سرویس دریچه_ وحید کرایلی: پس از انتشار خبر شهادت سردار حسین همدانی در سوریه بسیاری از هنرمندان جبهه فرهنگی انقلاب به این موضوع واکنش نشان دادند. هنرمندانی که خود روزگاری از همرزمان سردار همدانی بودند. از ابراهیم حاتمیکیا که با نگارش یادداشتی از عقب ماندن خود از قافله شهدا میگوید تا خاطره مسعود دهنمکی از تماشای فیلم اخراجیها و روایت آخرین دیدار سردار همدانی با رهبر انقلاب از زبان گلعلی بابایی!
حلقه وصل ضمن عرض تبریک و تسلیت شهادت سردار رشید اسلام حسین همدانی، این واکنشها را منتشر میکند.
یا خدا
خبر آمد که سردار حسین همدانی رفت.
لحظهای که خبر به جانم نشست، بیش از آنکه به سردار فکر کنم از جا ماندگی خودم حالم گرفت.
سردار که باید میرفت. سردار که در صراط رفتن بود و مگر جز این ، زیبنده سردار بود.
این مائیم که در این هندسه حضور، حصاری به قد عاداتمان به دور خویش کشیدهایم و سردارِ سربدار این هندسه را بر هم زد و رفت.
سردارِ سربدار حسین همدانی، آن سیمای سفید کرده در آسیاب جهاد سالهاست که میرفت و ما گمان کردیم در کنارمان است. او بازمانده قافلهای بود که سالارش حاج احمد متوسلیان بود.
گمانم اکنون سردار سلیمانی غصهدار است ، گمانم اکنون مرغان دشت جهاد هوایی شدهاند. ولی شما مرغان وحشی کجا و ما اهلی شدگان در قفس عادات کجا. آیا کسی صدای ما را میشنود؟ آیا امیدی برای ما هم هست؟
ابراهیم حاتمیکیا / جمعه 17 مهر 1394
مسعود دهنمکی کارگردان فیلمهای سینمای دفاع مقدس در نوشتهای کوتاه در صفحه اینستاگرامش، در مورد اظهارنظر سردار حسین همدانی پس از دیدن فیلم سینمایی «اخراجیها» نوشت:
سردار همدانی از فرماندهان دوران دفاع مقدس دیروز در سوریه به شهادت رسید. سردار همدانی وقتی اخراجیها را دید گفت اگر کسی از تو شاهد خواست که مگر همچین آدمهایی در جنگ بودند؟ بگو پیش من بیاید آدرسشان را بگیرد.
سردار گلعلی بابایی، رئیس سابق سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس در گفتوگو با تسنیم در رابطه با شهادت سردار شهید حسین همدانی گفت: ما که فعلاً در شوک خبر حاج حسین همدانی هستیم. ایشان انسان بزرگوار و فرمانده فهیمی بودند؛ ایشان در هرجایی که میرفتند بهجز کارهای نظامی بهدنبال اقدامات فرهنگی بودند. در سوریه هم که حضور داشتند، اقدامات فرهنگی بسیاری را انجام دادند که از جمله آنها ماجرای ترجمه و توزیع کتابهای دفاع مقدس در کشورهایی مانند سوریه و عراق بوده است. چند نمونه از این کتابها را خودشان نظارت و ترجمه و توزیع آنها را در سوریه و عراق خودشان شخصاً پیگیری میکردند.
ماجرای دیدار دوشنبه سردار همدانی با مقام معظم رهبری
گلعلی بابایی افزود: ایشان دوشنبه گذشته (13 مهر 1394) در آخرین سفر خود به تهران آمده بودند. ایشان بههمراه بنده و جمعی دیگر به خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و این شهید به مقام معظم رهبری تعدادی از کتابهای ترجمه شده را معرفی کرده و میگفتند که ترجمه کتابها در سوریه طرفداران بسیاری دارد. مقام معظم رهبری سؤال کردند: چهکسی ترجمه این کتابها را انجام داده و ترجمه این کتابها بومی بوده است یا غیر بومی؟ سردار همدانی پاسخ دادند که یک مصری ترجمه این آثار را انجام داده است و مترجم عرب بوده است.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری هم با تأیید این اقدامات گفتند: این کار درست و این نوع ترجمه درست است و برای عربزبانها بهتر و قابل فهمتر است. سردار حسین همدانی از اینکه توانسته بودند این کار خوب را انجام دهند بسیار خوشحال بودند.
سردار همدانی روحیه منحصر به فردی بین فرماندهان ارشد داشتند
رئیس سابق سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس تصریح کرد: ایشان همیشه و در هر مکانی که قدم میگذاشتند، اولین اقدامشان بحث فرهنگی بود. آن زمانی هم که فرمانده لشگر 27 بودند نیز تاریخ نگاری دفاع مقدس را از اولویتهای کاری خود قرار داده بودند و معتقد بودند که این روند باید ادامه پیدا کند. حمایتهایی که ایشان از حسین بهزاد انجام میدادند مثل اینکه ایشان ساعتها کنار حسین بهزاد مینشستند تا روند آمادهسازی کتابها پیش برود بسیار خاص بود. سردار همدانی بهدلیل مشکل شیمیایی از نظر تنفسی مشکل داشتند اما با وجود اینکه حسین بهزاد سیگار هم میکشید، کنارشان مینشستند و به کار ادامه میدادند. ایشان روحیه منحصر به فردی بین فرماندهان ارشد داشتند.
تأکید مقام معظم رهبری این بود ثبت خاطرات و چاپ کتابهای دفاع مقدس ادامه پیدا کند
بابایی با تأکید دوباره به دیدار دوشنبه گذشته ایشان با مقام معظم رهبری گفت: تأکید مقام معظم رهبری بر کتابهای لشگر 27 محمد رسولالله بوده و ایشان روی این اقدامات بسیار صحه گذاشتند و میگفتند: "من عموماً این کتابها را خواندهام و جزو علاقهمندان این کتابها هستم". ایشان مقایسهای بین کارهای انجام شده برای لشگر 27 و دیگر گروهها انجام دادند و تأکید کردند که کارهای انجام شده برای این لشگر برجستهتر از دیگر گروهها بوده است. ایشان بر این موضوع تأکید داشتند که این اقدامات باید ادامه پیدا کند و حتی زمانی که بیرون میآمدیم مقام معظم رهبری کتاب «مهتاب خین» (خاطرات سردار شهید حسین همدانی) را در دست گرفته سؤال کردند: این کتاب چیست؟ سردار همدانی پاسخ دادند: این کتاب خودم است که حسین بهزاد آن را آماده کردهاند. مقام معظم رهبری دوباره سؤال کردند: این کتاب تا پایان جنگ است؟ که سردار همدانی در پاسخ گفت: نه، این کتاب تا پایان فتح خرمشهر است.
سردار همدانی در دیدار آخر خود با مقام معظم رهبری بسیار پرانرژی و خوشحال بودند
گلعلی بابایی افزود: حضرت آقا دوباره سؤال کردند: بقیه خاطرات جنگ پس چه؟ سردار همدانی گفت: انشاءالله ادامه دارد. مصاحبهها انجام شده و کارهای تدوین آن در حال انجام است. تأکید مقام معظم رهبری این بود که این اقدامات ثبت خاطرات و چاپ کتابهای دفاع مقدس ادامه پیدا کند.
وی در پایان گفت: ایشان وقتی دوشنبه بعد از دیدار با مقام معظم رهبری از بین ما میرفتند که به سوریه برگردند، انگار که نور از صورتشان فوران میکرد و مقام معظم رهبری را هم ملاقات کرده بودند، شارژ و پرانرژی شده و بسیار شاد و خوشحال بودند.