
به گزارش حلقه وصل، هشتاد و ششمین عصرانه ادبی فارس ویژه رضا عبداللهی عصر روز گذشته در خبرگزاری فارس برگزار شد.
*سفره شعر انقلاب و آنهایی که از بیبهره ماندند
کورس احمدی با اشاره به ادبیات پس از انقلاب اسلامی گفت: ادبیات پس از انقلاب تجربههای بسیاری را به خود دید که از این سفره بسیاری بهره بردند که طبیعتا برخی نیز بیبهره بودند که اتفاقا آنهایی که بیبهره بودند شاعرتر بودند که یکی از آنها همین رضا عبداللهی است
.
وی افزود: تاسیس کانونهای شعر در سازمان فرهنگی هنری از جمله فعالیتهای او به شمار میآید. در این بین رضا عبداللهی کمتر دیده شد و مطرح نشد در حالی که بسیاری از شاعران جوان و نوجوان امروز از دامن پر مهر او بالندگی یافتند. این یکی از مهمترین تاثیرهای رضا عبداللهی است.
احمدی گفت: این تاثیر خاموش رضا عبداللهی به صورت پیوسته و آرام ادامه داشت هر چند بعد از رضا عبداللهی آن فعالیتها ادامه پیدا نکرد. امروز در کانونهای ادبی فرهنگسراها شاهد استعدادیابی نیستیم و بیشتر تبدیل به محلی شده برای گذران اوقات جمعی بازنشسته که دیگر در این جمعها رشد ادبی اتفاق نمیافتد.
او در پایان سخنانش گفت: سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران امروز از نظر ادبی به مجموعهای تبدیل شده که هیچ ارزشی برای جوانان ندارد تا آنها را رشد دهد بد است که ما به پیشکسوتها احترام نگذاریم. در حالی که کسی نمیتواند سهم تاثیرگذاری رضا عبداللهی را نادیده بگیرد در حالی که این رویه به خلق و خوی جامعه ما تبدیل شده است.
*شاعرانی مانند اسماعیل امینی شاگرد عبداللهی هستند
رحیم زریان در این برنامه با اشاره به سابقه فعالیت رضا عبداللهی گفت: اگر بخواهیم در مورد رضا عبداللهی حرف بزنیم نباید او را در یک دهه خلاصه کنیم. در حالی که او در سه دهه پس از انقلاب فعالیت کرده است. در دهه آغازین انقلاب او در نشریات به نقد شعر میپرداخت و از این طریق شاعران بسیاری را شناسایی کرد.
وی افزود: در دهه 70 او از نخستین کسانی بود که قبل از تاسیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران پیشهاد کرد که کانونهای شعر در مناطق مختلف راهاندازی شود. شاعران ارزندهای مانند اسماعیل امینی و سید عباس سجادی از کانون شعری که در فرهنگسرای اندیشه راهاندازی شد برخاستند.
زریان با اشاره به فعالیت ادبی عبداللهی در دهه 80 گفت: در این دهه کانونهای شعر را در سطح تهران و کشور چه در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و چه در نهاد کتابخانههای عمومی کشور راهاندازی کرد و بیشک شاعران جوان مدیون او هستند. در عرصه مدیریت فرهنگی کشور ما دچار ضعف هستیم و نیاز است که به این مساله دقت بیشتری شود و روی آن وقت بگذاریم.
*از کوروش یغمایی تا رضا عبداللهی
بیژن خاوری از خوانندههای مطرح دهه 70 در این مراسم گفت: اکنون فضای موسیقی کشور از شعر فاصله گرفته و نثر را در قالب ترانه عرضه میکند. من با رضا عبداللهی بزرگ شدم و شاهد بودم که در دهه 40 آهنگسازان با او همکاری میکردند. محلهای که ما در آن زندگی میکردیم فوتبالیست، هنرمند و شاعر بسیار داشت.
وی افزود: رضا عبداللهی یک شاخصهای که داشت این بود که ترانه سرای موفقی بود. در خاطرم هست که برای اجرای 4 روزه به لندن رفته بودم که آنجا 4 جوان جلوی من را گرفتند و خواستار اجرای ترانهای شدند که پیش از انقلاب کوروش یغمایی به زبان آذری اجرا کرده بود. نام آن ترانه ریحان بود. آنها اصرار میکردند که این ترانه را اجرا کنم اما من آذری نمیدانستم و از این رو نمیخواستم تصور کنند که من توانایی اجرا ندارم. از این رو به رضا عبداللهی زنگ زدم و از او خواستم که در فرصت 15 دقیقهای شعری روی آن آهنگ بسراید که او ترانهای با مضمون ایران سرود که وقتی آن را در شب چهارم اجرا کردیم شور خوبی سالن را فرا گرفته بود.
او در پایان ترانه رضا عبداللهی که چند سال پیش توسط او خوانده شده بود را برای حاضران به صورت زنده اجرا کرد.
وقتی که پا میزاره دریا به روی شنها
مرغابیها میشورن پرهاشونو تو دریا
وقتی برای ساحل دریا صدف میاره
شب ها به روی بندر بارون ماه میباره
یاد تو در دل من طوفان به پا میکنه
تا ساحل زندگی با من شنا میکنه
وقتی موج های سنگین از پله های دریا
میرن که سر بزارن به روی تخته سنگ ها
وقتی که دست دریا رو شونه غروبه
خورشید خانوم هراسون تو خونه غروبه
یاد تو در دل من طوفان به پا میکنه
تا ساحل زندگی با من شنا میکنه
*بسیاری از بزرگان امروز شعر شاگرد عبداللهی هستند
حجتالاسلام امینی در این مراسم با اشاره به اینکه عمق فعالیت ادبی عبداللهی بیش از 3 دهه است گفت: رضا عبداللهی به قدری تاثیرگذار بوده که میتوان گفت به اندازه 5 دهه فعالیت ادبی داشته و واقعیت مطلب این است که او باید امروز در بهترین موقعیت به شاعران تدریس کند. در حالی که باید پرسید جایگاه او در صدا و سیما و یا وزارت ارشاد کجاست.
وی افزود: بسیاری از بزرگان امروز ادبیات ما از شاگردان رضا عبداللهی هستند او از پایهگذاران کانونهای ادبی نهاد کتابخانههای عمومی کل کشور است. او شاگردان بسیاری را همچنان نیز تربیت میکند و در کمال گمنامی به این کار همت گماشته است.
*از مازیار تا علیرضا عصار
رضا عبداللهی در پایان این مراسم ضمن تشکر از برگزارکنندگان و همچنین شرکتکنندگان در آن گفت: از 18 سالگی سرودن را آغاز کردهام که برخی اشعارم در نشریات آن زمان چاپ میشد.
وی افزود: در دورهای که دبیرستانی بودیم با کریم محمودی ترانه میسرودیم که بسیاری از خوانندگان و آهنگسازان در مقابل مدرسه انتظار او را میکشیدند اما چه کسی امروز نام کریم محمودی را در خاطر دارد. بیژن خاوری، علیرضا عصار، مازیار، ناصر عبداللهی و ... ترانههای من را خواندهاند.
این ترانهسرا گفت: در نهاد کتابخانهها حدود 500 کانون ادبی در طول یکسال راهاندازی کردند که تغییرات در مدیریت سبب شد آنها تعطیل شوند. همچنین در سازمان فرهنگی هنری شهرداری نیز خودم از صبح تا شب در ابتدای راهاندازی کانونها به همه رفت و آمد میکردند و حضور داشتند تا کمکم کانونهای فرهنگسراها پا میگرفت.