
سرویس حاشیه نگاری- احسان سالمی: اکران چهار فیلم سینمایی «نهنگ عنبر»، «گینس»، «عصر یخبندان» و «خداحافظی طولانی» در فاصله زمانی کوتاه باعث شد که دو فیلم «عصر یخبندان» و «خداحافظی طولانی» با وجود داشتن جذابیتهای ظاهری و برخورداری از جوایز مختلف در جشنواره فیلم فجر، نتواند آنگونه که باید و شاید در اکران موفق ظاهر شود.
موضوعی که تهیه کنندگان این دو فیلم را وادار به موضعگیری و اعتراض کرد.
در همین زمینه منصور لشگری قوچانی تهیه کننده فیلم «عصر یخبندان» در اظهار نظری اینستاگرامی نوشت:
بی کفایتی مدیران فرهنگی
نتیجهاش میشود!!!!
سینمای عنبر و شتری ....
نه تدبیری نه امیدی !!!!
همچنین علی حضرتی فرزند الیاس حضرتی مدیرمسئول روزنامه اصلاح طلب «اعتماد» که سرمایه گذار اصلی فیلم سینمایی «خداحافظی طولانی» است و با وجود بهرهمندی از تبلیغات گسترده در رسانهها نتوانست به فروش خوبی از این فیلم دست یابد، در گفتگویی تند و تیز به گلایه از وضعیت اکران در سینماها و بی عدالتی در توزیع سانس پرداخت.
وی در این گفتگو علاوه بر طعنه زدن به «گینس» و توصیف آن با عبارت «فیلم شترمرغی» از «نهنگ عنبر» هم به عنوان فیلمی یاد کرد که سال قبل به دلیل کیفیت پایین به جشنواره راه نیافته و حالا تعداد سالنهایش هفت برابر فیلم اوست!
اما به فاصله کوتاهی از این دو اظهارنظر، سامان مقدم کارگردان فیلم «نهنگ عنبر» با نگارش متنی اجتماعی بدون نام بردن از هیچکدام از این دو تهیه کننده به شکلی پاسخ داده است که گویا منظورش هر دوی این افراد است!
مقدم در متن تند و تیز خود که آن را در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده است، نوشته است:
یکی از دوستان امشب عکس اینستاگرام یکی از تهیه کنندههای جدید سینما را برایم فرستاد که مثلا ایشان ضمن انتقاد از وضعیت سینما به مدیران فرهنگی کشور هم متلکی گفته که زمینه ساز به وجود آمدن فیلمی مثل نهنگ عنبر شده اند. این میزان لجن پراکنی از سوی طیفی که نه با سرمایه که با تکیه به حمایت های ویژه چند نهاد وارد این این حرفه شدهاند دیگر قابل تحمل نیست. رانت فقط پول نیست.
پرداختن به بعضی موضوعات فقط کارت بلانژی می خواهد که در دست چند نفر از جمله این آقای تهیه کننده است که به مدیران فرهنگی متلک می گوید اما حتی نامش را به انگلیسی در پروفایلش غلط می نویسد. این واقعا اسفناک است.
این میزان لجن پراکنی از سوی طیفی که نه با سرمایه بخش خصوصي که با تکیه به حمایتهای ویژه چند ارگان و نهاد وارد این حرفه شده اند دیگر قابل تحمل نیست. رانت فقط پول نیست. پرداختن به بعضی موضوعات فقط کارت بلانشی میخواهد که در دست چند نفر از جمله این آقای تهیه کننده ایست که به مدیران فرهنگی متلک میگوید اما حتي نامش را به انگلیسی در پروفایلش غلط مینویسد ، این واقعا اسفناک است.
شما که حتی در نگارش اسمتان چنین گرفتار هستید چطور به وضعیت فرهنگی کشور که پرداختن به آن را اصلا در قواره شما نمیبینم انتقاد دارید.
گفتهام مصاحبه نمیکنم، اما این به این معنی نیست که لال هستم. خوشبختانه رسانههایی که نظرات افرادي مثل شما را منعکس میکنند خیلی مورد توجه من نیستند. در نتیجه خزعبلات این چنینی را كمتر میبینم، اما اگر خیلی اتفاقی مثل امشب بار دیگر با چنین موقعیتی رو به رو شوم، شما را به راحتی با کلمه از سر در سینمای فیلم شکست خوردتان آویزان میکنم.
بعد از آن بود که مصطفی کیایی کارگردان «عصر یخبندان» در واکنشی که لحن آن همراه با متانت و ملایمت بود، در صفحه اینستاگرام خود چنین به مقدم پاسخ داد که: «سینمای ایران این روزها احتیاج به مخاطب دارد.این مخاطب خون رگهای سینماست .خوشحالم ما هم به اندازه توانمان در کنار سایر آثار پرفروش در این روزها سهمی داریم. من همیشه معتقدم سینما سرگرمی است پس تلاش می کنم فیلم در وهله اول جذابیت داشته باشد. این را روزی در قالب فیلم های کمدی جستجو می کردم و حالا با فیلم های جدیتر مهم احترام به همه مخاطبانم هست که خوشبختانه از پیام هایشان در میابم که این مهم را درک کرده اند. اما این را میدانم که اکران فیلم جای رقابت است و ممکن است همه چیز عادلانه نباشد اما باز هم خوشحالم از جاری شدن خون در رگ های سینما که ماهم در آن سهم کوچکی داشتیم. امیدوارم سینمای بخش خصوصی بیشتر از این آمار بفروشد.»
البته فرزاد موتمن کارگردان فیلم «خداحافظی طولانی» که از چهرههای با سابقه سینما محسوب میشود، هنوز در مقابل این اظهارنظر مقدم موضعگیری خاصی نکرده است.
باید منتظر بود و دید که نتیجه این دعوا و کشمکش که در واقع مسبب اصلی آن مدیران وزارت ارشاد و سازمان سینمایی و تصمیمات نادرست آنها است، چه میشود.