
سرویس معرفی: پس از فروپاشی نظام پهلوی، نهادهای مختلف یکی پس از دیگری پا گرفت، اما فرهنگ حاکم بر نهادهای جامعه مخصوصاً نهادهای فراگیری مانند آموزش و پرورش و دانشگاهها، مسأله سادهای نبود که بتوان در کوتاه مدت، تحولات لازم را در آنها به وجود آورد. از طرف دیگر ادامه کار آنها به ویژه دانشگاهها به همان شکل سابق به صلاح جامعه نبود.
در اوایل انقلاب، گروهکهای مختلف، دانشگاهها را عرصه تاخت و تاز خود ساخته و روند تحصیل و تدریس را مختل کرده بودند. همه این مسائل ضرورت تغییر بنیادین در برنامهها و شیوههای تدریس و تربیت و اهداف آن را ایجاب مینمود؛ در نتیجه، خصوصاً با توجه به جو حاکم بر دانشگاهها، مدتی تمام دانشگاههای کشور تعطیل شد و به فرمان امام خمینی ستاد انقلاب فرهنگی به منظور ساماندهی امور فرهنگی مدارس و دانشگاهها تشکیل شد. با بازگشایی دانشگاهها، فعالیت ستاد انقلاب فرهنگی ادامه یافت و ضرورت توسعه و تعمیق کار این ستاد ایجاب کرد که در نوزدهم آذر 1363، حضرت امام، رؤسای سه قوه و تعداد دیگری از اندیشمندان فرهنگی کشور را به اعضای آن بیفزایند و بدین شکل ستاد انقلاب فرهنگی با ترکیب جدید خود، تحت عنوان شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خود را آغاز نمود.
* اهمیت شورای عالی انقلاب فرهنگی
شورای عالی انقلاب فرهنگی با گذشت سالهای طولانی، حالا به یکی از مهمترین شوراها تبدیل شده است که حتی نسبت به شوراهای عالی دیگر کشور از جایگاه بالاتری برخوردار است و به واسطه آن که از شؤون ولایت و زیر نظر رهبر معظم انقلاب است، همانند شورای عالی امنیت ملی از دیگر شوراهای عالی کشور برتر است. این شورای مهم، وظایفی مهم نیز برعهده دارد که باید در اجرای آنها کوششی بیشتر و دقت نظری وافرتر صورت گیرد.
* مطالبات رهبر انقلاب از شورای عالی انقلاب فرهنگی
مقام معظم رهبری در برهههای مختلف و در دیدارهایی متعدد، برخی از مهم ترین مسائل و وظایف این شورا را به اعضای آن متذکر شدهاند و گاه حتی در سخنانی مهم در جمع اعضای شورا به تفصیل از وظایف و اولویتهای کاری این شورا سخن به میان آوردهاند و مطالباتی را از این شورا داشتهاند. برای نمونه، آیتالله خامنهای در مهرماه 93 و در آستانهی آغاز دورهی جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، 7 اولویت این شورا را در پیامی اعلام کردند که در ادامه آمده است:
برای مشاهده اندازه اصلی تصویر روی آن کلیک کنید
علاوه بر این رهبر معظم انقلاب وظایف اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی را با در نظر گرفتن تمام جوانب، به آنها گوشزد کردند و حتی راهکارهای لازم برای انجام وظایف و اولویتها را نیز متذکر شدند که در جدول زیر به آن اشاره شده است.
برای مشاهده اندازه اصلی تصویر روی آن کلیک کنید
* کلیدواژههای رهبر انقلاب درباره شورا
در حکم صادرشده از سوی رهبر معظم انقلاب در مهرماه 93، کلیدواژههایی همچون جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، تولید علم، سبک زندگی، فرهنگی عمومی، مهندسی فرهنگی، کالای فرهنگی، جوان مومن انقلابی، حرکت علمی، تحول در نظام آموزشی، تحول در علوم انسانی به کار رفته که مقام معظم رهبری در دیدارهای سالهای گذشته به تعریف دقیق و تبیین این مفاهیم و اصطلاحات پرداخته است.
برای مشاهده اندازه اصلی تصویر روی آن کلیک کنید
ارائه تعاریف دقیق از مفاهیم و همچنین تبیین آنها از سوی مقام معظم رهبری، از چندین جهت اهمیت دارد و مهم به نظر میرسد. از سویی مخاطبان این حکم رهبر معظم انقلاب به خوبی از وظایف خود آگاه شده و در زمان پاسخگویی بهانهای برای نامفهوم بودن وظایف ندارند. از سویی دیگر، افراد جامعه علیالخصوص قشر جوان و دانشجویان، که اکثر مطالبات رهبر معظم انقلاب از شورای عالی انقلاب فرهنگی مربوط به آنان است، میتوانند به راحتی نقشه راهی برای خود در عرصه فرهنگی ترسیم کرده و علاوه بر این، با توجه به اینکه از وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی به خوبی آگاهی پیدا میکنند، قادرند تا با دعوت از اعضای این شورا به دانشگاههای خود، به خوبی از آنها حسابکشی کنند.
اکنون حدود ۴ سال از مطالبات هفتگانه رهبر معظم انقلاب از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی می گذرد و باید این سوال را از اعضای آن پرسید که چقدر به مطالبات رهبر انقلاب توجه داشته و در صدد انجام آنها برآمده اند؟