سید امیر جاوید، کارگردان مستند «بزرگراه همت» در گفتوگو با حلقه وصل در خصوص شکلگیری ایده ساخت این مستند اظهار داشت: انگیزه شکل گیری فصل نخست مجموعه مستند «بزرگراه همت» که در 13 قسمت 60 دقیقه ای برای پخش از شبکه افق سیما آماده شده است، به سال گذشته بر می گردد که ما در تعامل با آقای رمضان نژاد، رئیس شبکه افق شکل گرفت.
وی افزود: قصد ما از ساخت این مستند فراهم کردن یک بستر رسانه ای برای همافزایی و ایجاد همیت و غیرت بین نهادهای مختلف فرهنگی در خصوص معضلات فرهنگی بوده است.
کارگردان مستند «بزرگراه همت» به پیش از انقلاب و رابطه مردم و طاغوت اشاره کرد و گفت: مردم در آن زمان انتظار این را نداشتند که دغدغه های فرهنگی و اعتقای شان را حکومت عهده دار شود و اگر حکومت چنین ادعایی میکرد مردم چنین اعتمادی نداشتند و نهادهای مردمی عهدهدار رفع و رجوع مسائل فرهنگی بود.
وی ادامه داد: بعد از انقلاب مردم یک اعتمادی به نهاد حکومتی کردند و عملا بار فرهنگ را زمین گذاشتند و گفتند قطعا آموزش و پرورش و وزارت ارشاد و نهاد حکومتی قطعا از ما بهتر بلد است و آنها تمام امور فرهنگی ما را عهده دار هستند.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه انقلاب ما انقلابی مردمی است، گفت: هر چقدر که ساختارهای حکومتی ما قوی عمل کنند، پیشبرد اهداف انقلاب و فرهنگی آن بدون حضور و مشارکت مردم رخ نخواهد داد و مردم بعد از سه دهه متوجه شدند نمیتوانند به تنهایی عهده دار مسائل فرهنگی و اعتقادی باشند و به همین جهت در نقاط مختلف، فرهنگی شکل گرفت که مردم حوزه های مختلف آموزشی و فرهنگی را در دست گرفتند و نتایج خوبی نیز به دست آوردند.
جاوید به بیان ویژگی فعالیت های مردم پرداخت و اظهار داشت: این نهادهای مردمی هیچگونه وابستگی مالی و امکاناتی به نهادهای حکومتی و دولتی ندارند و کاملا وابسته به امکانات و نیروهای مردمی می چرخند.
وی افزود: یکی از اهداف اصلی «بزرگراه همت» آشناکردن سنگرهای متفاوت و جمع های متکثر فرهنگی در کشور بود تا یکدیگر را بشناسند و آنهایی که فعالیت مشابه دارند، از روی دست یکدیگر نگاه کنند و از همدیگر وام بگیرند و روحیه شان بالا برود و بفهمند آنها تنها نیستند و کسانی نیز هستند که با وجود تمام سختیها دارند تلاش میکنند و این کار را انجام میدهند.
کارگردان مستند «بزرگراه همت» اصلی ترین هدف برنامه را تماشای مردم عنوان کرد و بیان داشت: این برنامه واسطهای است تا مردم یکدیگر را ببینند و با هم آشنا شوند و روحیه بگیرند.
جاوید در خصوص سوژه های این برنامه گفت: سوژه ها یا مردم هستند یا یک جمع یا یک حرکت فرهنگی و یا یک منطقه جغرافیایی خاص با موقعیت فرهنگی و یا یک موسسه است. در واقع برنامه تمام اینها را در بر میگیرد و ویژگی مشترک آنها مردمی بودن این گروهها است. مثلا سوژهای داریم که یک فرد فقط نسبت به خانواده سه نفره خودش کار فرهنگی را انجام داده است و اگر این حرکت ویژگی خاصی داشته باشند، ما آن را پوشش میدهیم.
وی در پایان به فرآیند تحقیقات در این مستند اشاره کرد و خاطرنشان کرد: تحقیقات سخت ترین قسمت کار بود. تقریبا نزدیک به چهار ماه فرآیند سوژهیابی طول کشید که در این مدت نزدیک به 200 سوژه پیدا کردیم که این تعداد در حالی بود که یازده استان کشور را بررسی نکرده بودیم. برای سوژهیابی به منابع مختلف رجوع کردیم که یکی از منابع ما رجوع به شمارههای پیشین حلقه وصل بود.