
سرویس تلنگر: توهین و توطئه علیه اسلام و پیامبر اسلام(ص) و قرآنکریم توسط دشمنان، گاهی در قالب کاریکاتور، گاهی فیلم و مقاله و گاهی نیز در قالب سرمایهگذاری بر روی تندروهای مذهبی صورت میگیرد که شاید بتوانند از این طریق از سوق پرسرعت و عاشقانه آزادیخواهان و روشن ضمیران عالم به جانب دین مبین و پیامبر امین(ص) بکاهند.
صهیونیسم سفاک و معاندان کینهورز که از ارائه تقریبیترین وجه ممکن فیلم محمد(ص) که موجب وحدت در جهان اسلام است، وحشتزده شدهاند، در راستای ایجاد تفرقه و مقابله با برنامههای فرهنگی وحدتآفرین، سعی در توقف این حرکت فرهنگی دارند.
در این راستا، هفته گذشته یک آکادمی مذهبی تندرو در هندوستان از فیلم «محمد رسولالله(ص)» انتقاد کرد و خواستار ممنوعیت آن و برخورد با آهنگساز فیلم که هندی است، شد.
ایندین اکسپرس ضمن اعلام این خبر نوشت: مرکز سنی «آکادمی امام احمد رضا» در هند با نامیدن این فیلم به عنوان توهینی به دین اسلام، خواستار تحریم آن شد و رییس این آکادمی با نوشتن نامهای با لحن تند این فیلم را آسیب رساننده به احساسات مسلمانان هندی نامید.
این موضعگیری همانند دیگر موضعگیریهای تندروهای مذهبی مورد استقبال رسانههای معارض قرار گرفت و رادیو زمانه در گزارشی با عنوان «اخم هند به محمد[ص]» به این خبر پرداخت.
این رسانه معارض در گزارش خود ضمن اعلام این مطلب گفت: «آکادمی رضا» که در هند در زمینه علوم اسلامی فعالیت می کند، مجید مجیدی و ای. آر. رحمان (موسیقی دان هندی) را به خاطر فیلم «محمد[ص]» به توهین به مقدسات متهم کرده و از آنها خواسته است که مجدداً اسلام بیاورند.
فیلم مجیدی اعتراض مسلمانان سنی دنیا را برانگیخته است!
رادیو زمانه با نگاه ایجاد تفرقه بین مذاهب اسلامی، ضمن اشاره به اینکه کارگردان فیلم محمد(ص) در مصاحبههای متعدد خود گفته است که برای مبارزه با موج جدید اسلام هراسی در غرب این فیلم را ساخته، بیان داشت: «مجیدی در پی جهانی کردن نگاه شیعی در این فیلم بوده و با وجود چنین دیدگاهی از سوی کارگردان فیلم، طبیعی است که منتقدان بگویند باورهای شیعی فیلم محمد[ص] غلبه دارد و مجیدی در راضی کردن مخاطبان سنی چندان موفق نبوده است».
رسانه متولد شده پروژه براندازی هلندی که از چند گروه وهابی جیرهخوار عربستان به عنوان مسلمانان دنیا یاد میکند، افزود: «مجیدی قصد داشت فیلمی بسازد که بسیاری از ناگفتههای اسلام را بگوید و رأفت اسلامی را به دنیا معرفی کند، اما اعتراض مسلمانان سنی دنیا را برانگیخته است».
گفتنی است جمعی از علمای اهلسنت بعد از تماشای این فیلم ضمن استقبال از این اثر هنری، معرفی مناسب و تأثیرگذار شخصیت پیامبر اسلام(ص) در ابعاد جهانی را یکی از نقاط قابل توجه این فیلم دانستهاند.
رادیو زمانه که از مخالفان سرسخت این شاهکار هنری است، در ادامه میگوید: این فیلم از نظر ساختار و محتوا و هم به لحاظ ایدئولوژی مورد انتقاد مسلمانان قرار گرفته و کانون انتقادها به فیلم «محمد[ص]» ابتدا در کشورهای عربی بود. الازهر مصر و مفتی اعظم عربستان سعودی اعتراضات خود را آشکارا بیان کردند و این فیلم را مصداق دشمنی با اسلام دانستند و در هفتههای اخیر انتقادها به شرق آسیا هم کشیده شده و یک گروه مسلمانان سنی بمبئی پرچمدار اعتراضات شده است.
مجیدی و رحمان باید دوباره مراسم اسلام آوردن و ازدواج خود را به جا بیاورند!
این رسانه در توضیحات خود ضمن اعتراف به این موضوع که «آکادمی رضا» وابسته به نحله فکری مجمع الازهر است، به نقل از این آکادمی مذهبی تندرو هند گفت: «مجیدی اسلام را به استهزاء گرفته است و مجیدی و رحمان باید دوباره مراسم اسلام آوردن و ازدواج خود را به جا بیاورند.»
آکادمی رضا برای اعتراض خود چند دلیل آورده است: نخست اینکه نام پیامبر نباید در عنوان فیلم باشد، نکته دوم اینکه انتشار صدا یا تصویری از پیامبر اسلام ممنوع است.
این رسانه معارض افزود: آکادمی رضا در نامه اعتراضی خود مینویسد: «چون ایران کشوری اسلامی است، این فیلم چندان تشویش برانگیز نشده است. اما بدون توجه به پیشینه عقیدتی، باید با هر کسی که جرمی مرتکب میشود، برخورد شود.»
رادیو زمانه مدعی شده است که پنج نفر از اعضای این آکادمی با قرار قبلی قصد داشتهاند سه شنبه هفته گذشته با مقامهای کنسولگری ایران در بمبئی گفت وگو کنند اما این قرار لغو شده است و این گروه مسلمانان سنی هند، نامه خود را به سفارت ایران در هند ارایه داد و با کفرآمیز خواندن فیلم محمد(ص)، خواستار ممنوعیت نمایش این فیلم شد.
این رسانه معارض به پاسخ سفارت ایران در دهلی نو به اعتراض این گروه اشاره کرد و گفت: سفارت ایران در بیانیهای آورد: «مسلمانان در اصول و اعمال دینی مهم، دیدگاه مشترکی دارند اما تفاوت اندکی در برخی تفاسیر هست. طبیعی است که این برداشتهای متفاوت، شامل فیلم آقای مجیدی هم بشود. بنابراین، لازم است بحث درباره چنین مسایلی به کارشناسان امر واگذار شود و نباید اجازه داد که چنین مسائلی به اختلاف و تفرقه منجر شود. متأسفانه جهان اسلام بهای سنگینی بابت چنین اختلافات و تفرقههایی میپردازد.»
پاسخ سفارت ایران در هند مانع از این نشد که رسانهها اعتراض «آکادمی رضا» را در کنار اعتراض مفتی اعظم عربستان بگذارند
این رسانه معارض که از پاسخ سفارت ایران عصبانی است به همسویی سخنان مفتی عربستان و جریان راهافتاده در هند اشاره کرد و گفت: پاسخ سفارت ایران مانع از آن نشد که رسانههای هندی، اعتراض «آکادمی رضا» را در کنار اعتراض مفتی اعظم عربستان سعودی بگذارند و بر اختلافات شیعه و سنی در این فیلم تأکید کنند.
رادیو زمانه افزود: برخی تحلیلگران سیاسی با اشاره به بالا گرفتن اختلاف ایران و عربستان، معتقدند که حمایتهای پشت پرده عربستان از گروههای سنی سراسر دنیا، در مخالفت با فیلم مجیدی هم بروز یافته است.
انور آهنگ، روزنامهنگار هندی، که خود مسلمان شیعه است، در گفت وگو با رادیو زمانه میگوید: «اتخاذ چنین مواضعی از سوی مسلمانان سنی هند بعید است. من بهطور نزدیک واکنشهای مربوط به فیلم محمد[ص] را پیگیری کردهام و میدانم که مخالفت جدی در میان مسلمانان هند وجود ندارد. به همین دلیل اعتراض گسترده «آکادمی رضا» و برخی گروهها را میتوانم به حمایتهای پشت پرده نسبت دهم.»
پشت پرده اعتراضات علیه فیلم عربستان سعودی و لابی یهود است
رسانه وابسته به دولت هلند عقیده دارد که، حمایتی که این روزنامه نگار هندی از آن سخن میگوید، تنها از سوی عربستان سعودی نیست؛ بلکه از سوی لابی یهود هم هست زیرا بخشی نه چندان کوتاه از فیلم مجیدی به ماجرای قتل یا دزدیدن محمد[ص] نوجوان، توسط یهودیها اختصاص دارد.
رادیو زمانه با استناد به سخنان انتقادی رضا بابایی درخصوص تعقیب و گریزهای فیلم که گفته بود، گواهی میدهم که اکثر این تعقیب و گریزها، نه مستند به هیچ کتاب مهمی است و نه بیان آن ها فایده ای دارد، افزود: با در نظر گرفتن این اشتباهات تاریخی در فیلم، نظریه مخالفت یهودیها هم بی راه به نظر نمیرسد. شاید بسیاری از این اعتراضها به دلایل تعصب آمیز باشند، اما چنانچه این اعتراضات در هند ادامه و گسترش پیدا کند، ممکن است فیلم محمد[ص] یکی از مهمترین بازارهای جهانی اش را از دست بدهد.
این در حالیست که به چالش کشیدن مشرکین و یهودیان مخالف اسلام در این فیلم، یکی از نکات مثبت فیلم بوده است که حتی مورد توجه علمای اهل سنت قرار گرفته است.
این رسانه معارض که خواستار عدم نمایش این فیلم در هند است، گفت: دولت هند در گذشته نشان داده که حاضر نیست به هیچ قیمتی به اختلافات فرقهای داخلی این کشور دامن بزند. هند این موضوع را زمانی ثابت کرد که در سال ۲۰۱۲ به مجیدی اجازه نداد صحنههایی از فیلم محمد[ص] را در بیابانهای ایالت راجستان فیلمبرداری کند و مجیدی مجبور شد به راه دور آفریقای جنوبی برود. حالا هم دولت هند در صورتی که از اعتراض مسلمانان احساس خطر کند ممکن است جلوی اکران این فیلم را بگیرد.
رادیو زمانه به گفتوگو سامی یوسف که واکنشها به فیلم پیامبر را سیاسی عنوان کرده، اشاره کرد و افزود: این خواننده مسلمان گفته است: «من اطمینان دارم که منتقدان فیلم در الازهر هنوز آن را تماشا نکردهاند و فقط برای اینکه محصولی فرهنگی از ایران صادر شده با آن مخالفت میکنند و مایه شرمساری است که تنها دو فیلم در شرح زندگی محمد[ص] ساخته شده درحالیکه فیلمهای بسیاری درباره مسیح تولید شده است».
درباره تعداد فیلمهای ساخته شده درباره پیامبر اسلام (پیش از فیلم مجیدی)، میتوان به مایک گوسه، یکی از شناخته شدهترین سخنگویان کنگره جهان اسلام استناد کرد. او در وب سایت کنگره مسلمانان جهان نوشت: «۲۵۰ فیلم درباره عیسی، ۱۲۰ فیلم درباره موسی و ۶۰ فیلم درباره سایر پیامبران وجود دارد. اما درباره پیامبر اسلام تنها سه فیلم توسط مصطفی عقاد (۱۹۷۶)، مایکل ولف (۲۰۰۲) و بیبی سی (۲۰۱۱) ساخته شده است.»
فیلم محمد[ص] پژوهش موفقی نداشته و در مظان اتهام اشتباهات تاریخی قرار دارد
رادیو زمانه در ادامه گفت: «مجیدی با ساختن فیلم محمد[ص] قصد داشت نام دیگری به این فهرست کوتاه بیفزاید. این آخرین نام باید آوازه دیگری پیدا میکرد و او را به هدفش، که معرفی ابعاد ناشناخته اسلام بود، میرساند. حدود سه سال برای پژوهش فیلم زمان صرف شد و کارگردان فیلم، در جریان نوشتن فیلمنامه با آیت الله بهجت، آیت الله وحید و آیت الله سیستانی دیدارهایی داشت تا نظرات آنها را درباره خطاهای احتمالی فیلم جویا شود».
رادیو زمانه با اشاره به اینکه ساخت فیلم درباره دوره تاریخی کودکی پیامبر(ص) کار آسانی نبود، این فیلم را به چالش کشید و گفت: با این همه، به نظر میرسد که پژوهش فیلم چندان موفق نبوده است. فیلم محمد[ص] در مظان اتهام اشتباهات تاریخی قرار دارد؛ گروه فیلمسازی مجیدی هرگز به این اتهامات پاسخی نداده و توضیحی درباره اسناد تاریخی وقایع فیلم ارایه نکرده است.
این رسانه معارض معتقد است که این فیلم به اندازه توقعات بزرگ نیست و افزود: بازدید آیت الله علی خامنه ای، رهبر انقلاب از پشت صحنه فیلم، که اقدامی کم سابقه بود، تا امروز در برابر انتقادهای گروههای سنی دنیا، حمایتی قوی از فیلم تلقی میشود.
فیلم محمد[ص] بسیاری را ناامید کرده و حتی مجیدی به آرمانهای خودش هم دست نیافته است
این رسانه معارض همچنین با اشاره به اظهارنظر مسعود فراستی درخصوص این فیلم میگوید: «فیلم محمد[ص] بسیاری را ناامید کرده است و به نظر میرسد مجیدی نتوانسته در این فیلم حتی به آرمانهای خودش هم دست پیدا کند. اما او حاضر نیست این انتقادها را بپذیرد».
این رسانه معارض مدعی شد: کارگردان محمد[ص]، در برابر این اتهام که بودجه کلان ساخت این فیلم را هدر داده، خشمگین می شود و می گوید از منابعی غیر از بودجه دولتی، از جمله از سرمایه گذاری بنیاد مستضعفان برای ساخت این فیلم بهرهمند شده. او در عین حال ابراز امیدواری میکند که ۱۰ برابر هزینه این فیلم، با فروش گیشه برگردد.
رادیو زمانه در پایان گفت: فیلم محمد[ص] به زبانهای مختلفی دوبله شده و قرار است به زودی در نقاط مختلف دنیا اکران شود، اما با وجود اعتراضات مسلمانان در گوشه و کنار دنیا معلوم نیست امکان اکران آن در همه کشورها وجود داشته باشد.