سرویس حاشیه نگاری _ محمد زندی: فیلم کوتاه و داستانی «سهمیه» برای اولين بار به موضوع ذهنيت عمومی مردم نسبت به سهميه فرزندان شهيد در تحصيل و ساير امور زندگیشان میپردازد.
مراحل توليد و تدوين فیلم کوتاه «سهمیه» كه نگاهی اجتماعی به موضوع سهميه خانواده و فرزندان شهدا و ايثارگران دارد، به نویسندگی، تهیهکنندگی و کارگردانی اشکان درویشی به تازگی به پايان رسيده است. به همین بهانه گفتگویی داشتیم با کارگردان این فیلم کوتاه که در ادامه میآید:
اشکان درویشی، کارگردان و نویسنده فیلم کوتاه «سهمیه» در گفتگو با حلقه وصل در بیان علت علاقه و انرژی که برای این فیلم گذاشته است، گفت: فیلم را از آن جهت دوستش دارم که خودم این افتخار و سعادت را نداشتهام که جزو خانوادههای شهدا و جانبازان باشم و وقتی یک نفر از دور یک اتفاق و معضل را میبیند، خیلی راحتتر میتواند درباره آن موضوع قضاوت کند تا وقتی که درون آن خانوادهها قرار میگیرد.
وی افزود: خیلی به فیلمهایی که ساخته میشد نگاه میکردم و میدیدم که اتفاقات خانواده شهدا و جانبازان در بعضی از فیلمها خیلی اغراقآمیز و غیرطبیعی بروز میدهد و این باعث میشد که این فیلمها برای مخاطب ملموس نباشد.
وی با بیان اینکه ارتباط برقرار کردن با بعضی فیلمهای بنیاد شهید برای کسانی که آن فیلمها را میبینند سخت است، اظهار داشت: این امر به این دلیل است که میخواهیم یکسری چیزها را خیلی خوب نشان دهیم ولی اشتباه از آب درمیآید در حالی که اگر خیلی طبیعیتر و راحت به آن اتفاق نگاه کنیم، فکر میکنم تصمیمگیری و قضاوت در مورد آن راحت شود.
کارگردان فیلم کوتاه «سهمیه» بیان داشت: من از نگاه خودم این فیلم را کار گردانی نکردم بلکه از نگاه یک فرزند شهیدی نگاه کردم که به خاطر اینکه پدر و مادرش را در 8 سال دفاع مقدس از دست داده است، به او «سهمیهای» میگویند.
درویشی تصریح کرد: باید بپذیریم آن فرزند شهید یا جانباز که سهمیهای به او تعلق میگیرد، برایش تسکینی نیست، زیرا مادیات هیچوقت نمیتواند جای عزیزترین فرد خانواده را برایش بگیرد.
وی به نقل خاطرهای در این خصوص پرداخت و گفت: فردی به یکی از بچههای سهیمهای و جانباز گفته بود که شما با سهمیهتان همه دانشگاهها را گرفتید. یکی از دوستانی که در آنجا حاضر بود به آن فرد گفت من زندگی فلانی را دیدهام؛ زمانی که شما کتابخانه بودید و در آرامش درس میخواندید و شب در خانه استراحت میکردید، این آدم از شب تا صبح با صدای سرفههای پدر شیمیاییاش نخوابید و از صبح تا بعدازظهر هم در کوچه پس کوچههای ناصر خسرو دنبال یک داروی کمیاب یا نایاب برای پدرش بود، پس این سهمیه ناچیز حقش است.
این کارگردان از دیدار خود با یک خانواده شهید در قالب مجموعه تلویزیونی «فرش قرمز»، به عنوان جرقه ساخت فیلم «سهیمه» گفت و اظهار داشت: حتی خانوادهای بود که بنده را از خانواده بیرون کردند و گفتند ما خیلی تیکه و کنایه و زخم زبان شنیدیم که ما سهمیهای هستیم، الان هم این فیلم پخش شود، میگویند که شما سهمیه داشتید که رفتید در صدا و سیما! در واقع این حرف و این اتفاق جرقه ساخت فیلم «سهمیه» بود.
درویشی در انتها خاطرنشان کرد: فیلم برای جشنوارههای فیلم کوتاه سنگر، بینالمللی مقاومت و فیلم کوتاه تهران ارسال شده است و اولین رونمایی آن در جشنواره سراسری فیلم کوتاه دانشجویی سنگر است که در بخش مسابقه این جشنواره حضور خواهد داشت.
آذین فولادوند، يوسف برزین، صدف اسپهبدی، هاوار قاسمی، علی روان فرجاد، هدی قطبی با حضور افتخاری مهری آل آقا و ایمان صفا بازیگران اين فيلم كوتاه هستند.
از جمله عوامل این فیلم کوتاه میتوان به مدیر تصویر برداری: محمد ثریا، دستیار تصویر: وحید آجرلو، مدير صدا برداری: زانیار کاکه خوانی، دستيار صدابردار: پژمان نقش بندی، دستیار کارگردان: سعید مشکوری، تدوین: بهمن قهاری، مدیر تدارکات: بهنام مرادی، عکاس: هنگامه جعفر زاده، امور رایانه: شهنوش جنگروی، طراح چهره پردازی: ساناز شیری، طراح صحنه: اشکان درویشی، طراح لباس: نسرین سیبی، منشی صحنه: فاطمه صدیق و باران سیبی و مشاور پروژه: رکسانا قهقرایی و تشكر ويژه از: نسرين مقانلو و فرج الله گل سفیدی اشاره کرد.