به گزارش حلقه وصل: روز گذشته در شروع فرآیند علنی رای اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت که با حضور «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری برگزار شد، برخی از نمایندگان در تذکراتی نسبت به برنامه دولت، نکته قابل توجهی را یادآوری کردند.
تصویر روشنی از برنامه دولت به دست نیاوردیم
در همین راستا، «رحمت الله نوروزی» نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی طی اخطار قانون اساسی اظهار کرد: «رئیس جمهور بارها بر ضرورت اجرایی شدن برنامه هفتم توسعه تاکید کرده است و بر این اساس انتظار داشتیم که امروز برنامه روشنی درباره نحوه عملیاتی شدن برنامه هفتم توسعه ارائه کند.»
وی بیان کرد: «برنامه ارائه شده از سوی رئیس جمهور بسیار ارزشمند بود اما ما تصویر روشنی به دست نیاوردیم و انتظار داشتیم وی شفافتر درباره مشی و برنامه کلی دولت سخن بگوید.»
برنامهای ارائه نشده که مورد بررسی قرار گیرد
سپس «مهدی کوچکزاده» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی طی اخطار قانون اساسی گفت: «بر اساس آیین نامه داخلی مجلس رئیس جمهور دو هفته بعد از مراسم تحلیف ضمن تقدیم برنامه کلی، باید اسامی وزرای پیشنهادی خود را به مجلس ارائه کند. امروز کار ما در مجلس، بررسی خط مشی و اصول کلی برنامه دولت است و رئیس جمهور باید برنامه دولت را تشریح میکرد.»
کوچکزاده ادامه داد: «اصل جلسه امروز برای بررسی دولت چهاردهم تشکیل شده است و آقای قالیباف! آیا این برنامه کلی به شما ارائه شده است؟»
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: «مسعود پزشکیان همیشه میگوید برنامه من همان برنامه هفتم توسعه، سیاستهای کلی و سند چشم انداز است. الان که آقای حاجی دلیگانی مخالفت خود را اعلام کرد، با نهج البلاغه یا برنامه هفتم توسعه مخالفت کرد؟»
وی گفت: «در شرایطی که رئیس جمهور برنامه خود را تقدیم مجلس نکرده است موافقان و مخالفان به واقع نمیدانند با چه چیزی باید مخالفت یا موافقت کنند.»
رئیس جمهور باید برنامه خود را ارائه میداد
در همین راستا، «حجت الاسلام علیرضا سلیمی» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز طی اخطار قانون اساسی گفت: «رئیس جمهور اعلام کرد که برنامه وی، همان برنامه هفتم توسعه و سند چشمانداز است. با این شرایط آیا الان ما باید مخالف یا موافق با برنامه هفتم توسعه یا سند چشمانداز صحبت کنیم؟»
وی بیان کرد: «رئیس جمهور برنامه جداگانهای به مجلس ارائه نداده است که ما با آن موافقت یا مخالفت کنیم. الان ۱۵۰ دقیقه وقت مجلس گرفته میشود تا موافقان و مخالفان حرف بزنند درحالی که رئیس جمهور برنامه جداگانهای به مجلس ارائه نداده است.»
سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی متذکر شد: «برنامه هفتم توسعه قبلاً تصویب شده و به تأیید شورای نگهبان رسیده است و ما الان ضرورتی ندارد که در موافقت یا مخالفت با برنامه هفتم یا سند چشم انداز صحبت کنیم.»
نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: «رئیس جمهور قسم خورده که به قانون عمل کند و الان باید برنامه خود را ارائه میداد و به طور مصداقی و مشخص اعلام میکرد که برای مثال، برای تحقق آموزش و پرورش رایگان چه برنامهای دارد.»
برنامه رئیس جمهور برنامه هفتم توسعه است
بعد از این تذکرات «غلامرضا تاجگردون» نمایند مردم گچساران در مجلس شورای اسلامی در موافقت با دولت گفت: «امروز نقطه قوت پزشکیان را نقطه ضعفش میگویند و پزشکیان میگوید برنامه ندارم و این را به فال نیک بگیریم که یک نفر نیامد بگوید من ۲۰۰۰ صفحه برنامه دارم بلکه برنامه او برنامه هفتم توسعه است؛ همان چیزی که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است، ما نمایندگان این را تصویب کردهایم.»
تاجگردون گفت: «پزشکیان میگویند من رشد ۸ درصدی را که شما و رهبری گفتهاید میخواهم من هم میخواهم ما نباید نقطه قوت او را به عنوان نقطه ضعف عنوان کنیم. مگر میتوان با ۴۰۰ و ۵۰۰ میلیارد تومان کسری در بودجه با کشور شوخی کنیم و اینجا راجع به موضوعاتی که برای ملت مفید نیست بحث کنیم.»
برنامه هفتم توسعه و راهبردهای کلی و ترسیم چشم انداز
این مسئله از سوی برخی دیگر از نمایندگان نیز در لا به لای بحثهای دیروز بهارستان مطرح شد اما نکته اصلی اینجاست که رئیس جمهور درحالی بر روی برنامه هفتم توسعه تاکید میکند که برنامه هفتم توسعه بیش از آن که یک برنامه باشد یک خط مشی کلی و سیاستگذاری کلان و البته کارشناسی برای کشور است. مسئلهای که موافقان وی نیز این موضوع را در نظر نمیگیرند.
برنامه هفتم توسعه درواقع یک برنامه کلی است که دولت طی آن مکلف شده است برای رسیدن به چشم انداز و اهدافی که مشخص شده حرکت کند و مثلا رشد ۸ درصد را برای پیشرفت اقتصادی کشورمان محقق کند.
درواقع در این برنامه راهبردهای کلی و نه چندان عملیاتی مطرح شده که دولت باید ریل گذاری حرکتی خود را بر اساس آن و با اهداف آن هماهنگ کند؛ اینکه چطور به این چشم انداز میرسد با ارائه برنامههای اجرایی و عملیاتی مورد بررسی قرار می گیرد که مجلس نیز بر همین نکته تاکید میکرد.
البته این بحث در خلال مناظرات تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری نیز درباره برنامه مسعود پزشکیان مطرح شده بود که وی نیز همواره بر اجرای برنامه توسعه تاکید میکرد و حالا از تحقق این برنامه به عنوان وعده بزرگ پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری یاد میشود.
برنامه عملیاتی دولت برای رسیدن به اهداف برنامه هفتم توسعه چیست؟
تذکر نمایندگان مجلس هم بر همین اساس بود که برنامه عملیاتی و اجرایی دولت برای رسیدن به اهداف برنامه هفتم توسعه چیست؟ درواقع بحث داغ مجلس این بود که در برنامه هفتم توسعه راهبردهای کلان ارائه شده و در این زمینه دولت باید برنامه اجرایی خود را به طور شفاف به نمایندگان ارائه دهد.
با این حال برخی نیز مطرح میکنند که وزراء باید برنامه هر بخش از کار اجرایی خود را مشخص کنند. سئوالات نمایندگان نیز در ارتباط با برنامههای وزرا بیشتر عملیاتی و شفاف خواهد شد و نمایندگان برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی میتوانند در کنار تخصص و تجربه و ... برنامه آنان را نیز به عنوان یکی از شاخصههای سنجش برای تایید یا رد آنان مطمح نظر قرار دهند.