
به گزارش حلقه وصل، پیام فضلى نژاد در نشست هم اندیشى سازمان سینمایى حوزه هنرى و شبکه چهار سیما که با حضور مدیران این دو مجموعه برگزار شد، گفت: امروز تلاش بسیارى از نهادهاى فرهنگى انقلاب، پاسخ به شبهات جامعه ما در عرصههاى گوناگون است، اما چرا این سیاست ناکارآمد به نظر میرسد و نه تنها نمىتواند به شبهات پاسخ دهد، بلکه گاه فعالیتهاى برخى از این نهادها خود تبدیل به شبهه میشود؟ چون دستگاه تحلیل فرهنگى ما ناقص است و وقتى در رسانهها، مطالبات مخاطبان را بىجواب بگذاریم، در زدودن شبهات نیز ناکام مىمانیم.
وى افزود: ما همواره از این زاویه نگاه کردهایم که اساس فعالیتهاى فرهنگى- هنرى باید مبتنى بر شناسایىِ یک نظام مسائل و شبههمحور باشد که در آن اشکالاتى که مخاطبان رسانهها نسبت به انقلاب و حکومت و ارزشها دارند، رفع شود. بنابراین، بیش از اندیشیدن درباره مطالبات و نیازهاى جامعه، به شبهات اندیشیدهایم.
فضلى نژاد ادامه داد: در واقع با این رویه، خواسته یا ناخواسته، نیازهاى فرهنگى مردم را بهطور سیستماتیک نادیده میگیریم، اما هنگام مخاطرات و بحرانها توقع داریم که مخاطبان رسانهها، پاسخهاى ما به شبهات را بپذیرند! چگونه میتوان چشم بر نیازهاى اصلى جامعه بست، اما انتظار داشت که مردم به باورهاى یک رسانه، باور پیدا کنند؟ چنین خواستهاى محال به نظر مىرسد.
این پژوهشگر اظهار داشت: از دیگر سو، برخى محافل فرهنگى شأن خود را به بنگاه تنزل دادهاند و به پولپاشى و آمادهخورى روى آوردهاند؛ نگاه میکنند که کجا و چه کسى کار مفیدى انجام میدهد، سپس به سراغش میروند تا او را با پول بیشترى شکار کنند. این رویه بر حجم آسیبهاى جریان انقلاب مىافزاید. این نهادها تجربه و توجه ندارند که خرجهاى بىحساب و کتاب با هدف جذب کوشندگان فرهنگى به هر قیمت، در میان مدت نتیجه معکوس میدهد و کیفیت آثار فرهنگى را نزول مىبخشد.
فضلى نژاد در پایان سخنان خود گفت: ما نیازمند گسترش تجربه حوزه هنرى هستیم که در پى پرورش نسلهاى فرهنگى است؛ به فرهنگ نگاه پروژهاى ندارد، بلکه آن را یک فرآیند پرفراز و نشیب میداند و براى همین قدرت ریسکپذیرى و مواجهه با مخاطراتِ کارهاى بدیع را دارد. از این رو باید وجود چنین رویکردى را علیرغم نقدهایى که مىتواند به آن وارد باشد، قدر دانست و در بسط آن کوشید؛ نگاهى که از هنگام مدیریت جدید شبکه چهار نیز بر این رسانه حاکم شده و امید است که چنین هم اندیشىهایى میان قطبهاى فرهنگى و رسانهاى، زمینه یک تحول جریانساز را فراهم سازد.
در این جلسه آقایان محمد حمزهزاده رئیس سازمان سینمایى حوزه هنرى و دکتر مسعود معینىپور به تبادل نظر با یکدیگر پرداختند.