سرویس پرونده: به مناسب فرا رسیدن سالروز درگذشت معمار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) در نظر داریم مجوعه گفتگو ها و مطالبی را در قالب یک پرونده پیرامون شخصیت، فعالیت ها، مبارزات و زندگی ایشان به صورت روزانه منتشر کنیم. اولین شماره از این پرونده که سخنانی است از زبان حجتالاسلام حاجتی را در ادامه خواهید خواند.
***
آشنایی من با حضرت امام(ره) مثل میلیونها نفر از عاشقان ایشان بود. در ابتدا یک آشنایی ظاهری داشتیم و توانستیم چهره حضرت امام را رویت کنیم. من در آن انقلاب عظیم و الهی که امام برپا کرد، توانستم یک آشنایی فردی هم با حضرت امام پیدا کنم. امام خمینی همان جوان مومن، متدین، اهل روستای خمین و جوان زاهدی بودند که هر روز به زیارت حضرت معصومه میرفتند، اما با خودسازی به مقامی رسیدند که خداوند تقدیر کرد زمینهساز انقلاب جهانی اسلام و انشاءلله انقلاب جهانی امام زمان(عج) باشد. امام در این راه به آن معنای علمی که علم مدیریت تبیین میکند برنامههای ثابتی نداشتند، اما ایشان استراتژی رسیدن به آرمانهای بلند را واحد نگه میداشتند، با هدف حرکت میکردند، بحرانها را مدیریت میکردند تا امت از مسیر رسیدن به این آرمانها منحرف نشوند. فرمایشاتشان، صحبتها، تذکرات، راهنماییها و توصیههای ایشان همه در این مسیر و با هدف پیشبرد این راهبرد بود. خداوند کریم این واقعیت را در کلام شریفشان به ما گوشزد میکنند که شما باید الگو و اسوه داشته باشید. اسوه کیست؟ پیامبر(ص). هم پیامبر(ص) الگو و اسوه هستند و هم کسی که رنگ پیامبر را داشته باشد. امام، رنگ پیامبر را داشت. با این خاندان سلاله زهرا(س) همسنخ بود. به تعبیر بزرگان و امام خامنهای، جلوه معصوم بودند.
انقلاب جهانی
بهعنوان نمونه به یکی از پیامهای امام که در صحیفه امام آمده است، اشاره میکنم. واقعا میشود از این پیام بهرهها برد. چرا این پیام را انتخاب کردم؟ این پیام در 22 بهمن 1358 به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی صادر شده است. مخاطبش کیست؟ ملت ایران. دلیل انتخاب این پیام چیست؟ این پیام از گوشه بیمارستان قلب تهران صادر شد. زمانی که کسالتی بر جسم امام عارض شده بود و ایشان در دوران نقاهت بودند. جسم امام ضعیف شده است، اما وقتی پیام را میخوانیم میبینیم که چقدر دقیق و قوی است و چه ساختار منسجمی دارد. از طرف دیگر انگار ترسیم جبههبندی امروز است و چه نکات مهمی در آن تذکر داده شده. این طبیعت انسان است و قرآن در اینباره میفرماید: «وَ مَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَکِّسْهُ فِی الْخَلْقِ أَ فَلا یَعْقِلُونَ»، کسی که سنش بالا میرود ضعیف میشود. با بالا رفتن سن انسان، ممکن است مطالعات انسان ضعیف شود، بیان انسان ضعیف شود و... ولی هرچه سن امام بالا میرفت امام دقیقتر، هوشیارتر و توصیهها خیلی دقیقتر و جامعتر بیان میکرد. این یک واقعیت است. امام در این پیام میفرمایند: «بسم الله الرحمن الرحیم. سالروز پیروزی انقلاب عظیم ایران را به مستضعفین جهان و مسلمانان و عموما ملت شجاع ایران تبریک عرض میکنم.» امام سالروز پیروزی انقلاب عظیم ایران را به مستضعفین جهان تبریک گفتند. مگر چقدر از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است؟ 22 بهمن 58 است، یک سال گذشته است. در واقع امام این پیام را دادند تا بگویند این انقلاب جهانی است، ولی در تحلیل خیلیها این واقعیت نمیگنجید. در فضایی که گروهکها از طریق امکانات قوی رسانهای خود ایجاد کرده بودند، حرف زدن در مورد مخاطب جهانی انقلاب و تبریک به خاطر سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به مستضعفین واکنش تند و برخی مواقع توهینآمیز در پی داشت. با اینکه افرادی این اعتقاد را یک اعتقاد وهنآلود حساب میکرند، اما امام از همان زمان این پیام را فرمودند که این انقلاب در جهان مخاطب دارد. این پیام، امروز برای ما تفهیم شده و جا افتاده است.
شکست کفر جهانی
یک خبرنگار آمریکایی میگوید: من در یک بازارچه در یکی از شهرهای دامنه هیمالیا عکسهای امام را بر دیوار دیدم. سوال کردم او کیست؟ با همان زبان شیرین و عامیه خودشان گفتند که این آقا ارباب ماست، این آقا امام ماست، ما عاشق ایشان هستیم، این آقا امید ماست، کانون محبت ما این آقا شده است. امام کجا را میدید؟ این بصیرت چه میکند؟ چقدر خوب میشود انسان واقعیتها را رصد کند. امام در ادامه پیام فرمودند: «در چنین روز فرخندهای حق بر باطل و جنود رحمانی بر اولیای شیطان و حزبالله بر طاغوت و طاغوتیان غلبه نمود و حکومت عدل الهی مستقر گردید و دست انتقام حق از آستین ملت رزمنده ایران بیرون آمد و نصرت اعجازآمیز اسلام بر کفر تحقق یافت.» این یعنی پیروزی انقلاب اسلامی خیلی فراتر از پیروزی بر یک رژیم طاغوتی مثل رژیم پهلوی بود. امام این جملات را البته در جای دیگر هم بیان کردند. مثلا در انتهای جنگ تحمیلی که با پیروزی رزمندگان ما مصادف بود، امام فرمودند: «امروز جنگ ما جنگ با بعثیهای عراق، نه عراق و جنگ میان اسلام و کفر است.» امام با بیان این مطلب به صراحت باز هم واقعیت را ترسیم کردند که شما بدانید پشت این خاکریزی که صدام نشسته است، در واقع جبهه کفر حضور دارد. بعدها مشخص شد که سیچهل کشور صدام را به صورت مستقیم حمایت میکردند و تسهیلات در اختیارش قرار میدادند. امام این واقعیت را به ما یادآوری کردند که حواستان را جمع کنید و بدانید که بر جبهه کفر پیروز هستید. شکستی که در مرزهای ایران اسلامی اتفاق افتاد، تنها شکست صدام نبود، بلکه شکست کفر جهانی بود. امام میفرمایند: «ما گرچه شهدای گرانمایه و جوانان برومندی از دست دادیم، شهدایی که نور انقلاب ما هستند و از احترام خاصی در میان ملت قدرشناس ما برخوردارند لکن در عوض ملتی بزرگ را نجات دادیم و چنگال گرگان آدمخوار و وحشیان به صورت آدمی را از شریان حیات امت از ایشان را قطع کردیم. و با خواست خداوند و ارادة مصمم ملت عزیز ایران تا ابد صحنه میهن اسلامی خود را از لوث وجود جنایتکاران بیفرهنگ و خیانتکاران غارتگر پاک و تحت لوای پر برکت «الله اکبر» برای هممیهنان خود آزادی و استقلال را تامین نمودیم.»
انتظار به ثمر رسیدن کامل انقلاب
امام این بشارت را دادند که این انقلاب شکستناپذیر است. البته به شرط اینکه ملت در صحنه باشند و از خط امامت و ولایت پشتیبانی کنند. امام میفرماید: «من بارها گفتم و در این روز بزرگ میگویم تا با قطع تمام وابستگیها به تمام ابرقدرتهای شرق و غرب، مبارزات آشتیناپذیرانه ملت ما علیه مستکبرین ادامه دارد.» امام تبیین کردند که جبهه مقابل ما و خاکریز مقابل ما تنها پهلوی نبوده است که جنگ به اتمام رسیده باشد، جبهه مقابل ما کفر جهانی و استکبار جهانی است. امام با صراحت ادامه میدهند: «همه میدانیم که جهان اسلام در انتظار به ثمر رسیدن کامل انقلاب ماست.» این هم یکی از همان پیشبینیهای بزرگ حضرت امام است. امام در ظرف زمان نمیگنجیدند. لذا واقعیت را به خوبی رصد و حقایق را برای ما پردهبرداری میکردند. امام فرمودند: «جهان منتظر به ثمر رسیدن کامل انقلاب ماست.» چه سالی است؟ سال 1358 است. امام از کجا دارند خبر میدهند؟ از یک شور جهانی و یک هیجان بینالمللی، از یک توجه جهانی به انقلاب اسلامی! مثلا در دانشگاه بینالمللی آمریکایی واقع در قاهره مصر، در رشته روابط بینالملل اکثر سوالات مربوط به انقلاب اسلامی و رهبری بزرگوار این انقلاب بود؛ یعنی توجه ملتها به انقلاب اسلامی به شدت افزایش پیدا کرد. ما بعدها فهمیدیم که میلیونها نفر در آفریقا متوجه انقلاب اسلامی شدند، میلیونها نفر که امروز پیرو مکتب اهلبیت عصمت و طهارت هستند. بعد از این زمان بهصورت عینی متوجه شدیم که هزاران نفر از رهبران آزادیخواه و عدالتخواه در سراسر جهان حتی در کنار گوش آمریکا و در آمریکای شمالی و جنوبی شیفته شعارهای مبتنی بر شعور حضرت امام و انقلاب اسلامی شدند.
ولایت فقیه، نظریه برآمده از انقلاب اسلامی؟!
ما باید برای استمرار و تضمین بقای انقلاب اسلامی به مبدا آن، به علت شروع و آغاز انقلاب اسلامی مراجعه کنیم. این علت، حضرت امام است، ولایت فقیه است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بعضی از روشنفکران غربزده در کنار بعضی از مزدوران غربی اصرار داشتند که ولایت فقیه را یک نظریه برآمده از انقلاب اسلامی معرفی کنند، در حالی که انقلاب اسلامی یک پدیده برآمده از ولایت فقیه است. این نکته بسیار مهم است. ما برای اینکه بقای این انقلاب را تضمین کنیم باید به درسهای معمار کبیر انقلاب اسلامی و جانشین شایستهشان مراجعه کنیم، به توصیههای امام راحل و امام حاضر توجه کنیم. ما با مراجعه به توصیهها و فرمایشات حضرت امام میتوانیم درسهای بسیار بزرگ و عظیمی فرابگیریم، درسهایی که ضامن ادامه حرکت ما و ضامن بقای انقلاب اسلامی هستند. مسئولین محترم تمام بخشها باید این واقعیت را مدنظر داشته باشند که کوتاهی از راه و نقشه ترسیم شده برای آن راه، بسیار خسارتبار است. اگر از ما سوال کنند که الان مهمترین وظیفه ما در بخشهای مختلف چیست؟ سیاستگذاریهای اجتماعی و سیاسی و فرهنگی و حتی اقتصادی ما با چه آرمان بزرگی باید خودش را تطبیق دهد؟ راهبرد ما در این حوزهها چیست؟ دکترین انقلاب اسلامی در این زمینه چیست؟ و... باید چه پاسخی دهیم؟ باید به حضرت امام مراجعه کنیم و این درس را باید از حضرت امام فرابگیریم. شما سوال کنید و پاسخش را از امام دریافت کنید.