
سرویس معرفی: شانزدهمین نشست شنبه های انقلاب با موضوع «مطبوعات و خبرگزاری ها» به همت جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب اسلامی در پاتوق رسانه های انقلاب اسلامی واقع یادمان شهدای سرچشمه برگزار شد.
در ابتدای این نشست سیدنظام الدین موسوی دبیر کل انجمن روزنامه نگاران مسلمان و مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس در سخنانی اظهار داشت: تاریخچه رسانه به عصر جدید باز می گردد که با رخدادهای نوینی مانند پیدایش صنعت چاپ و اختراع رادیو و تلویزیون در غرب شکل گرفت.
وی با اشاره به اینکه در زمان شکل گیری انقلاب اسلامی نوع نگاه به پدیده های جدید مانند رسانه در میان انقلابیون متفاوت بود و برخی معتقد به حذف و برخی دیگر معتقد به پذیرش کامل بودند تصریح کرد: امام خمینی (ره) به عنوان رهبر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی به حذف مطلق و به هضم کامل این پدیده های جدید اعتقاد نداشتند. بلکه ایشان باور داشتند باید از آنان به عنوان ابزاری در راستای تحقق اهداف و برنامه ها استفاده کرد.
موسوی اضافه کرد: در صدر اسلام نیز سنت ها و نمادهایی از قبل وجود داشت که پیامبر(ص) آنها را از بین نبرد بلکه جهت آنها را به سمت خداباوری سوق دادند و امام خمینی (ره) نیز همین نگاه را داشتند و حتی در بحث جمهوریت نیز که برخی از انقلابیون اینگونه نگاه به مردم را قبول نداشتند ایشان این پدیده را به عنوان یک ابزار پذیرفتند.
معاون ارتباطات و رسانه آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نوع مواجهه با رسانه ها مثبت بود افزود: امام خمینی (ره) از رسانه ها استفاده کاملی داشتند و قبل از پیروزی انقلاب، به دلیل جو خفقانی غالب بر رسانه ها، ایشان از رسانه های مردمی استفاده کردند و بیانیه ها و منویات خود را در سطح گسترده توزیع و منتشر کردند و با ضبط نوارهای کاست، سبک جدید رسانه ای را ارائه دادند.
وی با بیان اینکه امام خمینی(ره) در رویکرد رسانه ای خود به دنبال شکست رسانه های امپریالیسم و هویت بخشی به سبک رسانه ای مبتنی بر اهداف انقلاب اسلامی بودند، گفت: در آن زمان انحصار رسانه ها در اختیار جریان مقابل و بلوک شرق بود و خبرگزاری های اصلی و مطرح در اختیار آمریکا و غرب بود و امام تلاش داشتند تا این انحصار شکسته شود.
موسوی ادامه داد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد شکل گیری جریان رسانه ای گسترده علیه انقلاب بودیم اما جریان رسانه ای ایران توانست، آلترناتیوی در تقابل با آنها ایجاد کند و بارقه های امید را در سراسر جهان بوجود آورد.
مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس اضافه کرد: عناصر رسانه ای کشورهایی مانند هند و پاکستان که خود جرأت مقابله با غرب و آمریکا را ندارند، مواضع رسانه ای ایران را می پسندند و امروز رسانه های ایران به عنوان یک جریان رسانه ای خاورمیانه، در برابر غرب ایستاده است و در یمن و لبنان نیز جریان های رسانه ای قوی شکل گرفته است که در برابر رسانه های عربی و عبری ایستاده اند و شبکه ای مانند المیسره، بسیار فعال و قوی در حال فعالیت است.
وی گفت: امام خمینی(ره) معتقد بودند که رسانه ها باید متناسب با خواست مردم و همسو با حرکت های مردم فعالیت داشته باشند و این ایده جدیدی بود تا رسانه ها از اختیار باندها و قدرت ها خارج شوند و زبان گویای مردم باشند و در این زمینه پیشرفت های خوبی داشته ایم.
موسوی با اشاره به اینکه امروز رسانه ها از انحصار جریان های خاص سیاسی و حتی دولت خارج شده است، گفت: انقلاب اسلامی فضایی را ایجاد کرده است تا هر جریان سیاسی، صاحب تریبون و رسانه باشد. البته این امکان تاجایی است که رسانه ها، به پایگاه دشمن تبدیل نشوند و اصول و اعتقادات مردم را زیر سوال نبرند.
موسوی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا در ایران تمام نگاهها و سلایق سیاسی و اقتصادی امکان ایجاد رسانه را دارند، تصریح کرد: نگاه انقلاب به رسانه متفاوت با دیدگاههای سوسیالستی و لیبرالی است البته در این زمینه قوانینی وجود دارد که همچون دیگر کشورها باید برای فعالیت مطبوعاتی، مجوز اخذ شود تا نظارت های لازم صورت گیرد.
این فعال رسانه ای تصریح کرد: خبرنگاران متعددی در اروپا در راستای موضع گیری علیه ماجرای هولوکاست در زندان هستند و یا در آمریکا در راستای ماجرای مک کارتیست، بسیاری از روزنامه نگاران و نخبگان، ممنوع القلم و بازداشت شدند؛ که این یعنی در سراسر جهان، محدودیت هایی برای فعالیت های رسانه ای وجود دارد و در ایران نیز ذیل قانون مطبوعات ، محدودیت هایی برای فعالیت های رسانه ای مطرح است اما تمامی دیدگاهها حتی اقلیت های مذهبی همانطور که در مجلس امکان دارا بودن نماینده را دارند، اجازه فعالیت رسانه ای را دارا می باشند.
امروز 300 رسانه فارسی زبان علیه جمهوری اسلامی فعالیت میکنند/ رسانه های غربی اعتراض در غرب را دموکراسی و اعتراض در کشورهای دیگر را مطالبه براندازی عنوان میکنند/ ایران تنها کشوری است که در مقابل جریان رسانهای غرب ایستاده است
بیژن نوباوه وطن مدیر مسئول روزنامه عصرایرانیان و نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در بخشی از این نشست اظهار داشت: هیچ ملتی بزرگ نمیشود مگر آنکه زبان بزرگی داشته باشد و آن با رسانه ایجاد می شود.
نوباوه وطن گفت: بزرگترین هجمه رسانهای به دوران جنگ جریان لیبرال و جریان کمونیست برمیگردد که جریان رسانه ای لیبرال برای ضربه زدن به جریان کمونیست، رسانه ای مانند رادیو ایجاد کرد و همین رادیو توانست جریان کمونیست را به زمین بکوبد و موفق شود.
مدیر مسئول روزنامه عصر ایرانیان افزود: همین کار را جریان غرب برای انقلاب اسلامی انجام داد و با تاسیس 300 نوع رسانه رادیویی و تلویزیونی و آن هم فارسی زبان برای ضربه زدن به انقلاب اسلامی بسیج شدند ولی نتوانستند موفق شوند.
وی با اشاره به سرمایه گذاری زیاد غرب برای ضربه به انقلاب اسلامی گفت: غرب در تأسیس رسانه فارسی زبان برای ضربه زدن به انقلاب اسلامی، میلیاردها دلار خرج کرده است، البته به موفقیت هم نرسیده اند.
نوباوه وطن به رفتارهای دوگانه غرب در حوزه رسانه اشاره و بیان کرد: سکوت رسانهای که از سوی غرب در جنگ تحمیلی شاهد بودیم از مصادیق رفتار متناقض رسانه های غربی است؛ در دفاع مقدس ایران در مقابل تمام دنیا بود و تمام جنایت های جنگ تحمیلی که بعد از جنگ جهانی دوم، دومین جنایت قرن محسوب میشود در رسانه های جهان سانسور شد.
وی ادامه داد: فضاسازی رسانهای که علیه حکومت سوریه میشود نیز در چارجوب همین سیاست های متناقض غرب تعریف می شود و این آزادی بیان در غرب است که علیه کشوری هجمه می کنند و دروغ می گویند چرا که خلاف سیاست های آنها حرف می زنند و تنها جریانی که در مقابل جریان قوی رسانه ای غرب ایستادگی کرده است نظام رسانهای جمهوری اسلامی است.
مدیر مسئول روزنامه عصر ایرانیان به دشمنیهای رسانه ای غرب علیه ایران اشاره و تصریح کرد: جریان رسانهای غرب در این 20 سال بیش از 2 میلیون کلمه در ضربه زدن به ایران به کار برده اند؛ رسانه هایی مانند: رویترز و آسوشیتدپرس که هدف آن ها ضربه زدن به سبک زندگی و فرهنگی ایرانیان است.
نوباوه وطن گفت: کسانی که در تلاش هستند این آزادی که جمهوری اسلامی ایجاد کرده است را به دوران خفقان و استبداد ببرند و در همین راستا بعضی از جیره بگیران غرب در خیابان ها شعارهای رادیکالی سر داده و خواستار بازگشت دوران قبل هستند، هیچگاه دوران خفقان و استبداد را ندیده اند و متاسفانه امروز جمهوری اسلامی را به نبود آزادی متهم می کنند.
مدیر مسئول روزنامه عصر ایرانیان با بیان اینکه آمریکایی ها نمایش آزادی دارند ولی اصلا آزادی واقعی را رعایت نمی کنند گفت: آزادی رسانه ای که در کشور ایران موجود است به هیچ وجه در غرب نیست و مردم ایران از تمام جزئیات مسائل، با خبرند اما در غرب این طور نیست.
وی خاطرنشان کرد: امروز جریان رسانهای غرب اعتراضات در غرب را آزادی و دموکراسی عنوان میکند ولی اعتراضات در کشورهای جهان سوم را با فضاساری به مطالبه تغییر حکومت ربط می دهند و این سیاست جریان رسانه ای غرب است که موضوعات را یک طرفه و به صورت متناقض دنبال میکند.
انقلاب اسلامی جذابیت اندیشه و تفکر را جایگزین جذابیتهای جنسی و خشونت کرد/ در غرب آزادی بیان به معنای واقعی نیست
مسعود بصیری رییس سازمان بسیج رسانه کشور نیز در شانزدهمین نشست شنبه های انقلاب، اظهارداشت: آزادی رسانه در غرب به گونه ای است که اگر کسی خلاف سیاست های غرب برود توبیخ می شود مثال آن در زمان جنگ آمریکا و عراق، یک خبرنگاری عکس جنازه های سربازان آمریکایی را منتشر کرد که خلاف سیاست های آمریکا بود و این باعث شد که از کار بیکار بشود.
وی ادامه داد: غرب دم از نبود آزادی بیان در ایران می زند در حالی که در خود غرب، آزادی بیان به معنای واقعی نیست که می توان در سیاست های رسانه ای آنها پیدا کرد.
بصیری گفت: جریان غرب، رسانه های جمهوری اسلامی را فیلتر کردند به خاطر اینکه خلاف جریان رسانه ای غرب، عمل می کنند مثال آن بایکوت شبکه پرس تی وی در انگلیس و آلمان و یا محدود کردن شبکه های عرب زبان ایران در کشورهای عربی است.
رئیس سازمان بسیج رسانه کشور با اشاره به تفاوت وضعیت مطبوعات در قبل و بعد از انقلاب اسلامی بیان داشت: بعد از انقلاب اسلامی در کشور 100 هزار پایگاه خبری و 42 خبرگزاری ایجاد شده است. این درحالی است که قبل از انقلاب تنها یک رسانه دولتی در کشور بود.
وی تأکید کرد: رسانههای انقلاب اسلامی جذابیت اندیشه و تفکر را جایگزین جذابیتهای سکس و خشونت متداول در غرب و قبل از انقلاب کردند.
بصیری ادامه داد: آزادی بیان در رسانه های جمهوری اسلامی طوری است که هرشخص اگر متنی یا سخنی علیه نظام و یا رهبر نظام بر زبان بیاورد و یا قلم بزند برای آن هیچ اتفاقی نمی افتد. ولی این آزادی را در غرب نمی توانید پیدا کنید.
وی گفت: وجود رسانه صوتی و تصویری فارسی زبان تحت حمایت سرویسهای جاسوسی غربی و عربی در تاریخ جنگهای روانی جهان بی سابقه است و این وضعیت بیانگر اثرگذاری پیام انقلاب اسلامی در منطقه و جهان است.
انقلاب اسلامی، انحصار و سلطه تکصدایی صهیونیزم بر گردش جهانی خبر را شکسته است
علی عبدی، دبیر کمیته مطبوعات و خبرگزاریهای جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب اسلامی هم اظهار داشت: قبل از انقلاب اسلامی، انتشار خبر به یک خبرگزاری دولتی صد درصد تحت کنترل و منحصر بود در صورتی که بعد از انقلاب اسلامی، تعداد خبرگزاریها 42 برابر شده است و همه ذائقههای سیاسی و فرهنگی دارای رسانه هستند.
وی اضافه کرد: از تعداد انگشت شمار روزنامههای قبل از انقلاب که تحت کنترل کامل دولت بود به 341 روزنامه با سلائق مختلف در حال حاضر رسیدهایم.
دبیر کمیته مطبوعات و خبرگزاریهای جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انلاب اسلامی با اشاره به آزادی بیان رسانهای در جمهوری اسلامی گفت: در جمهوری اسلامی انتشار 341 روزنامه با همه سلیقههای فکری، اعتقادی و سیاسی را می توان نماد آزادی بیان رسانهای دانست.
وی ادامه داد: وجود بیش از 2300 پایگاه خبری و 42 خبرگزاری در جمهوری اسلامی، نشانگر آزادی گردش اطلاعات در ایران است.
عبدی با بیان این که مطبوعات بعد از انقلاب به عنصر تأثیرگذار در معادلات بین الملل تبدیل شدهاند افزود: انتشار 9230 نشریه و رسانه در ایران، در منطقه بینظیر و در جهان کمنظیر است.
وی گفت: تنوع و تکثر موضوعی نشریات ایران با 3500 عنوان تخصصی مثال زدنی است که این تعداد عناوین در نشریات علمی کشور به 1272 نشریه رسیده که از افتخارات علمی کشور محسوب می شود.
عبدی بیان داشت: با وجود اضافه شدن رقبای رسانههای مجازی و ماهوارهای، شمارگان سالانه نشریات در کشور رشد چشمگیری داشته است.
وی گفت: علیرغم برخورد سخت استکبار با رسانههای انقلاب اسلامی، انحصار و سلطه تکصدایی صهیونیزم و استکبار بر گردش جهانی خبر شکسته شده است.
دبیر کمیته مطبوعات و خبرگزاریهای جنبش مردمی ادامه داد: به برکت انقلاب اسلامی اولین بلوک رسانهای، مستقل از رسانه های صهیونیزم بین المللی در جهان اسلام، شکل گرفت. در حالی که قبل از انقلاب اسلامی هیچ رسانه تأثیرگذار بین المللی نداشتیم و امروز رسانههای نافذ منطقهای و بین المللی را داریم.
وی با اشاره به آزادی رسانهای در جمهوری اسلامی تأکید کرد: جدیترین و تندترین انتقادات، روزانه در مطبوعات ایران منتشر میشود و بخش اعظم یارانه دولتی نیز به نشریات منتقد نظام تعلق میگیرد.