محدثی خراسانی به من گفت او غیبدان است و آنهایی که او را میشناسند میدانند که او اهل عناوین توخالی دادن به کسی نیست و اگر به کسی میگوید غیبدان است حتماً چیزی از او دیده است. بعدها من احمد زارعی را در شعرش دیدم که فردی بسیار شجاع و از سوی دیگر انسانی دلشکسته بود.
وی افزود: غزلی در انجمن ادبی فرخ خواندم و آن را به روح احمد زارعی تقدیم کردم و همان غزل من را به جامعه ادبی معرفی کرد همچنین استاد مشفق کاشانی هم به من لطف داشت و از او دستخطی دارم که برایم نامه نوشته بودند و من را یاد کرده بودند.
*درد از دست دادن مشفق برایم بزرگ است
یاور همدانی در حاشیه این مراسم ضمن گرامیداشت یاد شاعران سفر کرده، گفت: از بدو ورودم به تهران در انجمن ادبی حافظ با جناب مشفق کاشانی آشنا شدم که این مسأله مربوط به 40 سال پیش بوده است. به همین خاطر درد از دست دادن او برایم بزرگ است.
*دعای توسل برای احمد زارعی در جلسه شعر
عباسعلی براتیپور با اشاره به جلسات شعر حوزه هنری که احمد زارعی در آنها شرکت میکرد، گفت: هیچگاه یادم نمیرود که او را با آن حالت مریضی به جلسه آوردند و آنجا برایش دعای توسل خواندیم. احمد زارعی که پهلوانی بود در حال مریضی نزار و نحیف شده بود و با رفتنش ما را داغدار کرد.
وی افزود: مرحوم مشفق کاشانی ذاتاً انسان مشفقی بود و سالها از محضرش بهره بردیم.
*«معلمی» و «پیوند زدن» قلوب ویژگی مشفق و احمد زارعی
محمدرضا سنگری با اشاره به جمعیت حاضر در برنامه، گفت: اگر مشفق به جریان دیگری تعلق داشت حتماً امروز این مراسم طور دیگری برگزار میشد. انسانهای بزرگی هستند که شما را میایستانند یعنی وقتی روبهروی آنها قرار میگیرید نمیتوانید سخن بگویید، تا زمانی که خودشان سخن بگویند. این ویژگی را استاد مشفق کاشانی و شهید احمد زارعی دارا بودند و شخصیتهای باشکوه و باعظمتی داشتند.
وی افزود: معلمی دیگر ویژگی این دو چهره بود که شاگردهای بسیاری را پرورش دادند، بسیاری از شاعرانی که از خراسان برخاستند و امروز در تهران حضور دارند شاگرد احمد زارعی بودند. او دانشگاه به دانشگاه میرفت و چهرههای دانشگاهی را به فضای ادبیات انقلاب جذب میکرد. اولین کسی که به تئوریپردازی در شعر انقلاب پرداخت احمد زارعی بود.
سنگری در پایان، گفت: این دو بزرگوار محل تلاقی جریانهای گوناگون ادبی بودند و در نزدیک کردن دلها بسیار تلاش میکردند در یکی از اتفاقات سالهای قبل نقش مرحوم مشفق در پیوند زدن قلوب بر کسی پوشیده نیست.
*بعد احمد زارعی سرنوشت کنگره شعر جنگ چه شد؟
آرش شفاعی در این مراسم گفت: مشفق کاشانی یکی از جریانسازترین شخصیتها در غزل امروز است و اگر او نبود ما به غزل امروز نمیرسیدیم و این نکتهای است که اغلب در مورد مشفق مغفول واقع میشود و همه فعالیتهای شاعرانه او در 40 سال اخیر را یادآوری میکند.
وی افزود: هر کس شهید زارعی را دیده بود این حسرت را دارد که کاش مانده بود و عمری به اندازه استاد مشفق داشت و نظریههایی که در سر داشت را تکمیل میکرد اما کسی نگفت که بعد از او سرنوشت کنگره شعر جنگ چه شد. چرا کسی آن را دنبال نکرد و وضعیت تأسیسات او در ادبیات امروز چطور است. بعد از احمد زارعی چه کسی حوزه هنری مشهد را در دست گرفت در حالی که جلسه شعر مشهد در زمان احمد زارعی یکی از جلسات مهم فرهنگی بود و ای کاش در کنار مطالبی که در مورد احمد زارعی گفته شد به این نکات هم اشاره میشد.
*ادامه مسیر مشفق و احمد زارعی با شعر عدالتخواه
رضا اسماعیلی در این مراسم گفت: همه شاعران اصیل انقلاب شهیدان عدالت هستند زیرا عدالتخواهی دغدغه همه شاعران انقلاب است و امروز در عدالتخواهی کشور ما در موقعیت خوبی به سر نمیبرد. اگر میخواهیم راه مرحوم مشفق و شهید زارعی را ادامه دهیم باید در این مسیر حرکت کنیم.
وی افزود: ما شاعران چرا سکوت کردهایم و در برابر مسئولان چندشغله که حق جوانان را تصاحب کردهاند مطالبهای نمیکنیم و امروز میبینیم افراد 30 شغله در مناصب مختلف حضور دارند ولی آب از آب تکان نمیخورد.
*رفتار سالهای دور احمد زارعی را امروز نیاز داریم
حجتالاسلام سیدعبدالله حسینی با اشاره به اینکه سخن گفتن از احمد زارعی برایش سخت است، گفت: بسیاری مسائل را از او یاد گرفتیم و مدیون او هستیم. روش و منشی که امروز به آن نیاز داریم در رفتار سالهای دور احمد زارعی وجود داشت. امروز پس از 4 دهه از انقلاب هنوز تحمل یک صدای مخالف را نداریم و هر کسی صدای خلاف ما داشته باشد را از رده خارج میکنیم. او میگفت اگر ما دست اینها را نگیریم جذب آن طرف میشوند و باید به آنها کمک کرد.
*احمد زارعی برای ما مانند مرتضی کیوان در سالهای پیش از انقلاب بود
عبدالجواد موسوی در یادکرد شهید احمد زارعی و مرحوم مشفق کاشانی، گفت: احمد زارعی برای ما حکم مرتضی کیوان را داشت که اگر چه چیز دندانگیری منتشر نکرد اما در زمان حیاتش در سالهای پیش از انقلاب تأثیر زیادی روی شاعران، نویسندگان و برخی از روشنفکران گذاشت اما احمد زارعی کمتر این شانس را به واسطه جنگ پیدا کرد و بعد از جنگ هم فرصت کمی یافت اما با این حال کارهایی برای شعرا و نویسندگان انقلاب انجام داد تا آنها را رشد دهد. این دریغ همواره با ما است که چرا احمد زارعی بیشتر زنده نماند و ما فرصت نکردیم از او استفاده کنیم.
*پیمودن راه صد ساله در یک شب
مریم هادیپور همسر شهید احمد زارعی در این مراسم گفت: احمد زارعی در فضای فکری خودش تمام خلأهای فکریاش را حل کرده بود و تلاشش این بود که بنده خاص خدا باشم عمر احمد بسیار بسیار کوتاه بود و تازه به کشفهای اولیه رسیده بود و او مانند دیگر شهدا راه صد ساله را در یک شب طی کرد. او در لحظات زندگیاش ارتباط عارفانهای با خدا برقرار کرده بود و در سایه همین ارتباط به توفیقاتی دست یافته بود.
در حاشیه این مراسم مریم ترنج و علیاصغر نصرتی از دوستان قدیمی شهید احمد زارعی به شعرخوانی پرداختند.