جمعیت مستقل امداد دانشجویی - مردمی امام علی (ع) اولین بار توسط دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف تاسیس شد. بچههای داشگاه به بیمارستان کودکان سرطانی میرفتند و تلاش میکردند تا ساعتی دل این کودکان را شاد کنند. این حرکت اجتماعی اندک اندک شکل دیگری به خود گرفت و هسته اولیهای که شکل گرفته بود با نگاه به معضلات گوناگون اجتماعی موجود به این نتیجه رسیدند که نمیتوانند در برابر این رخدادها ساکت بمانند؛ به طوری که دانشجویان عضو، اعلام کردند میخواهیم چشمان ناظر اجتماع خود باشیم.
آنان غذارسانی و آموزش را در راس برنامههای خود قرار داده بودند و بدون ترس از خطراتی که در پیشرویشان بود به محلات معضلخیز و فقیرنشین شهر تهران میرفتند و خانوادهها و کودکان محروم را شناسایی میکردند و به امدادرسانی آنان میپرداختن..
خانه همه ایرانیها
در پی این اندیشه، آنان تفکر مولا علی(ع) را که فرموده است: «همه ما در برابر اجتماع خود مسئولیم» سرلوحه کار خود قرار دادند و جمع خود را با نام این اسطوره انساندوستی و دیگرخواهی مزین کردند. جمعیت امام علی(ع) در همان سالها نخستین دفتر رسمی دانشگاهی خود را به عنوان نخستین سازمان دانشجویی فعال در زمینه کاهش آسیبهای اجتماعی در دانشگاه صنعتی شریف تهران برپا کردند. این جمعیت سال 1378 پس از ثبت رسمی در وزارت کشور، به عنوان یک سازمان مردمنهاد مستقل شناخته شد و سپس فعالیت خود را به دیگر دانشگاههای کشور گسترش داد. اعضای جمعیت در سال 1384 نخستین دفتر رسمی مردمی جمعیت را در جنوب شهر تهران و در محله مولوی افتتاح کردند و نام «خانه ایرانی» را بر آن نهادند تا نمادی باشد از قدمی بزرگ برای آبادانی ایران توسط دانشجویان ایرانی. پس از ده سال فعالیت مستمر اجتماعی، در سال 2010 میلادی، این جمعیت موفق به کسب مقام مشورتی در شورای امور اقتصادی اجتماعی سازمان ملل متحد ECOSOC شد.
مهمترین ماموریت جمعیت امداد دانشجویی - مردمی امام علی(ع) توجه به معضلات اجتماعی و نگاه ریشهای به آنها، انجام اصلاحات مقطعی در موارد ضروری و تعریف اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه در دراز مدت است. جمعیت برای تحقق آن، استراتژی استفاده از آیینها و سنتهای ملی و مذهبی در ایران و سایر کشورها و منطبق ساختن آنها با نیازهای روز جامعه برای کاهش معضلات اجتماعی را برگزید. این مسئله یک نوآوری در زمینه شیوههای اصلاحات اجتماعی بود.
یک موسسه هوشمند
جمعیت امداد دانشجویی - مردمی امام علی (ع) به عنوان اولین سازمان اجتماعی هوشمند در ایران شناخته میشود. سازمان اجتماعی هوشمند یعنی این سازمان جامعه را به صورت یک کل میبیند که تمامی اجزای آن با هم در تعامل هستند. به این معنی که وقتی معضلی در جامعه شناخته میشود، ممکن است ریشههای بوجود آمدن این معضل در نقاطی باشد که به طور مستقیم به وجود آورنده آن معضل نباشد. به عنوان مثال هنگامی که یک نوجوان اقدام به بزهکاری میکند، ریشههای این مسئله میتواند از آموزش ناصحیحی باشد که در طول دوران زندگی داشته است. لذا پرداختن به مسئله آموزش به طور غیرمستقیم منجر به کاهش بزهکاری در جامعه میشود.
تعبیر دیگری که مکمل تعریف اول در زمینه خیریه هوشمند است، نحوه ارائه خدمات و تعامل جمعیت با خیرین و اعضای داوطلب در یک سو و با نیازمندان و افرادی که به نوعی در اجتماع دچار معضل هستند، از سوی دیگر است. این تعامل به صورتی است که هر کس در هر بخشی از فعالیتهایش در جمعیت، میتواند به صورت یک جزء از کل جمعیت، نوع فعالیت یا کمک مورد نظر خود و حتی فرد مورد نظر برای کمک خود را انتخاب کند و تا مرحله نهایی ارائه خدمات و ارسال کمکها روند آن را پیگیری کند. این تعامل باعث ایجاد اعتماد میان خیرین میشود. از سوی دیگر اعضای جمعیت نیز در طرحها و برنامههایی که متناسب با علایق آنها است، شرکت خواهند کرد و در نهایت این ساختار هوشمندانه و حضور خیرین و اعضای جمعیت نه تنها باعث رفع معضلات در خانوادههای جمعیت میشود، بلکه به شکلی مناسب سبب شناخته شدن معضلات در جامعه خواهد شد.
از بزهکاری تا سرطان
حمایت از کودکان و بانوان تنها مانده و نیازمند یاری، مهمترین هدف کاری جمعیت را تشکیل میدهد. جمعیت امداد دانشجویی - مردمی امام علی (ع) اهداف دیگری هم از کارهای خود دارد: تحقیق و پژوهش و ارائه راهکار درباره معضلات اجتماعی شامل کودکان بزهکار، کودکان فراری، کودکان کار و خیابان، قاچاق و خرید و فروش کودکان، کودکان قربانی اعتیاد، کودکان درگیر در تجارت مواد مخدر، کودکان سرطانی، دختران فراری از خانه، خانوادههای محروم و بیبضاعت، زنان سرپرست خانوار، خانوادههای درگیر اعتیاد و... با هدف دستیابی به استانداردهای بالاتر زندگی.
ترویج اندیشههای نیک در عشق به همنوعان، رسیدگی به امور کودکان یتیم و فقیر و انجام فعالیتهای بشردوستانه با اجرای طرحهای نمادین و فراگیر در مراسم و مناسبتها با توجه به نیازهای روز جامعه. امدادرسانی به نیازمندان و محرومان جامعه از نظر مادی و معنوی و ترویج فرهنگ خیر و نوع دوستی و دیگرخواهی به صورت فراگیر در جامعه.
همه جای ایران و حتی جهان
جمعیت امداد دانشجویی – مردمی امام علی(ع) برای گسترش فعالیتهای خود در کشور تلاش کرده است تا با جذب نیروهای دانشجویی و مردمی امدادرسانی خود را از تهران به سایر نقاط و شهرستانهای کشور گسترش دهد. در حال حاضر طرح «کوچهگردان عاشق» جمعیت در بسیاری از شهرهای کشور در مواردی به صورت خودجوش و مردمی انجام می شود. جمعیت در شهرستانهای کرج، اصفهان، کرمانشاه، گیلانغرب، مشهد، آذربایجان شرقی (اهر و ورزقان)، هرمزگان، کرمان، قزوین، زنجان، شهرکرد، قوچان و زابل به صورت فعال و گسترده فعالیت میکند و در دانشگاههای مختلف این شهرستانها اعضای فعال دارد.
اما این موسسه نگاه هم به آن سوی مرزها داشته است. فعالیتهای بین المللی جمعیت امام علی(ع) شامل حمایت از کودکان افغان در ایران، غذارسانی به کودکان فقیر کنیا، حضور در کنار کودکان فقیر عراقی و بودن در کنار آسیبدیدگان سیل پاکستان بوده است.
اعضای جمعیت امداد دانشجویی - مردمی امام علی(ع) را بیشتر دانشجویان، فارغ التحصیلان و اساتید دانشگاهها تشکیل میدهند و در کنار آنان در بخش مردمی جمعیت، مردم نیکوکار بیشتر به عنوان خیر در جمعیت فعالیت میکنند. جمعیت امام علی(ع) با بیش از 5000 عضو دانشجویی که در طرحهای مختلف جمعیت فعالیت می کنند، بزرگترین سازمان دانشجویی فعال در زمینه معضلات اجتماعی در کشور است. اعضای این جمعیت در تهران از دانشگاههای تهران، شریف، امیرکبیر، خواجه نصیرالدین طوسی، علم و صنعت، شهید بهشتی، علامه طباطبایی، شهید عباسپور، آزاد تهران جنوب، آزاد تهران مرکز، آزاد شرق، آزاد غرب، آزاد مرکزی، آزاد علوم تحقیقات، پیام نور و ... هستند.
اگر دوست دارید از فعالیتهای این موسسه آگاه شوید به آدرس اینترنتی www.sosapoverty.org سری بزنید.