به گزارش حلقه وصل، «دومینیک راب» وزیر امور خارجه انگلیس روز گذشته (شنبه ۲۸ آگوست، ۶ شهریور ماه) طی یادداشتی در روزنامه انگلیسی «تلگراف» تحت عنوان «انگلیس باید حقیقت جدید افغانستان را بپذیرد و با آن روبرو شود»، تصریح کرد که جامعه بینالملل میبایست درباره طالبان واقعبین باشد و از تمامی اهرمهایی که در اختیار دارد برای اصلاح این گروه استفاده کند.
وزیر خارجه انگلیس در ابتدای این یادداشت به حملات روز پنجشنبه (چهارم شهریور ماه) در اطراف فرودگاه کابل که به کشته شدن دهها نفر منتهی شد، اشاره کرده و نوشت، کارکنان ارتش انگلیس و اداره امور خارجه، کشورهای مشترکالمنافع و توسعه (FCDO) و وزارت کشور در مواجهه با حمله انتحاری وحشیانه روز پنجشنبه در ورودیهای فرودگاه کابل که در زمان نگارش این مقاله، به طرز غمانگیزی جان ۱۸۵ نفر از جمله سه تبعه بریتانیا را گرفت، شجاعانه به امور ضروری خود ادامه دادند و بیش از ۱۵ هزار تبعه انگلیسی و افغانهایی که برای ما کار میکردند و یا آسیبپذیر بودند و همچنین اتباع کشورهای همپیمان ما را تنها ظرف دو هفته خارج کردند که این در نوع خود بزرگترین عملیاتی محسوب می شود که در خاطرههای زنده وجود دارد.
وی ادامه داد که هریک از آن افراد وحشتزدهای که سوار بر پروازهای انگلیس شدند، هرکدام داستانی برای تعریف کردن دارند.
راب سپس نوشت، دانشمندان «چونینگ» (بورسیه تحصیلی چونینگ انگلیس) را در نظربگیرید، جوانان بااستعدادی که میخواهند برای تحقق تواناییهای خود، از تحصیلات خوبی در انگلستان برخوردار باشند. آنها از ترس طالبان و وحشتزده از حملات تروریستی و ناامید برای رسیدن به ورودیهای فرودگاه، شب هنگام، در میان انبوهی از جمعیت راه خود را برای رسیدن به مقصد باز کردند و تیم انگلیس که برای خارج کردن آنها از افغانستان تلاش میکرد، نگران از اخبار، داخل فرودگاه منتظر آنها بود و سپس در ساعت ۰۴:۱۱ صبح، آرامش گرفتند زیرا فرمانده ارتش انگلیس در ورودی فرودگاه این پیام را ابلاغ کرد: «من به آنها دسترسی پیدا کردم».
وزیر امور خارجه انگلیس سپس در مقاله خود در خصوص روند خروج از افغانستان توضیح داد که از چهار ماه پیش فرایند خروج شهروندانش از افغانستان را آغاز کرده و در این خصوص نوشت، در حقیقت، تلاش برای خارج کردن افراد در ماه آوریل و زمانی آغاز شد که وزارت خارجه بریتانیا به شهروندان این کشور توصیه کرد که افغانستان را ترک کنند و برآورد میکنیم که حدود ۵۰۰ نفر خارج شدند و به طور همزمان، دولت انگلیس طرح خود برای خارج کردن مترجمان و دیگر کارکنان افغان از افغانستان را آغاز کرد و بین آوریل و آگوست (ماه جاری میلادی)، بیش از یکهزار و ۹۰۰ نفر از آنها را خارج کرد و در مجموع، علی رغم تهدیدهای گروههای تروریستی به ایجاد هرج و مرج، ما از ماه آوریل ما به بیش از ۱۷ هزار نفر کمک کردهایم که در انگلستان به امنیت برسند.
وزیر امور خارجه انگلیس در ارتباط با تداوم تلاش لندن برای خارج کردن دیگر افراد واجد شرایط از افغانستان نوشت، همزمان با خروج نظامیان آمریکایی و انگلیسی از افغانستان، ما همچنان به پذیرش پروندههای مهاجرتی باقی مانده یا از طریق کشورهای ثالث یا در زمان مقتضی از فرودگاه کابل در صورت و زمانی ادامه میدهیم که بتوانیم در ایمنی و با خیال راحت این کار را انجام دهیم.
وی در ارتباط با برنامه انگلیس برای پذیرش پناهجویان افغان نیز توضیح داد: «ما متعهد شدهایم که تا سال آینده پنج هزار تبعه افغان را که در خطر قرار دارند، اسکان دهیم و تا ۲۰ هزار (افغان) را در بلند مدت اسکان دهیم. اولویت ما، زنان و دختران و اقلیتهای مذهبی و دیگر اقلیتهایی هستند که بیشتر در معرض آزار و اذیت قرار دارند.
دومینیک راب با اشاره به این موارد به حقیقتی که انگلیس با آن در افغانستان مواجه است اشاره کرد و نوشت: «فراتر از مسئله خروج، ما با یک واقعیت فاحش جدید در افغانستان روبرو هستیم و این نیازمند یک راهبرد جدید است».
*چهار اولویت لندن برای تشکیل ائتلاف به منظور رویارویی با طالبان
وی سپس ادامه داد: «بریتانیا در حال ایجاد یک ائتلاف جهانی بر اساس چهار اولویت کلیدی است. اول آن که از تبدیل افغانستان به پناهگاه تروریستها جلوگیری کند. حمله روز پنجشنبه، این موضوع را بیشتر برای طالبان که به همراه ایالات متحده و مردم افغانستان هدف «داعش خراسان» قرار گرفتند، برجسته کرد».
راب در خصوص دیگر اولویتهای انگلیس نوشت: «دوم آن که ما باید از فاجعه انسانی جلوگیری کنیم و از پناهجویان حمایت کنیم. طالبان برای جلوگیری از فاجعه پیش رو و فروپاشی اقتصادی و اجتماعی به شدت به جامعه بینالمللی نیاز خواهد داشت».
راب ادامه داد: «سوم آن که ما باید ثبات منطقهای را حفظ کنیم که (این ثبات) با ترکیب سمی تهدید تروریستی جدید و خروج پناهندگان دچار تزلزل شده است».
وزیر خارجه انگلیس درباره چهارمین اولویت کشورش گفت: «چهارم آن که باید طالبان و دیگر جناحها را برای اقداماتی همچون نقض حقوق بشر مسئول بدانیم و آنها باید پاسخگو باشند».
راب با اشاره به این موارد گفت که نخستوزیر انگلیس روز سهشنبه هفته گذشته دوم شهریور ماه) نشست رهبران گروه هفت را برای جلب حمایت هفت اقتصاد مهم جهان برای این اهداف مشترک تشکیل داد.
وزیر خارجه انگلیس در ادامه یادداشت خود با اشاره به اهداف آتی انگلیس در قبال افغانستان جدید نوشت: «ما برای تقویت نفوذ خود، به حتی یک ائتلاف گستردهتر نیاز داریم بنابراین در حال همکاری با دیگر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و بازیگران منطقهای همچون چین، هند، پاکستان، ترکیه، روسیه، کشورهای خلیج (فارس) و همسایگان آسیای مرکزی هستیم تا کارآیی یک گروه تماس بینالمللی را محک بزنیم که این مسئله به طور اجتنابناپذیری شامل حضور برخی از آنهایی میشود که ما رابطه دشواری با آنها داریم اما ما از سوی یک افغانستان بیثبات با چالشهای مشترکی مواجه هستیم و هیچ کشوری نمیتواند یا تمایلی ندارد به تنهایی بار مالی، چالش مواد مخدر یا تهدیدات تروریستی را به دوش بکشد».
وزیر خارجه انگلیس با تأکید بر لزوم تشکیل یک ائتلاف بینالمللی برای رویارویی با طالبان نوشت: «ما باید درباره طالبان واقعیتبین باشیم و رویکرد خود را با مقادیر زیادی از واقعیتگرایی تعدیل کنیم. جامعه بینالملل برای اعمال نفوذ بر رفتار آنها (طالبان)، باید با یکدیگر همکاری کند و از تمامی اهرمهایی که در اختیار داریم بهره گیریم: یک رویکرد دقیق برای کمک، دسترسی به نظام مالی بینالمللی و طیف کاملی از تحریمها را اتخاذ کنیم. ما آماده همکاری با شرکای خود در کمیته تحریمهای سازمان ملل به ریاست هند و از طریق نظام تحریمهای حقوق بشری خود هستیم».
دومینیک راب سپس در خصوص نحوه به کارگیری اهرمهای موجود در قبال طالبان گفت: «این اهرمها بر اساس اولویتهای راهبردی ما تنظیم میشود و به طور اساسی به انتخابهایی بستگی دارد که طالبان در خصوص موضوعات کلیدی چون فراهم آوردن مسیر امن برای خروج از کشور افغانستان، مقابله با تهدیدات تروریستی و ایجاد محیطی مناسب برای فعالیت سازمانهای بشردوستانه صورت میدهد».
وزیر امور خارجه انگلیس در پایان تصریح کرد که اوضاع که در افغانستان پدیدار شده است، یک حقیقت تلخ است اما باید این حقیقت جدید را بپذیریم و کشورها را برای حمایت یک طرح جدید و اعمال حداکثر تأثیرگذاری تعدیلکننده بر طالبان طی روزها و هفتههای پیش رو گردهم آوریم.