
سرویس معرفی: هشتمین جلسه از سلسله نشستهای شنبههای انقلاب با موضوع استقلال ملی و اقتدار بین المللی روز گذشته در محل لانه جاسوسی برگزار شد.در این نشست علی باقری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، منوچهر محمدی معاون پیشین وزارت امور خارجه و استاندار پیشین سیستان وبلوچستان، موسی حقانی رئیس مرکز پژوهشهای تاریخی، جواد منصوری اولین فرمانده سپاه پاسداران و مهدی نوروزی همافر بازنشسته حضور داشتند.
منوچهر محمدی تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی، اولین سخنران این نشست با موضوع استقلال ملی و اقتدار بینالمللی گفت: مهمترین و اولین شعار انقلاب اسلامی، استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی بود و اهمیت انتخاب استقلال به عنوان شعار از این جهت بودکه دولتهای مستقل در ایران از 200 سال قبل تا آن زمان برای تحقق این مهم نتوانسته بودند گامهای مؤثری بردارند.
وی افزود: به لحاظ حقوقی بیش از 200 دولت مستقل عضو سازمان ملل هستند که در ظاهر همه آنها یک حق رای دارند و جهت احقاق منافع خود تصمیم میگیرند و از این جهت میان دولت آمریکا و دولت بورکینافاسو تفاوتی نیست اما همین دولتها از نظر سیاسی با هم تفاوتهایی دارند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی با تقسیم دولتها به 4 دسته وابسته و تحت نفوذ، تحت سلطه و بدون اختیار، به هم وابسته و دولتهای مستقل گفت: دسته اول دولتهایی هستند که تحت تاثیر دولتهای فرامرزی و دسته دوم هیچ اختیاری از خود ندارند؛ دولتهای به هم وابسته هم مانند گروه بنلوکس در اروپا شامل کشورهای بلژیک، لوکزامبورگ و هلند هستند که در مسائل مختلف تصمیم میگیرند و دولتهای مستقل هم فارغ از هر نفوذی از بیرون کشور در مورد مسائل مختلف خود تصمیمگیری میکنند.
وی ادامه داد: اگر بخواهیم راجع به چند دولت پیش از انقلاب بررسی انجام دهیم میتوانیم دولت قاجار را به عنوان دولتی تحت نفوذ در نظر بگیریم.
محمدی با دروغ برشمردن و نسبت دادن برخی اقدامات به رضا خان در کتب تاریخی گفت: رضا خان مطلقا در مسائل کلان سیاست داخلی و خارجی نقشی نداشت و در لندن و واشنگتن برای همه مسائل ایران تصمیمگیری میشد.
وی در بخش دیگری از سخنان بیان داشت: در سطح ملی مهمترین دستاورد انقلاب اسلامی ایجاد شدن یک نظام دینی کارآمد و بازتعریف مؤلفه قدرت بود چرا که تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی گفته میشد قدرت از لوله توپ برمیخیزد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی گفت: پیش از انقلاب عنوان میشد تعداد زرادخانه آمریکا و شوروی به حدی زیاد است که آمریکا 12 مرتبه و روسها 8 مرتبه میتوانند دنیا رابا خاک یکسان کنند.
محمدی گفت: در زمانی که بسیاری تصور نمیکردند انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی به پیروزی رسید و قدرت جدیدی که همان قدرت الهی بود، به جهان معرفی کرد.
وی از دو مؤلفه مادی و معنوی به عنوان مؤلفههای قدرت انقلاب اسلامی یاد کرد و با اشاره به اینکه قدرت معنوی ذیل قدرت لایزال الهی معنا میشود، گفت: امروز شاهد اقتدار ملی در کشور هستیم که بر دو مؤلفه قدرت الهی و تودههای مردم تکیه دارد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی در ادامه گفت: البته در بین ملتهای مستقل دو دسته دولت داریم یکی آنها که نظام سلطه را به عنوان یک واقعیت پذیرفتند مانند کشور هند و دیگر مانند جمهوری اسلامی ایران که استقلال خود را حفظ میکنند که موجب شده در طول 40 سال گذشته بر همه توطئههای دشمنان پیروز شوند.
محمدی در ادامه سخنان خود در نشست شنبههای انقلاب،گفت: البته متاسفانه برخی دولتهایی که پس از انقلاب تا به امروز بر سر کار بودند تلاش کردند کشور را بدون توجه به قدرت الهی و صرفا با نگاه مادی پیش ببرند و ما را به سمت پذیرش سلطه جهانی سوق دهند.
وی افزود: این سخن که بدون آمریکاییها نمیتوانید کاری کنید و اینکه آمریکا کدخداست و یا اینکه بمب اتم میتواند سیستم نظامی ما را نابود کند نتیجه برجامی است که به دست ما دادند و به دنبال آن خواستههای دیگری را هم میخواهند به ما تحمیل کنند و همه اینها شبیه قراردادها و تفاهماتی است که در زمان پهلوی اول و دوم منعقد شد اما به لطف خدا در رسیدن به اهداف شومشان علیه ایران موفق نمی شوند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی گفت: علت اصلی اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران حرفی برای گفتن در دنیا دارد و به اذعان غربیها کشوری دارای نفوذ است دو مؤلفه قدرت الهی و تودههای مردم است که موجب شده امروز فراتر از یک قدرت منطقهای و یک قدرت منحصر به فرد باشیم.
جواد منصوری اولین فرمانده سپاه، با اشاره به شعار انقلاب مبنی بر استقلال، آزادی جمهوری اسلامی گفت: شعارهای دیگری هم میتوانست برای انقلاب انتخاب شود، اما دلیل اصلی انتخاب کلمه استقلال، به تاریخ این کشور بر میگردد.
وی افزود: امام و رهبری با تجربه از تحولات گذشته به این جمع بندی رسیدند که یکی از اساسیترین مشکلات این کشور، سلطه بیگانگان است و تا زمانی که این معضل برطرف نشود، مشکلات این کشور نیز حل نمیشود.
منصوری با بیان اینکه استقلال کلید حل مشکلات اساسی کشور محسوب میشد، گفت: در شعار انقلاب، کلمه آزادی نیز به معنای نفی استبداد داخلی و کلمه استقلال نیز برای نفی سلطه خارجی معنا میشود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که شعار استقلال میدادیم حتی بسیاری از نیروهای مخلص کشور میگفتند شما میدانید دنیا چه خبراست، چرا چنین شعاری را سر میدهید؟
این پیشکسوت عرصه مبارزه گفت: نیروی اصلی انقلاب روی شعار استقلال ایستاد و برای آن هزینه داده و خواهد داد، و چون اینکه تسلط بر ایران یکی از اهداف اساسی قدرتهای اساسی در دنیاست، حفظ این استقلال برای ما بسیار مشکل است و هزینه داشته و دارد.
وی با اشاره به اینکه کشور نتوانسته است آنچنان که لازم بوده استقلال همه جانبه را تأمین کند، اظهار داشت: البته در بعد تامین استقلال سیاسی موفق بودهایم و محافل قدرت دنیا هم این مهم را میدانند.
منصوری گفت: بارها امام راحل و رهبر معظم انقلاب فرمودند وابستگی به نفت را تمام کنید، ولی این کشور همچنان لنگ نفت است و این نشان میدهد که در این قسمت کار لازم انجام نشده است.
وی اضافه کرد: در 40 سال گذشته مردم پای انقلاب و استقلال کشور به هر قیمتی ایستادند که در آن تردیدی هم نیست، اما دستگاه اداری به هر دلیلی نتوانسته حرکت مناسبی داشته باشد وما برای استحصال استقلال پایدار و همه جانبه نیازمند یک تحول بنیادین در بخش فرهنگ عمومی هستیم.
سفیر اسبق کشورمان در چین گفت: اگر قرار است مستقل باشیم، اولین قدمش این است که حداقل میزان تولید ملی با مصرف ملی برابر باشد؛ اگر تولید کمتر از مصرف شد آن وقت است که باید دست نیاز به سوی دیگران دراز کنیم و دیگران هم فقط با دلار، خواستههای ما را برآورده نمیکنند بلکه امتیاز هم میخواهند.
وی ادامه داد: تأمین استقلال لوازمی دارد و باید آنها را تامین کنیم وگرنه استقلال در حد یک شعار باقی میماند و آنگاه با استقلال واقعی فاصله زیادی میگیریم.
منصوری با بیان اینکه در تولید ملی باید به ایجاد تکنولوژی و نظریه هم دقت داشته باشیم گفت: بنده به شدت از این قضیه رنج میبرم که در مسائل سیاسی، اقتصادی، روانشناسی، اجتماعی و سایر مسائل در کتب ما نقطه نظرات دانشمندان و کارشناسان خارجی نگارش شده است، یعنی علامه طباطبایی هیچ نظریه سیاسی ندارد!
وی بیان کرد: سبک زندگی که نشأت گرفته از تعاریف دانشمندان خارجی بوده و به ما تحمیل شده است، با استقلال جور در نمیآید، از این رو ما در بخش دسترسی به ابزار استقلال هنوز در ابتدای راه هستیم. در مباحث فرهنگ عمومی ووجدان کاری هنوز لنگ میزنیم.
اولین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب گفت: در شش برنامه توسعهای که برای پیشرفت کشور در نظر گرفته شده بود مسائلی مانند مسجد، اخلاق و حوزه علمیه آیا دیده شده بود و در این برنامهها فقط آمار کلان در حوزههای مختلف داده میشد.
وی افزود: با عنایات الهی در ابتدای انقلاب موفق به ایجاد نهادهای انقلابی در کشور شدیم که این نهادها نقش بزرگی در ایجاد و حفظ استقلال کشور داشتند و گرنه دستگاههای اجرایی برای ریشه دار کردن استقلال کار موثری نکردند.
سفیر اسبق ایران در چین گفت: به نظر بنده وصیتنامه امام راحل یک الهام الهی بوده است که درباره همه مسائل به زبان ساده توضیحاتی را مطرح کرده است و اتمام حجتی برای تمام نسلهای حال و آینده این کشور محسوب میشود.
موسی حقانی پژوهشگر تاریخ کشورمان سومین سخنران این نشست با اشاره به اینکه آیه نفی سبیل معنای استقلالطلبی کشور ما است گفت: شناسنامه ملت ایران مانع مستعمره شدن ایران در عصر استعمار شد.
وی با یادآوری اهمیت جایگاه استقلال ایران برای مرجعیت دینی اظهار داشت: از آنجا که ایران هر زمان که قدرت داشت منطقه را در دست میگرفت استعمار پس از توجه به هند مبنای سیاست خود را تضعیف ایران قرار داد.
حقانی از نقض عهد انگلستان درباره حاکمیت ایران بر هرات به عنوان یکی از نمونههای نقض عهد اروپاییان در دوران معاصر یاد کرد و گفت: انگلستان سه بار حاکمیت ایران را بر هرات تأیید اما سرانجام آن را نقض کرد.
وی با یادآوری اینکه با وجود ایستادگی ملت ایران به علت نفوذ عوامل بیگانه برای کشور مشکل ایجاد شد، خاطرنشان کرد: خطای بزرگ دولت قاجار دل بستن به جریان نفوذی و غفلت از مرجعیت دینی بود.
پژوهشگر تاریخ کشورمان با اشاره به اینکه جریان نفوذ با کارشکنی به منافع ملی ضرر میزند، گفت: به شواهد تاریخی هرگاه از روی ضعف پای میز مذاکره رفتهایم به زیان منافع ملی ما تمام شده است.
وی با اشاره به اینکه ناصرالدین شاه هرات را از انگلستان پس گرفت اما به تشویق نفوذیها به پای میز مذاکره برای آن رفت، عنوان داشت: هیأت مذاکرهکننده که همه فراماسون بودند هرات را واگذار کردند.
حقانی با اشاره به اینکه معبر نفوذ در ایران فراماسونری بوده است و همین جریان مانع شد، گفت: با وجود تحریم کالاهای روسی توسط شیخ فضلالله نوری و کاغذ و پارچه خارجی توسط علمای اصفهان، جریان نفوذی مانع موفقیت این تحریمها شد.
وی با یادآوری اینکه رضاخان آرارات و اروند را واگذار کرد و قرارداد دارسی را به خفت بارترین شکل ممکن امضا کرد، اظهار داشت: محمدرضا پهلوی هم بحرین را واگذار کرد و خود در پی آن گفت که آیندگان ما را نخواهند بخشید در حالی که بحرین بدون جنگ و در همهپرسی همراه با تقلب از سوی عربستان و انگلستان از ایران جدا شد.
حقانی با اشاره به اینکه امروز اهمیت ایستادگی امام و رهبری برای استقلال کشور بر ما روشنتر شده است، گفت: ما با عقب راندن جریانات غربگرا میتوانیم به پیشرفت برسیم.
پژوهشگر تاریخ کشورمان با تأکید بر اینکه سیاست غربیها نابودی ایران است، عنوان داشت: آخرین سفیر انگلستان در ایران در خاطرات خود مینویسد به سرمایهگذاران انگلیسی توصیه میکنم که هیچ گاه در ایران سرمایهگذاری نکنید و فقط جنس بفروشید؛ حال ما به کدام سراب غرب امید بستهایم در حالی که آنها مبنا را بر روی نابودی ایران گذاشتهاند.
علی باقری معاون سابق شورای عالی امنیت ملی آخرین سخنران نشست «شنبههای انقلاب» با موضوع تخصصی استقلال ملی و اقتدار بینالمللی، گفت: برخی تعریف اقتدار را حرکت کشور در مسیر نرمهای بینالمللی تعبیر میکنند، به این معنا که اگر ما تحریم هستهایمان را لغو کنیم مقتدر خواهیم شد.
وی با یادآوری اینکه برخی میخواستند برای برجام که توانمندی هستهای ما را گرفت در داخل کشور جشن برگزار کنند، اظهار داشت: نرمهای بینالمللی به این معنا ما را از استقلال دور میکند.
باقری گفت: یکی از مؤلفههایی که در شاخصهای سازمان ملل و سایر نهادهای ارزیابی از وضعیت کشورها وجود ندارد، شاخص «استقلال» است.
وی با یادآوری اینکه جمهوری اسلامی ایران برای به دست آوردن استقلال جوانان خود را داده است، بیان داشت: چگونه ما را با کره جنوبی و ژاپن مقایسه میکنند؟ ژاپن نقش چکمه ایران را ایفا میکند در حالی که ما برای حفظ یک متر از خاک شلمچه چقدر خون دادهایم.
باقری با انتقاد از دستاورد برشمردن مذاکره وزیر خارجه کشورمان با طرف آمریکایی گفت: هر تحولی که منشا آن استقلال کشور بوده موجب افزایش قدرت جمهوری اسلامی ایران بوده است و هر جا افزایش قدرت صورت نگرفته است معلول رخنه جریان نفوذ و جاسوسی در کشور بوده است.
وی با یادآوری بعضی انتقادات از اعزام نیرو از سوی ایران به عراق، یمن و سوریه بیان داشت: ما به یمن، سوریه و عراق نرفتیم بلکه امتداد تشعشعات انقلاب اسلامی منطقه را به دنبال ما آورده است و حزبالله، انصارالله و حشدالشعبی به دنبال مبانی انقلابی و نه اسطورههای ملی ما آمدند.
معاون سابق بینالملل دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه ایران امروز بیشترین نفوذ را در عراق دارد، گفت: امروز باید پرسید چرا با وجود این نفوذ ترکیه از توان اقتصادی بیشتری در عراق برخوردار است و به جای آنکه جریان انقلابی طلبکار این وضعیت باشد که چرا از نفوذ ایران در عراق استفاده نمیشود باید پاسخ دهیم که چرا در عراق حضور داریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: از آنجا که استقلال میخواهد از مرزهای هویتی ما صیانت کند هزینهزا است اما بهایی است که برای عزت خود میپردازیم ولی سازش، تسلیم و خدشه به استقلال کشور پیامدش ذلت است.
باقری استقلال را شعار منحصر به فرد انقلاب اسلامی خواند و با اشاره به اینکه هیچ گروه دیگری اعم از اپوزیسیونها و دیگر جریانات تابلوی استقلال را بلند نکردهاند، گفت: در 40 سالگی انقلاب اسلامی باید مهمترین جشنی که میگیریم جشن استقلال باشد چرا که جمهوری اسلامی ایران پیشرو و راهبر دیگر ملتها در عرصه استقلال است.
باقری در بخش دیگری از سخنان خود با ذکر اینکه استقلال سه مفهوم هویت، مرز و عنصر خارجی را تداعی میکند، گفت: هنر امام راحل این بود که هر سه هویت ملی، انقلابی و اسلامی را در کنار هم معرفی کرد.
وی از استقلال به عنوان مهمترین شعار و هدف انقلاب اسلامی یاد کرد و اظهار داشت: کارکرد هر دو جریان جاسوسی (لودادگی) و نفوذ )وادادگی) مخدوش کردن این هویتهای سه گانه است که این کار را همزمان با دشمن خارجی انجام میدهد.
معاون سابق دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: کار این دو جریان این است که مفهوم استقلال را تغییر داده و آن را مانع پیشرفت جهان نشان دهند.
وی با اشاره به اینکه اقتدار به معنای تبدیل معرفی قدرت، اعتبار، جایگاه و نقش در عرصه جهانی است، خاطرنشان کرد: این تبدیل از جمله از سوی دستگاه دیپلماسی کشورها صورت میگیرد که هنرشان این است که از 5 واحد اقتدار 50 مؤلفه بسازند.
باقری یکی دیگر از کارکردهای اقتدار را ایجاد مؤلفه جدید قدرت خواند و گفت: جریانی در کشور اقتدار را حرکت در جهت مسیر نرمهای بینالمللی تعریف میکند