
سرویس حاشیه نگاری: با تهاجم جدید فرهنگ غرب در ایران، در آستانه انقلاب مشروطه، وضعیت زنان نیز همپای سایر اقشار اجتماعی تغییر کرد. از این رو، مشروطیت را باید نقطه عطفی در تاریخ فرهنگی ایران دانست; زیرا آثار شگرفی در تغییر نگرش ها در میان زنان برجای گذاشت و جامعه ایرانی رانادانسته و ناخواسته بر مدار فرهنگ غرب کشاند. گروهی از غرب گرایان داخلی که تحولات فرهنگی مغرب زمین را با خوش بینی تحلیل می کردند، تنها راه سعادت را الگو برداری از جهان به اصطلاح متجدد و رهایی از مظاهر سنتی می دانستند.
از این رو در اواخر سلطنت قاجار، جنبش هایی پدید آمد که توسط زنان ایرانی هدایت می شدکه از فرزندان و یا همسران تحصیل کرده های دنیای غرب بودند. حتی برخی از زنان روشنفکر درروزنامه های ایرانی که پیش از مشروطه در خارج از کشور به چاپ می رسید، مقالاتی در ترویج دیدگاه های غرب می نوشتند. (12) نوشته های این گروه، خود شاهدی بر تاثیرپذیری آنان از تحولات غرب است.
در دوران سلسله پهلوی فصل جدیدی در تاریخ زنان ایران گشوده شد و غرب زدگی و بی هویتی نیمه پنهان چهره خود را آشکار ساخت. کشف حجاب در سال 1317 که به بهانه آزاد کردن نیمی از نیروهای انسانی جامعه انجام شد، نقطه عطفی است که تاثیر به سزایی در شکل گیری برداشت های منفی در ذهنیت جامعه مسلمان ایرانی داشت.
مسئله «زن» و اجتماع ادامه داشت تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی، بعد از انقلاب اسلامی زن دوباره جایگاه والا و شان اجتماعی خود را باز یافت. از نیمه های دهه هفتاد با روی کارآمدن جریان های غرب گرا و تهاجم فرهنگی غرب به ایران دوباره این موضوعات کمابیش در جامعه بوجود آمد اما باتوجه به فرهنگ غنی ایرانی اسلامی این جریان های فکری انحرافی تا کنون نتوانسته اند به شکل جدی در ایران پا بگیرند، اما گه گاه در گوشه و کناری از کشورمان حاشیه یا جنجالی بپا می کنند، از جمله آن چند روز پیش انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو دانشگاه تفرش به بهانه روز جهانی زن مطالبی پیرامون فمینیسم منتشر کرده که خبرنامه دانشجویان ایران در مطلبی آن را بررسی کرده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
انجمن اسلامی دانشجویان پیشرو دانشگاه تفرش در تازه ترین نسخه نشریه خود «ارغوان» به بهانه هشتم مارس و روز جهانی زن، به مسئله زنان در ایران و موضوعات فمنیستی پرداخته است. این نشریه 16 صفحه ای با انتشار تصویری از یک دختر که لباس تیم ملی فوتبال بر تن دارد و با در دست داشتن لوازم شوینده و دستکش آشپزی یک حالت اعتراضی به خود گرفته است، سعی در رساندن پیام محتوای خود به مخاطب با تیتر «روز جهانی زن گرامی باد» است.
این نشریه در توضیح دلیل انتشار این ویژه نامه نوشته است: "نشریه ارغوان به عنوان اولین نشریه در حوزه ی زنان در دانشگاه تفرش شروع به فعالیت کرده است تا فرصتی برای آگاهی بخشی به زنان و سخن گفتن از برابری انسانها فارغ از جنسیتشان باشد. ارغوان در این مسیر برای مقابله با تفکرات بی اساس از سوی نهادها و افراد ذی نفع، تلاش خواهد کرد. امیدواریم این نشریه گامی موثر برای بیان مطالبات به حق زنان و انتقاد از وضع موجود در فضایی باشد که تمام تلاشها برآن است تا عقاید و افکاری مطرح شود که راوی تفکرات گروهی خاص است و افکار مخالف، نه حتی به دلیل تخلفات قانونی، که به سبب صحبت از بی عدالتی ها و محدودیتها، محکوم و توقیف می شوند.
اما نگاهی به این محتوای این نشریه قابل توجه است، در گزارشی با عنوان "فمینیسم در ایران" ضمن بررسی تاریخی اعتراضات ضدحجاب در ایران قبل و بعد از انقلاب می نویسد: "فیمینیسم اسلامی فهم و قدرتش را از قرآن می گیرد و در جستجوی حقوق و عدالت برای زنان و مردان در تمامیت وجودشان است. نقش و حضور زنان در پیروزی انقلاب اسلامی و جنبش های اجتماعی غیرقابل انکار است مانند راهپیمایی های متعدد برای مخالفت با اجباری شدن حجاب اجباری در اوایل انقلاب، نقش پررنگ زنان در دوره جنگ تحمیلی و نقش تاثیر گذار زنان در جهت دهی به انتخابات دوم خرداد 76 . برخی فعالین حقوق زنان معتقدند هنوز به جایگاه اصلی که لایق زن اصیل نرسیده ایم و این مهم مستلزم شناخت دقیق و جامع از وضعیت فرهنگی حاکم بر ایران خصوصا دین رسمی اسلام است. عدم حضور بانوان در مجامع ورزشی، وجود موانع برای رسیدن به مناصب سیاسی، برخی تبعیضات در قوانین و مسئولیت های شغلی از موارد مورد بحث فعالین حقوق زن در ایران است".
در مطلب دیگر با عنوان "حجاب اجباری" نیز آمده است: "بیش از یک سال است که از اعتراضات مدنی دختران خیابان انقلاب علیه حجاب اجباری می گذرد، اما چه چیزی در این مسئله نهفته است که به بدترین شیوه ها با این اعتراضات مدنی مخالفت می شود؟ آیا غیر از این است که این زنان بی حجاب نیز در تظاهرات منتهی به انقلاب 57 نقش داشتند؟ اگر بتوان با زور روسری برسر زنان کرد می توان اعتقاد را هم به آن ها خوراند؟ ما در انقلاب مقدسمان روزی به عقاید اقلیت احترام نگذاشتیم و متاسفانه پس از گذشت چهل سال خودمان اقلیت شده ایم".
واکنش مسئولان دانشگاه چیست؟
این نشریه در حالی منتشر شده است که تا کنون مسئولان این دانشگاه واکنشی نسبت به انتشار آن نداده است، البته حجت الاسلام مهدی ایمانیمقدم، مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان مرکزی در گفتگویی با یک رسانه محلی درخصوص انتشار این نشریه غیرتخصصی گفت: باتوجه تخلفات این نشریه هیئت نظارت بر نشریات دانشگاه تفرش باید مسائل موجود در این نشریه را بررسی و تصمیم گیری کنند.
او گفته است: قانون شکنی در همه جای دنیا تبعات خاص خود را دارد و اگر فردی حرفی در خارج از چارچوب قانون میزند باید تبعات آن را هم بپذیرد. آزادی در کشور ما مسئله ای حل شده است. با توجه به تجارب افراد مختلف، هیچ کشوری همانند ایران از ضریبِ آزادی اجتماعی بالایی برخوردار نیست. مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان مرکزی طرح مباحثی همچون فمنیسم و مباحث مربوط به مسئله حجاب در این نشریه را تحت تاثیر جریانهای فرادانشگاهی دانست و گفت: مسئله حجاب درد اصلی جامعه امروز، به ویژه دانشجویان نیست، براساس نظرسنجیهای صورت گرفته درد دانشجویان و جامعه امروز ما، اشتغال، ازدواج و مشکلات معیشتی و اقتصادی است. ایمانیمقدم با بیان اینکه در این وضعیت بد مالی دانشگاهها، چاپ چنین نشریهای با این کیفیت و تیراژ جای تامل دارد، گفت: بسیاری از تشکلهای دانشجویی به دلیل نبود اعتبارات حتی قادر به چاپ نشریه ۲ صفحهای هم نیستند.
به هر حال باید این واکنش مسئولان دانشگاه تفرش با این نشریه چه خواهد بود؟