
به گزارش حلقه وصل، نشست خبری مسابقه کارتون و کاریکاتور «پایان یک داعش» با حضور مسعود نجابتی مدیر گروه هنرهای تجسمی روایت فتح و سیدمسعود شجاعی طباطبایی مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری در ساختمان بنیاد روایت برگزار شد.
* استفاده از طنز در طراحی پوستر
نجابتی در ابتدای این نشست اظهار داشت: مسابقه پایان داعش قبلا با توجه به بشارتی که سردار سلیمانی داده بودند، تحت عنوان «پایان تروریسم» شکل گرفت و انشاءالله این موضوع با نام جدید تکمیل خواهد شد.
وی درباره اینکه چرا بخش پوستر این مسابقه خواستار نگاه طنز هنرمندان گرافیست است، توضیح داد: برای نخستین بار است که در عرصه گرافیک حس کردیم جای پوسترهای با موضوع طنز در این حوزه خالی است و به این بهانه خواستیم دوستان طراح به این بخش مغفول توجه داشته باشند. چون خیلی از همکاران معترض هستند با وجود ابزار دیجیتال، طراحی پوسترها ضعیف شده و طراحانی که دست و قلم قوی دارند، کمتر فرصت استفاده از آن را دارند.
* سردار سلیمانی زودتر از موعد اعلامشده طومار داعش را پیچید
در ادامه، شجاعی طباطبایی ضمن توضیحاتی درباره جشنواره اظهار داشت: فراخوان مسابقه بینالمللی کارتون و کاریکاتور «پایان یک داعش» دو ماه منتشر شد اما آن زمان «پایان تروریسم» نام داشت. پس از فرمایش سردار بزرگ سپاه اسلام حاج قاسم سلیمانی مبنی بر اینکه طومار داعش سه ماهه پیچیده خواهد شد، ما بلافاصله جشنواره را کلید زدیم اما با سرعت عمل سردار سلیمانی و نابودی گروهک تروریستی داعش، به این نتیجه رسیدیم که عنوان جشنواره و نمایشگاه را به «پایان یک داعش» تغییر دهیم. کلمه «یک» در این عنوان به فرمایش مقام معظم رهبری اشاره دارد که کید دشمن تمام نمیشود و هر روز در یک شکل جدید ظهور میکند.
وی افزود: این مسابقه در سه بخش پوستر، کارتون و کاریکاتور برگزار میشود. موضوع بخش پوستر، پایان یک داعش است و بخش کارتون با توجه آزادی حلب و موصل، علاوه بر «پایان یک داعش» موضوعات «حلب آزاد شد» و «موصل آزاد شد» را هم شامل میشود
شجاعی طباطبایی درباره بخش کاریکاتور که به چهار چهره مرتبط با داعش اختصاص دارد، گفت: «بنیامین نتانیاهو» به دلیل اینکه داعش هرگز یک تیر به اسرائیل شلیک نکرد و حتی برخی مجروحانش توسط صهیونیستها درمان شدند. «دونالد ترامپ» به دلیل اینکه داعش ماهیتی آمریکایی داشت. «محمد بن سلمان» که تعیینکننده بازیهای سیاسی در رژیم آلسعود است و به دلیل اظهارات سخیفش درباره ایران لازم بود در بخش کاریکاتور یک گوشمالی به وی داده شود. همچنین چهره دیگری هم در بخش کاریکاتور اضافه شده که «آنگ سان سوچی» رهبر دولت میانمار است که نسلکشی مسلمانان مظلوم میانمار تحت زمان او صورت میگیرد.
این کارتونیست باسابقه تأکید کرد: کاریکاتور یک هنر معترض است، اگر در فرمالیسم گرفتار شود، یک هنر بیخاصیت خواهد بود.
وی درباره جوایز مسابقه توضیح داد: در بخش کارتون و کاریکاتور به سبب لزوم رعایت استانداردهای بینالمللی، جایزه دلار در نظر گرفته شده که نفر اول 2000 دلار، نفر دوم 1500 دلار و نفر سوم 1000 دلار به همراه لوح و تندیس دریافت میکنند. البته شاید معادل این رقم را پرداخت کنیم. در بخش پوستر هم پنج جایزه 2 میلیون تومانی به همراه لوح و تندیس اهدا میشود.
دبیر مسابقه «پایان یک داعش» خاطرنشان کرد: آقایان محمدحسین نیرومند، مسعود نجابتی و محمدرضا دوستمحمدی از ایران، سیلوانو مِلو از برزیل و الکساندر فالدین از روسیه داوران بینالمللی ما را تشکیل میدهند.
* چرا ارشاد در مضامین ارزشی ورود جدی ندارد؟
شجاعی طباطبایی اظهار داشت: تأکید داریم جشنواره مختص به تهران نباشد و در شهرستانها شکل بگیرد بنابراین آثار برگزیده این نمایشگاه هم به شهرستانها خواهد رفت ضمن اینکه فضای مجازی را به شدت جدی گرفتهایم تا آثار بهتر دیده شوند و به دید مردم برسند.
مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری ضمن گلایه از عملکرد رسانه ملی در موضوع پایان داعش گفت: از رسانه ملی انتظار داشتیم پیروزی بر داعش و پایان کار این گروهک تروریستی در سوریه را به صورت شایستهای منعکس کند و حتی مارش پیروزیبخش کند که چنین شد.
دبیر مسابقه «پایان یک داعش» در بخش دیگری از این نشست گفت: معمولاً در مسابقات با موضوع داعش، از کشورهای مختلف اروپایی، آسیای شرقی و آمریکای لاتین شرکتکننده داریم و این موضوع مختص به کشورهای مسلمان نیست. حتی از آمریکا شرکتکننده داشتیم و وقتی برای مسابقه «ترامپیسم» شرکت کردند، از طرف دولت آمریکا با مشکلات عدیده مواجه شدند.
وی درباره ضرورت پرداختن به موضوع داعش اظهار داشت: مفاهیم ارزشی دغدغه حوزه هنری و روایت فتح است. سؤالات جدی در حوزه هنر داریم و بخشی از آنها را از طریق دوهفتهنامه «هور» مطرح کردیم. جالب اینکه از ما سؤال میشود چرا مسائل ارزشی را مطرح میکنید؟ ما این سؤال را از وزارت ارشاد داریم که چرا در مضامین اجتماعی ارزشی ورود جدی ندارد؟
شجاعی تأکید کرد: چرا فضای هنری کشور به سمت اتفاقاتی رفته که در دنیا به صورت ایدهآل اجرا میشود و تقلید آن در ایران ضرورتی ندارد؟ چرا جشنوارههای هنری جمهوری اسلامی به صورت ونیزی اجرا میشود؟
وی در پایان خاطرنشان کرد کرد: شب گذشته عکسی از مظلومیت شهدای فاطمیون(س) منتشر شد؛ این ندای مظلومیت را چه کسی باید به گوش مسئولان برساند؟!
بر اساس این گزارش، علاقهمندان برای شرکت در مسابقه و کسب اطلاعات بیشتر به نشانی http://resistart.ir مراجعه کنند یا با شماره تلفن 88911214 تماس بگیرند. هفته نمایشگاه آثار برگزیده در نیمه اول اسفند برپا شد.