سرویس پرونده: دوران کودکی، نونهالی، نوجوانی، جوانی و الان که تقریبا دوره میانسالی ماست در عصر روحالله توفیق حیات پیدا کردیم. این ابرمرد تاریخ سخنش، ندایش و دعوتش به حق بود و مخاطبش هم عامة مردم جهان بودند. لذا توانست دلهای میلیونها نفر -از جمله منِ کوچکترین- را ببرد، ولی هیچوقت جزو خیل مشتاقان به حساب نمیآمدیم. بعد از زندگی در عصر امام و حس کردن بیشتر حقایقی که از ناحیه ایشان نشر یافته بود، متوجه شدم که دعوت ایشان، سخن ایشان، بیان ایشان و هدایت ایشان دقیقا منطبق با داشتههای هر انسانی است.
ماموریت اسلام
اتفاق عظیم بیداری اسلامی که امروز در جهان امواجش پرتوافشانی میکند و برکاتش به اقصینقاط عالم رسیده است، جهان اسلام را درنوردیده و به کشورهای غیراسلامی هم نفوذ کرده است و در هر کشوری و در هر مجموعهای به طریقی آثار ماندگار خودش را به جای گذاشته است. این اتفاق عظیم یک مبنا و اساس قرآنی دارد. من به بیان مقام معظم رهبری در اینباره اشاره کنم که تقریبا ابتدای جریان بیداری اسلامی در پیام حج ایشان به آیه 110 سوره آلعمران اشاره کردند: «کنتم خیر امهٍ اُخرجت للناس تامرون بالمعروف و تنهون عن المنکر و تومنون بالله» اساسا امتیاز امت اسلامی نسبت به امم دیگر نوع دینشان نیست. حتی اینکه پیامبرشان خاتم پیامبران است، هم نیست. امتیاز این امت نسبت به امت دیگر به تصریح کلام خدای متعال: «کنتم خیر امهٍ اخرجت للناس» این است که امت اسلامی ماموریت دارد برای نجات بشر حرکت و قیام کند. این ویژگی به مسلمانی ما برتری میبخشید. اگر این ویژگی نبود مسلمانی فقط در چهاردیواری مناسک شخصی و فردی بود و دیگر این امتیاز نبود. چون هر دینی آدابی دارد و آداب مسلمانی هم این است و این دیگر وجه برتری نیست.
سرمشق مسلمانان باید چه باشد؟
حضرت امام از ابتدای قیامشان به جریان بیداری اسلامی معتقد و پایبند بودند. ایران صرفا شروع این جریان بود. امام در آن بیان زیبایشان دارند که 22 بهمن سرآغاز حکومت «الله» در سراسر جهان است. بنابراین بیداری اسلامی از آن روزی کلید خورد که در دهه 1320 اعلامیة حضرت امام بیرون آمد. «قل انما اعظکم بواحدهَ ان تقوموا لله مثنی و فُرادی»، جای جای صحیفه امام شاهدی بر این ادعاست. یکی دو بخش از این بیان بلند و عمیق را عرض کنم. ایشان در جایی میفرماید: موسیبنعمران در زندگیاش چه کرد؟ حضرت ابراهیم در زندگیاش چه کرد؟ تمام اینها در مقابل جور و ظلم قیام کردند. ما سرمشقمان را از اینها بگیریم و در مقابل ظلم قیام کنیم. مسلمانان باید در مقابل جورها، در مقابل ظلمها و در مقابل منکرات قیام کنند، همانطوری که ملت شریف ایران بحمدالله قیام کردند. من به این جنبش و بیداری عمومی و به این تنفر و انزجار عمومی از دستگاههای ظلم و وحشیگری و استعمار و استعمارگران که عموما در کشورهای اسلامی و خصوصا در ایران اسلامی پدید آمده، امیدها دارم. این بیداری و تنفر عمومی، موقت و زودگذر نیست و تا پایان دادن به دستگاه جباران و خاتمه دادن به ظلم ستمکاران ادامه دارد.
اما و اگرها و شایدها
موضوع بیداری اسلامی وقتی از طرف جانشین بر حق و خلف صالح حضرت امام، رهبر معظممان طرح شد با تردیدها، اما و اگرها و شایدها همراه بود. چرا؟ چون بعضیها نتوانستند بپذیریند و باور کنند. یکی از دلایلشان این بود که از کجا معلوم این حرکتها ماندگاری داشته باشد؟ مقام معظم رهبری، با تکیه بر آنچه که امام نسبت به موضوع بیداری اسلامی داشتند که برخاسته از وعدههای خدا و نصرت الهی بود -ولینصرن الله من ینصره؛ ان الله یدافع عن الذین آمنو- بود، بر این واقعیت تاکید داشتند و فرمودند که وعدههای مکرر خداوند مبتنی بر پشتیبانی از این قیامهاست. این قیامها وقتی ویژگی و هویت پیدا میکنند که مبارزه آن در عمقش مبارزه با ظلم و مطالبه حق باشد. وقتی در یک چنین جریانی امتی قراربگیرند و پا به میدان بگذارند، خدای متعال میفرماید: «کفر عنهم سیئاتهم و اصلح بالهم»، من مشکلاتشان را اصلاح و آیندهشان را هم تضمین میکنم؛ یعنی موانعشان را از سر راهشان برمیدارم. وعدههای الهی پشت سر هم نسبت به قیامهای انبیای گذشته عملی شده است، پس چرا آخرالزمان عملی نشود؟! مقام معظم رهبری وقتی جوانان مصری و تونسی حرکت کردند، فرمودند: شما در جایگاه و شرایطی قرار دارید که وقتی پیامبر اکرم(ص) و یارانشان در یک چنین جایگاهی قرار داشتند، خداوند متعال به پیامبر اکرم(ص) فرمود: «یا ایها النبی حرض المومنین علی القتال».
از پیغمبر یاد بگیرید
مقام معظم رهبری فرمودند که این قیامها بر اساس همان معیارهای دقیق و نقشه راه رسول اکرم(ص) است؛ یعنی براساس همان شالودهای که انقلاب اسلامی بر آن اساس پیریزی شده است و بعد هم نصرت الهی را به همراه خواهد داشت. مقام معظم رهبری به اینها میفرمود: شما مطمئن باشید پیروز هستید چون وعدة خدا به شما این است. ایشان در ادامه این آیه کریمه را خواندند: «و نرید ان نمن علیالذّین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجلعهم الوارثین»، خیلیها تصور میکردند که این صحبتها تحریک است و برای دادن روحیه و امید است. در صورتی که اینها همه مبنای قرآنی دارد. اگر حضرت امام پیش از اینکه میلیونی ملتهای اسلامی کف خیابان بیایند «الشعب یرید اسقاط النظام» را فریاد بزنند، برای این بود که مبانی قرآنی برای حرفش داشت و این نکته چون ریشه در اعتقادات ما دارد. حضرت امام میفرمایند: «این بیداری و تنفر عمومی موقت و زودگذر نیست و تا پایان دادن به دستگاه جباران و خاتمه دادن به ظلم ستمکاران ادامه دارد و به دنبال ظلم بیحد دستگاههای جبار و محرومیتهای روزافزون ملتهای ستمدیده انفجاری است که قدرتهای دست نشاندهای را که برای دربند کشیدن ملتها و چاپیدن مخازن آنها گماشته شدهاند در کام خود فرومیبرد و انتقام الهی را از ستمکاران میگیرد.» این بیان حضرت امام عینا وعده الهی است. خدای متعال به پیغمبرش و یاران پیغمبرش در سوره احزاب و نحل میفرماید که شما الگو را از رسولالله بگیرید و در این مبارزه، پایمردی و مقاومت کنید و از هجمه دشمنان نترسید. پیامبر در جنگ احزاب لشکر کمی داشت و 3000 نفر بیشتر نبودند. مدینه محاصره شده بود و یک ماه از محاصره گذشته بود. فشارهای روانی، فشارهای اقتصادی، فشارهای سیاسی بر محاصرة نظامی افزوده شده و شرایط را سخت کرده بود. رسول خدا با عدهای بالای کوه رفته و سنگر گرفته بودند. با فتنهانگیزیهای یهودیان بنیقریظه هم دل مردم کمکم خالی میشد. در آنجا خدای متعال فرموند که از پیغمبر یاد بگیرید و به او امید داشته باشید. بعد ادامه میدهند که مومنین حقیقی که به پیامبر تأسی میکنند و مثل او مقاومت میکنند، روز به روز بر ایمان و مقاومتشان افزوده خواهد شد.
مردم را از مُردن نترسانید
در جریان بیداری اسلامی، هر چه فشارهای دشمنان بیشتر میشد، اعتقاد و ایمان امتهای اسلامی در تحمل فشارها راسختر و تسلیم بودنشان به امر ولی بیشتر میشد. متفکرین امتهای اسلامی همه گفتند که ما نقشه راهمان را از امام خامنهای میگیریم، در صورتی که خیلی از جاها شما میبینید اختلاف بین مذهب هم وجود دارد. رهبری ما یک فقیه شیعه هستند و خیلی از رهبران جریان بیداری اسلامی اهل تشیع نیستند، اما حق را پذیرفتند. پرچم این انقلابها و این بیداری اسلامی قیام برای حق بود و همین هم باعث این جذبه شده است. به وعدههای الهی هم انشاءلله با پیشبینیهایی که حضرت امام کردند این انقلابها به پیروزی نهایی خواهد رسید. امام میفرمایند: «دست توانای ملتها، ابرقدرتها را به جای خود نشانده و مینشاند. ملتهای مستضعف در هر جای جهان رو به بیداری هستند. نمیپذیرند امروز دیگر آن حرفهایی که سابق گفته شد. تمام اینها کهنه شده است و دیگر پیش مردم ارزش ندارد. ملتی که بیرون آمده و میگوید ما برای شهادت آمدهایم، آنها را از مردن نترسانید، این شهادت است. این ترساندن شما از مرگ و شهادت که این را عَلم میکنید که ملتها را عقب بنشانید این کار احمقانه است. اصلا اینها برای شهادت آمدند.»
این کشتی نجات، راهش را پیش خواهد برد
در خبرها آمده بود که نوجوان 16 ساله بحرینی پرچم قیام کشورش را پیش مادرش میبرد و میگوید که مادر این را برای من دوردوزی و زیبا کنید. در این تظاهراتها معمولا خیلی به این امور کسی نمیپردازد. برای این نوجوان 16 ساله این قیام چقدر زیبا و خاطرهانگیز و بهجتآفرین است که میگوید این پرچم را برای من دوردوزی کنید. مادرش این کار را میکند. بعد این نوجوان میرود و کفنش را در کنار این پرچم قرار میدهد و میگوید: از من و کفنم و این پرچم یک عکس بگیرید. عکس میگیرند. در هنگام خروج از خانه، مادر و خواهر کوچکترش را میبوسد. به همه آنها هم میگوید که من امروز وعدة شهادت دارم. میرود و همان روز در اجتماع مردم مسلمان به شهادت میرسد. نام این نوجوان «حسین الجزیری» است. این بیداری اسلامی که امروز با یک ظلم مضاعفی در بحرین ادامه دارد، طبق وعدههای قرآن و پیشبینیهای دقیق حضرت امام روزبهروز به پیروزی خودش نزدیکتر خواهد شد. اگر به اصل معیارهای انقلاب عظیم و اساسی حضرت امام برنگردیم، این کشتی نجات، راهش را پیش میبرد و موجها را پشت سر میگذارد و انشاءلله به ساحل سعادت خواهد رسید. در اینجا مهم این است که واقف باشیم مشغولیتهای ما به امور جزئی و فرعی و غفلت از این اصول و معیارها برای ما جز خسارت، چیزی به دنبال نخواهد داشت.