سرویس تلنگر _ رسول کریمی: رسانه خبر پراکنی آلمان در گزارشی با عنوان «در سینمای ایران حجاب اجباری است حتی با سر تراشیده» آورده است: «همانطور که برای بازیگران مرد، بازی در نقش زنان جذابیت ویژهای دارد، بازیگران زن هم مشتاق بازی در نقش مردان هستند. ولی در ایران، بازی زنان بازیگر در نقش مردان دردسرهای مختلفی را برای سینماگران بوجود آورده است».
دویچه وله افزود: «بازی در دو نقش بین بازیگران سینما طرفداران زیادی دارد؛ اولی بازی در نقش دیوانه و دوم بازی در نقش جنس مخالف. بسیاری از بازیگران معتقدند که با بازی در این دو نقش است که یک هنرمند میتواند استعداد بازیگری خود را نشان دهد و آن را به رخ بکشد. در سینمای ایران هم بازیگرانی امکان بازی در نقش جنس مخالف را پیدا کردهاند».
این رسانه معارض که نگران فیلمهای توقیفی در سینمای ایران و خاک خوردن آنها در آرشیوها است، بدون توجه به این نکته که احکام اسلامی بر مبنای مبانی اسلامی تهیه میشود و در تمامی دولتها ثابت است، افزود: «بسیاری از سینماگران معتقدند که نظرهای سلیقهای و دورهای که در دولتهای مختلف در وزارت ارشاد صورت میگیرد، دامن فیلمهایی را که در آن بازیگران زن، در نقشهایی مردانه ظاهر شدهاند هم گرفته است».
دویچه وله که اعمال احکام اسلامی را دردسر برای سینمای ایران میداند، از فیلم «آمین خواهیم گفت» به کارگردانی سامان سالور نام میبرد و میگوید: «نمایش آن به علت حضور بازیگر زن فیلم با موهایی تراشیده در نقش دختری پسر پوش با مشکل مواجه شده و بعد از چهارسال همچنان به اکران عمومی نرسیده است».
سامان سالور، کارگردان فیلم «آمین خواهیم گفت» بدون اینکه به فکر رفع اشکال شرعی فیلم خود باشد، درباره مشکلاتی که فیلمش با آن مواجه است، دست به دامن رسانه معارض آلمانی شده و با دویچهوله مصاحبه کرده و گلایه میکند که اجازه اکران به فیلمش داده نمیشود.
سالور با ابراز تأسف، سیاستها و دیدگاههای فکری و شخصیتی متفاوت میان بخش صدور پروانه ساخت و بخش صدور پروانه نمایش در وزارت ارشاد را دلیل مشخص نبودن تکلیف نمایش فیلمش میداند، که به نظر میآید که این تأسف را باید به حال هنرمندانی خورد که از احکام شرعی شغلشان اطلاعی ندارند و به تهیه فیلمهایی با مشکلات شرعی اقدام میکنند و بدتر از آن به جای یادگیری احکام شرعی مربوط به حرفهشان به رسانههای بیگانه پناه میبرند.
گفتنی است حتی بسیاری از میهمانان خارجی که به ایران سفر میکنند، میدانند که پوشش سر و گردن جزء حجاب اسلامی است و صرفا پیدا نبودن مو، دلیلی برای برداشتن حجاب نمیشود و در این فیلم آزاده زارعی که گفته میشود سر خود را تراشیده، با داشتن مو کشف حجاب کرده است.
این رسانه معارض به فیلم آدم برفی اشاره میکند و میگوید: «آدم برفی که به مدت سه سال توقیف بود، در نهایت در دوران محمد خاتمی به اکران عمومی درآمد و در آن زمان هم باعث تجمع گروهی از دلواپسان وقت، مقابل بعضی از سینماهای نمایش دهنده شد. ولی بعدها صدا و سیما آن را بارها از شبکههای مختلف پخش کرد».
دویچه وله افزود: «ظاهرا وزارت ارشاد اسلامی ایران در حال حاضر حساسیت بیشتری به بازی بازیگران زن در نقش مردان دارد، چرا که در بین اسامی فیلمهای توقیفی، نام فیلمی که به دلیل بازی یک مرد در نقش یک زن اجازه اکران نگرفته باشد، به چشم نمیخورد».
رسانه خبرپراکنی آلمان در قسمت دیگری از گزارش خود با عنوان «روسری؛ بخش جداییناپذیر لباس بازیگران زن» آورد: «بیشتر مراجع تقلید شیعه در ایران معتقدند که تراشیده شدن موی سر زنان، موجب منتفی شدن حکم حجاب نمیشود. به عنوان نمونه آیت الله ناصر مکارم شیرازی در این باره گفته است: حجاب تنها مربوط به موی سر نیست، بلکه علاوه بر موی سر، خود سر را نیز باید بپوشانند».
این رسانه معارض در انتهای گزارش به طعنه آورده است: «یکی از روشهایی که تهیه کنندگان ایرانی برای گرفتن مجوز اکران فیلمهایی که بازیگران زن در آنها با سرهای تراشیده بازی کردهاند به آن متوسل میشوند، گرفتن استفتاء از مراجع است».
تهیهکننده فیلم «آمین خواهیم گفت» پس از سه سال از ساخت فیلم و بعد از حاشیهسازیها و خبرسازیهای صورت گرفته در رسانهها و به خصوص رسانههای معارض به دویچه وله گفته است: «به سراغ مراجع رفته و از آنجاییکه دو مرجع تقلید، نمایش فیلم را در صورتی که مفسدهای در آن نباشد تأیید کردهاند، فیلم بعد از حذف 9 دقیقه، اجازه اکران در سینمای هنر و تجربه را گرفته است».
این رسانه معارض در پایان گزارش خود به توقیف فیلم «شیفتگی» به کارگردانی علی زمانی عصمتی و بازیگری رویا تیموریان اشاره میکند و به نقل از نادری، تهیه کننده این فیلم آورده است که «نظر اعضای شورای پروانه نمایش بر این است که بر اساس مستندات و باورها، نمایش تصویر بازیگران زن بدون پوشش سر و با موی تراشیده حرمت شرعی دارد و به همین دلیل امکان اکران شیفتگی با وجود شرایط فعلی برای فیلم فراهم نیست».