به گزارش حلقه وصل به نقل از اویل پرایس، صادرکنندگان نفت خاورمیانه با کاهش تقاضا در چین، بزرگترین بازار خود به خاطر شیوع ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کنند.
اقتصاد کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس ضربه بیشتری از کاهش تقاضای نفت در آسیا و کاهش قیمت نفت خورده است. بازارها نگران کاهش قابل توجه رشد اقتصاد جهان در اثر شیوع این ویروس هستند.
فعالیت تجاری در بخش غیر نفتی عربستان سعودی، بزرگترین تولید کننده اوپک و امارات سومین تولید کننده این گروه روز به روز بدتر می شود.
2020 شروع خوبی برای اقتصاد های عربستان و امارات نداشته است. این دو اقتصاد بزرگ خلیج فارس تولید نفت خود را طی قرارداد جدید ائتلاف اوپک پایین آوردهاند و حتی بیشتر از سهمیه شان کاهش تولید داشته اند و حالا هم تلاش می کنند جلوی عرضه اضافی نفت به بازار را بگیرند.
از زمانی که چین شیوع ویروس کرونا را در اواخر ژانویه اعلام کرد، قیمت نفت رو به کاهش گذاشت و هفته گذشته به پایین ترین حد طی یک سال رسید. عربستان سعودی و امارات نه تنها نفت بسیار کمتری صادر می کنند، بلکه پول بسیار کمتری هم از این صادرات به دست می آورند.
ویروس کرونا مشکلات بیشتری برای اقتصادهای خلیج فارس ایجاد کرده است. این ویروس تولید کارخانه ای در چین را پایین آورده، عرضه محصولات به مقاصد صادراتی را به تاخیر انداخته و حساسیت تجاری در سراسر جهان را کاهش داده است. به این ترتیب حتی بخش غیر نفتی تولید کنندگان نفت خلیج فارس هم متضرر شده است. متنوع شدن اقتصاد عربستان و امارات به دور از نفت هم نتوانست آنها را نجات دهد.
آی اچ اس مارکیت در گزارش خود از شاخص مدیران خرید اعلام کرد در عربستان، تولید کارخانهای، سفارش های جدید و روند استخدام، همه شتاب خود را از آغاز سال 2020 از دست داده اند و توسعه فعالیت تجاری بخش خصوصی غیر نفتی در ماه فوریه به پایینترین حد از اوت 2009 رسیده است.
شاخص مدیران خرید عربستان پایین ترین حد از آوریل 2018 بوده است، رشد تولید کارخانه ای و سفارش های جدید در این کشور به شدت سقوط کرده و اطمینان تجاری به بدبینانه ترین حد در یک سال و نیم گذشته رسیده است.
وخامت بخش غیر نفتی عربستان پس از یک عملکرد عالی در 2019 اتفاق افتاده است. بخش غیر نفتی عربستان مسئول 3.3 درصد رشد اقتصادی این کشور در 2019 بود که بالاترین حد طی پنج سال گذشته است و کمک کرد اقتصاد عربستان در سال گذشته میلادی علیرغم 3.6 درصد کاهش در بخش نفت، 0.3 درصد رشد داشته باشد.
دورنمای سال 2020، دو ماه پیش، قبل از شیوع ویروس کرونا روشنتر بود. صندوق بینالمللی پول انتظار داشت اقتصاد عربستان 1.9 درصد رشد داشته باشد. ولی پس از شیوع این ویروس، گلدمن ساچز رشد اقتصاد عربستان را برای 2020 ، 0.6 درصد پیشبینی میکند.
در امارات هم پیشبینی میشود شرایط تجاری در بخش غیر نفتی بدتر شود و تولید برای اولین بار در 10 سال گذشته پایین بیاید.
بنابراین این دو کشور به قیمت بالاتری برای نفت نیاز دارند چون شیوع ویروس کرونا فعالیت اقتصادی غیر نفتی آنها را مختل کرده است. ولی تقاضای جهانی نفت کاهش یافته و بزرگترین محصول صادراتی این کشور ها و اصلی ترین منبع درآمد آن ها ارزان تر شده است.