به گزارش حلقه وصل، برنامه گفتگوی فرهنگی با موضوع شعر دفاع مقدس با حضور رضا اسماعیلی شاعر، منتقد، پژوهشگر و دبیر کارگروه شعر بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و علی اکبر فرهنگیان شاعر و نویسنده دفاع مقدس از آنتن رادیو گفتگو پخش شد.
در آغاز این برنامه، اسماعیلی به تقسیم بندی شعر دفاع مقدس پرداخت و گفت: شعر دوره جنگ از آغاز جنگ شروع شد و تا پایان آن ادامه داشت. شعر دوره جنگ دارای لهجه حماسی و تهییجی بود و قصد آماده سازی رزمندگان برای حضور در جبهه ها را داشته است. بخشی از شعرهای دوره جنگ نیز محتوای ستایش دارد و در وصف رزمندگان سروده شده است. اما مرحله بعد از پذیرش قطعنامه، دوره ی جدیدی در شعر ایران رقم زد که شامل شعر رسمی و سفارشی و شعر خودجوش می شود.
این شاعر و پژوهشگر مردم و رزمندگان را به عنوان نخستین شاعران دفاع مقدس معرفی کرد و گفت: در خطوط جبهه شعارهایی با حالت تهییج و شور انقلابی توسط مردم و رزمندگان بر روی دیوارها نوشته می شد که آرمان های دفاع را در دل خود داشت.
وی با بیان اینکه بسیاری از افراد تاریخ مصرف شعر پایداری را تمام شده می دانند، گفت: اگر افراد سیاستگذار با دغدغه بیشتری به این عرصه وارد شوند، مطمئنا شعر دفاع مقدس امروز هم ظرفیت ها و قابلیت های کشف نشده ای دارد که می تواند جریان و فرهنگ ساز باشد.
اسماعیلی در ادامه گفت: ابهامات و شبهات زیادی در نسل جوان نسبت به تاریخ جنگ و نگاه هایی که به خانواده شهدا، جانبازان و اسرا در جامعه وجود دارد که شعر دفاع مقدس با لهجه تحلیلی خود باید بتواند به شبهات پاسخ دهد.
در بخش دیگر این برنامه فرهنگیان گفت: در مفهوم عام، ادبیات دفاع مقدس هر دفاعی در تاریخ ایران و دنیا را توصیف می کند اما در یک تعریف، این ادبیات به هشت سال دفاع مقدس در برابر تجاوز دشمن اختصاص پیدا می کند.
وی نگاه خود به ادبیات را محدود به هشت سال دفاع ندانسته و ادامه داد: از زمانی که شیعه هویت خود را به صورت استقلالی درک و مبارزه و جهاد خود را در چارچوب مرزهای کشور آغاز کرد تا عصر امروز که موضوع محور مقاومت در جهان اسلام مورد بحث است، در مفهوم دفاع مقدس می گنجد.
این شاعر و نویسنده دفاع مقدس به موضوع سفارشی کار کردن در حوزه ادبیات پایداری پرداخت و گفت: اصل سفارشی کار کردن مشکلی ندارد اما گاهی سفارشات به اشخاصی داده می شود که هیچ تعلقی به دفاع مقدس ندارند و مجبور می شوند با یک لهجه غیر بومی از دفاع مقدس سخن بگویند و این موضوع آسیب زا خواهد بود.