سرویس پرونده: رهبر انقلاب در دیدار رمضانی با دانشجویان، آنها را به تلاش جدی و همهجانبه برای غلبه دادن گفتمان انقلاب در دانشگاه توصیه نمودند. ایشان در ضمن این بحث فرمودند: «من به همهی آن هستههای فکری و عملیِ جهادی، فکری، فرهنگی در سرتاسر کشور مرتّباً میگویم: هرکدام کار کنید؛ مستقل و بهقول میدان جنگ، آتشبهاختیار.»
فرمان آتش به اختیار رهبر انقلاب در دیدار ۱۷ خردادماه برای خیلیها عجیب بود و شاید برای شما هم سوال ایجاد شده که منظور از آتش به اختیار چیست و مصادیق آن چه کسانی هستند؟ حلقه وصل در پروندهای با همین عنوان به دنبال معرفی مصادیق «آتش به اختیار» است.
«خبرنامه دانشجویان ایران» این روزها یکی از جریانساز ترین و تاثیرگذارترین رسانههای دانشجویی کشور محسوب میشود. ایده بوجود آمدن آن زمانی بود که چند فعال دانشجویی بخاطر عدم وجود رسانهای تاثیرگذار و جریانساز برای پوشش فعالیتهای جنبش دانشجویی مسلمان و در راستای جبهه فرهنگی انقلاب تصمیم به ایجاد پایگاهی برای پوشش اخبار، جهتدهی و جریانسازی فعالیتهای دانشجویی گرفتند و کم کم توانستند به جایگاهی درخور شان جبهه فرهنگی انقلاب دست یابند و به خانه رسانهای دانشجویان انقلابی تبدیل شوند. این مسئله تا جایی پیش رفت که این رسانه توانست در سال 95 رتبه هشتم رتبهبندی پایگاههای اینترنتی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد را کسب کند.
به همین بهانه گفتگویی داشتیم با اقای محمد رضا حیاتی مدیر مسئول «خبرنامه دانشجویان ایران» که متن این گفتگو را در ادامه خواهید خواند.
حیاتی در ابتدا با اشاره به ایده شکلگیری خبرنامه گفت: ما یک نشریه کاغذی داشتیم که هر ماه منتشر میشد و صدای دانشجوها را در آن منتشر میکردیم اما کم کم به این نتیجه رسیدیم که بیان حرفهای دانشجویان در نشریه کاغذی با دشواریهای زیادی همراه است و حرفها خیلی دیر به دانشجویان منتقل میشود. لذا در سال 87 در جلساتی که با برخی از نخبگان فعال دانشجویی برگزار شد به این نتیجه رسیدیم جای یک سایت خبری تحلیلی دانشجویی که حرفهای دانشجویی را منصفانه و صریح بیان کند خالی است و فروردین 88 زمینه راهاندازی آن را فراهم کردیم و کار را شروع کردیم.
وی افزود: هسته شکلگیری و موسسین خبرنامه دانشجویان ایران فعالین سابق دانشجویی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل بود. البته این نکته را هم اضافه کنم در آن زمان برخی رسانهها بودند که اسم دانشجویی را با خود یدک میکشیدند اما محور فعالیت آنها دانشجویی نبود.
مدیر مسئول خبرنامه دانشجویان ایران تصریح کرد: جامعه هدف ما در دانشگاهها دانشجویان بودند. دانشجویان همسو با جبهه فرهنگی انقلاب و از همان ابتدا تصمیم داشتیم خبرنامه صرفا جایی برای انتشار اخبار نباشد چرا که جبهه فرهنگی انقلاب در محیط دانشگاه واقعا یتیم بود و نه تنها هیچکس اخبار آن پوشش نمیداد بلکه در محیط دانشگاه دچار یک سانسور خبری شدید بود. یکی از اهداف ما پر کردن این خلاء بود.
این فعال سابق دانشجویی گفت: از سوی دیگر اینکه ما به این نتیجه رسیده بودیم که اگر قرار است به دغدغهای در سطح کشور بپردازیم باید از طریق نشریه کاغذی و اخباری که روزانه روی سایت منتشر میشود اعتماد مخاطبان و دانشجویان را جلب کنیم که ضمن پوشش اخبار دانشگاهها به اینکه افکار عمومی نسبت به دانشجوها چه تفکری وجود داشته باشد و چه طرز تفکری شکل بگیرد توجه شود.
حیاتی با اشاره به جریانسازی خبرنامه دانشجویان ایران در فضای دانشگاههای کشور افزود: با این سیاست به فعالیت ادامه دادیم و به موجب آن توانستیم در بین رسانههای دانشجویی به عنوان یکی از رسانههای جریانساز مطرح شویم به گونهای که نوع پوشش گزارشها در در دانشگاههای مهم کشور از جمله تهران، امیرکبیر، شریف و.... که جریانات مختلف فکری دانشجویی در آنجا فعالیت میکنند با واکنشهای مختلفی روبرو بود که البته همه این مواضع در جهت تقویت جریانات جبهه فرهنگی انقلاب و نشان دادن فضای واقعی دانشگاهها بود.
وی گفت: اما روشنگریهای «خبرنامه دانشجویان ایران» از پشت پرده فعالیت جریانات معارض که با برچسب «دانشجویی» و «اسلامی» سعی در به حاشیه بردن فضای علمی دانشگاهها را نیز داشتند با تهدیدهایی نیز روبرو بود؛ به طوری که طی سالهای گذشته بالغ بر 30 شکایت توسط سرشاخههای این جریانات باعث سنگاندازیهای زیادی در این رویکرد شد که البته تمامی این شکایات با توجه به مستندات قطعی و واضح، دستور به عدم پیگرد منجر شد.
عضو اسبق اتحادیه انجمنهای اسلامی دانجشویان مستقل خاطرنشان کرد: استفاده از ظرفیت حداکثری اتحادیههای دانشجویی دارای مجوز برای انعکاس فعالیتهای آنها یکی دیگر از سیاستهای کلان ما بود که توانستهایم امروز ادعا کنیم تنها رسانه دانشجویی هستیم که با اشراف 100 درصد به خطمشی همه تشکلهای دانشجویی، پوشش حداکثری از فعالیتهای آنها در حوزههای مختلف از جمله، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، صنفی و آموزشی که همسو با جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است، داشته باشیم.
محمدرضا حیاتی در پایان گفت: البته در این میان به دلیل محدودیتهای انسانی و مالی که وجود دارد تا رسیدن به اهداف اصلی خودمان که همان رساندن صدای واقعی دانشجویان و تشکلهای دانشجویی به عامه مردم است فاصله داریم که ان شاءلله بتوانیم در سال جاری به بخشی از این اهداف برسیم.