
به گزارش حلقه وصل: امروز شنبه ۲۷ اردیبهشت ماه نشست خبری علیرضا زاکانی شهردار تهران با خبرنگاران برگزار شد.
وی در ابتدا سالگرد شهادت شهدای خدمت را گرامی داشت و گفت: امروز بیش از ۴۴ ماه توفیق خدمت در شهرداری را دارم و با عنایت خدا رویکرد جدیدی را آغاز کردیم ۴ تحول در کلان شهر تهران برنامه ریزی شده که با همراهی شورای ششم روند بهتر شده است.
وی ادامه داد: ما در مسیر توسعه شهر، از مرحله تثبیت عبور کرده و وارد مرحله توسعه فعالیتها شدهایم. چشمانداز پیش رو، تجلی تحول است.
پارک ولایت به پردیس فناوری تبدیل می شود
شهردار تهران اضافه کرد: در حوزه فناوری اطلاعات و فناوریهای نوین، گامهای اساسی برداشتهایم؛ مسیری که شامل اخذ مجوزها، توسعه منابع انسانی و ایجاد زیرساختها بوده است. در ماههای آینده، تهران با پدیده بزرگی در حوزه فناوریهای نوین مواجه خواهد بود که مرتبط با ساخت پارک فناوری ۲۰۰ هکتاری در پارک ولایت و کارخانههای نوآوری متعدد در نقاط مختلف شهر است. اینها مواردی بودند که در گذشته به عنوان خواب و خیال مطرح میشدند، اما اکنون با اخذ مجوزها، مسیر جدیدی آغاز شده تا مردم خدماتشان را در چارچوبهای نوین دریافت کنند.
زاکانی بیان کرد: در حوزه حمل و نقل نیز، پس از فراهم کردن مقدمات و رسیدن به یک نصاب حداقلی، اکنون در مسیر توسعه خطوط مترو، اتوبوس، تراموا، تاکسی و موتور برقی قرار گرفتهایم که امسال به صورت ملموس توسعه خواهند یافت.
شهرداری تهران با تأکید بر حل مشکلات مسکن و حاشیه نشینی، بر سرمایهگذاری در بافت فرسوده با رویکردی نوین اشاره کرد و گفت: این رویکرد، ایجاد خانههای وسیعتر و قابل استفاده را هدف قرار داده است. در حالی که در سالهای گذشته، ساخت آسمانخراشها به تنهایی راهگشا نبود، شهرداری با اولویتبندی پروژهها و توجه به زیرساختها، در آستانه یک جهش بزرگ قرار دارد.
افزایش چشمگیر درآمد و تحقق بودجه؛ رکوردی بیسابقه در تاریخ شهرداری
به گفته زاکانی، عملکرد مالی شهرداری نیز گویای این جهش است. در سال 1403، بودجه شهرداری به 151 همت افزایش یافت، اما تحقق درآمد با عبور از 200 همت، رکوردی بیسابقه را به ثبت رساند. این موفقیت، حاصل افزایش 350 درصدی تراکم در پروندههای ارجاعی به کمیسیون ماده 5 است؛ افزایشی که نسبت به سالهای 90 تا 99، با انضباط مالی، دقت و مولدسازی همراه بوده است. شهرداری با اتکا بر این رویکرد و مشارکت با بخشهای مختلف، مسیری پرشتاب را در پیش گرفته است.
همراهی افکار عمومی؛ کلید موفقیت در پروژههای شهری
شهرداری بر اهمیت همراهی و همکاری با افکار عمومی تأکید دارد و نقش رسانهها در انعکاس واقعیتها، ایجاد انسجام و دلگرمی در میان مردم را بسیار حیاتی دانست و گفت: با توجه به تنوع پروژهها و اقدامات شهرداری، تعامل با رسانهها و انتقال درست اطلاعات، از ارکان اصلی موفقیت در این مسیر محسوب میشود.
زاکانی یادآور شد: شهرداری تهران در سالهای اخیر شاهد تحولات چشمگیری بوده است به عنوان مثال، تعداد شرکتکنندگان در مسابقات قهرمانی شهر تهران در رشتههای ورزشی از 600 هزار نفر در سال 1402 به 1.5 میلیون نفر در سال 1403 افزایش یافته است، این نشان از افزایش اعتماد عمومی و فراهم شدن بستر مناسب برای ارائه خدمات است.
شهردار تهران ادامه داد: همچنین، افزایش قابل توجه تعداد مراجعین به شهرداری از 1,356,000 نفر به حدود 2,056,000 نفر، نشان از افزایش توجه و مشارکت شهروندان در امور شهری دارد.
نیمی از مردمتهران اجارهنشین هستند
زاکانی به بافت فرسوده در تهران اشاره کرد و گفت: شهرداری با رویکردی نوین به بافت فرسوده و حل مشکلات مسکن و اجاره نشینی (51% از جمعیت تهران) می پردازد. هدف، ایجاد خانههای با کیفیت و فراخ برای شهروندان است و طرحهای گستردهای برای مشارکت مردم در سرمایه گذاری و تولید مسکن در دست اجراست.
شهردار تهران گفت: شهرداری پس از عبور از مرحله تثبیت مدیریت در سال اول، در سالهای بعد اقدامات اساسی برای یک جهش بزرگ را فراهم کرده و اکنون در آستانه آن قرار دارد.
وی تاکید کرد: چشم انداز شهرداری، تهرانی بدون آلودگی هوا، ترافیک، مشکلات مسکن و با خدمات شهری توسعه یافته، مدارس، دانشگاهها و بیمارستانهای قوی و مستحکم است. موفقیت در این امر، مستلزم مشارکت شهروندان و انعکاس صحیح اقدامات شهرداری توسط رسانهها است. در این راستا، افزایش بودجه و درآمد شهرداری نیز نشان از عملکرد موفق و هدفمند آن دارد.
افزایش ۱۲ درصدی جمعیت شهرهای اطراف تهران
شهردار تهران گفت:گزارشی که به وزارت راه ارائه شده بود، با نگاهی کلی به مساحت 18,800 کیلومتر مربع (شامل تهران، شهرستانهای استان تهران و استان البرز) و جمعیت ۱۸ میلیون نفری، به بررسی مشکلات مسکن پرداخته بود. این گزارش، به جای تمرکز بر نواحی مختلف تهران (به ویژه 700 هکتار از مناطق کلیدی شهر)، نگاهی کلی به کل منطقه داشته و به اشتباه، افزایش جمعیت کل منطقه را به شهر تهران نسبت داده بود. در حالی که شهرستانهای اطراف تهران افزایش جمعیت چشمگیری (10 تا 12 درصد) داشتهاند و نرخ رشد جمعیت در خود شهر تهران در حال کاهش است.
وی ادامه داد: این گزارش با نادیده گرفتن تفاوتهای موجود بین شهر تهران، شهرستانهای استان تهران و استان البرز، یک تحلیل نادرست ارائه داده بود. در جلسه ای که برگزار شد، این اشکالات به طور جدی مورد انتقاد قرار گرفت. درخواست شد تا تحلیلهای دقیقتر و جداگانه برای شهر تهران، شهرستانهای استان تهران و استان البرز ارائه شود، تا تصمیمگیریهای آتی بر اساس اطلاعات صحیح و تفکیک شده صورت گیرد. به عبارت دیگر، گزارش ارائه شده، یک روش غیرعلمی و مبتنی بر آمارهای نادرست و درهم تنیده را در پیش گرفته بود.
کارچاقکنی کاهش یافت
زاکانی با بیاناینکه شهرداری تهران در سالهای اخیر با تمرکز بر مبارزه با فساد، گامهای مهمی در جهت بازپسگیری اموال و بهبود فرآیندهای اداری برداشته است، گفت: رویکرد شهرداری در این زمینه، شامل سه محور اصلی است، شهرداری با پیگیری جدی پروندههای فساد، موفق شده است در سال 1402، 46 همت (هزار میلیارد تومان) و در سال 1403، بیش از 100 همت از اموال و امکانات به ناحق تصرف شده را به بیتالمال بازگرداند، نمونهای از این موفقیتها، بازپسگیری ملکی است که با سوء استفاده، به قیمتی بسیار پایینتر از ارزش واقعی به فروش رفته بود.
به گفته وی، شهرداری با هدف کاهش زمینههای فساد، طرحهای “سامانه شهریار” و “سامانه شهرزاد” را در دست اجرا دارد، این سامانهها با به حداقل رساندن تعاملات حضوری بین شهروندان و کارکنان شهرداری، امکان سوء استفاده و کارچاقکنی را به طور چشمگیری کاهش میدهند.
وی ادامه داد: تامین منابع مالی پایدار، آموزش و ارتقای فرهنگ سازمانی، رصد مستمر فعالیتها و برخورد قاطع با متخلفان را در دستور کار قرار داده است.
شهروندان میتوانند درخواستهای رشوه را گزارش دهند
زاکانی خاطرنشانکرد: به گفته مقامات شهرداری، در سال جاری سازوکاری فراهم شده تا شهروندان بتوانند درخواستهای رشوه را به شهرداری گزارش دهند تا با متخلفان برخورد قانونی صورت گیرد. این اقدامات با هدف ایجاد یک سرمایه اجتماعی گسترده برای مدیریت شهری و ارتقای سطح اعتماد عمومی به شهرداری انجام میشود.
زاکانی در بخش دیگر سخنانش گفت: شهرداری تهران با همکاری هشت دستگاه مختلف، طرحی جامع برای پایش ایمنی ۱۶ هزار ساختمان بالای شش طبقه در شهر تهران اجرا کرده است. این طرح که برای اولین بار با این وسعت اجرا شده، تاکنون منجر به پایش بیش از ۵۰۰۰ ساختمان شده است.
وی ادامه داد: نتایج پایشها به سه دسته ساختمانهای ایمن، ساختمانهای نیازمند نوسازی و ساختمانهای نیازمند بازسازی تقسیم شدهاند، بسیاری از بیمارستانها، مراکز تجاری و ساختمانهای مسکونی در این طرح بررسی شدهاند و فرآیند نوسازی و بازسازی برخی از آنها در حال انجام است. گزارشهای تکمیلی در مورد ساختمانهای در دست نوسازی و بازسازی از سوی سازمان بحران شهرداری قابل دسترسی است.
علاالدین تاکنون ۸ بار اخطار ناایمنی گرفته است
شهردار تهران اضافه کرد: شهرداری تهران بر همکاری با سایر دستگاهها در این طرح تاکید کرده و هدف نهایی را ارتقای ایمنی شهر و شهروندان عنوان کرده است، به عنوان نمونه، برای ساختمانی که مورد سوال قرار گرفته(علاالدین) سه موضوع در حال بررسی است ابتدا مسائل مربوط به عدم رعایت مقررات مربوط به نمازخانه، سپس مشکلات استحکام بنا و در اخر تخلفات ساختمانی و عدم رعایت حقوق شهروندان.
زاکانی گفت که برای ساختمان علاالدین هشت اخطاریه به دلیل عدم ارائه خدمات پارکینگ در سالهای اخیر صادر شده است. همچنین، بازسازی نمای ساختمان و بررسی ظرفیت و شرایط استقرار در آن در دست اقدام است. شهرداری تاکید دارد که با پیگیری این موارد، حقوق شهروندان به طور کامل رعایت خواهد شد.
زاکانی در بخش دیگر سخنانش گفت: شهرداری تهران با حضور فعال در نشستهای بینالمللی و دیدارهای دیپلماتیک، گامهای موثری در جهت گسترش دیپلماسی شهری و جذب سرمایهگذاری خارجی برداشته است. شرکت در نشست بیکس پلاسی در کازان و تهران، فرصتی برای ارتباط با نمایندگان کشورهای مختلف از جمله چین، آفریقای جنوبی، روسیه و هند فراهم کرد. تهران به عنوان میزبان این نشست، نقش مهمی در ارتباط با این کشورها ایفا کرد و زمینه حضور فعالتر در نشستهای آتی در برزیل و آفریقای جنوبی را فراهم آورد.
وی ادامه داد: هدف از این حضور، گسترش همکاریها در زمینه سرمایهگذاری، تبادل تجربیات و حل مشکلات شهری است. این رویکرد به شهرداری تهران امکان میدهد تا در حوزههایی که ارتباط مستقیم با دولت وجود ندارد، فعالیتهای بینالمللی خود را گسترش دهد و حضور فعالانهای در مجامع بینالمللی مانند G20 داشته باشد.
شهردار تهران بیان کرد: دیدارهای دیپلماتیک با نمایندگان چین، صربستان و عربستان نیز در همین راستا انجام شده است. شهرداری تهران بر توسعه دیپلماسی شهری و دیپلماسی عمومی تاکید دارد و با همکاری دولت، به ویژه در زمینه همکاریهای بین کشورهای اسلامی، تلاش میکند تا از ظرفیتهای موجود به نحو احسن استفاده کند. در زمینه همکاری با چین، تمرکز بر انتقال تکنولوژی، جذب سرمایهگذاری و توسعه ارتباطات است.
به گفته زاکانی، تاکنون بیش از یک میلیارد یورو از مجموع ۱۳ میلیون یورو تفاهمنامه امضا شده با چین، عملیاتی شده و زمینه برای جذب سرمایه بیشتر و توسعه فعالیتهای جدید فراهم شده است. این همکاریها شامل حوزههای سرمایهگذاری، گردشگری و فعالیتهای فرهنگی میشود.