
به گزارش حلقه وصل، به مناسبت رونمایی از منشور مستند انقلاب اسلامی، امروز، یکم بهمن ماه، ساعت 18 در حضور کارگردانان، مدیران و تهیه کنندگان سینمای مستند در تالار سوره حوزه هنری با کمیل سوهانی، مستندساز جوان کشور که او را با آثاری مانند «جای خالی» و «مادرکشی» می شناسیم گفتگوی کوتاهی ترتیب دادیم
مستندساز انقلابی، مبارز علیه آمریکایی بودن و آمریکایی زیستن است
کمیل سوهانی در تعریف مستندساز انقلابی گفت: برای تعریف مستندساز انقلابی باید ابتدا تعریف درستی از یک انسان انقلابی پیدا کنیم تا به این موضوع برسیم. از نظر بنده در شرایط امروزی انسانی که علیه آمریکایی بودن و آمریکایی زیستن مبارزه میکند، انسان انقلابی است. البته منظور از آمریکا فراتر از موقعیت جغرافیایی است و انسان انقلابی باید تلاش کند تا در این مسیری که زیست آمریکایی پیدا نکند؛ یعنی طوری نباشد که از یک طرف دشمنی با آمریکا را اظهار کند و از طرف دیگر خون آمریکایی در رگ هایش جاری باشد.
سوهانی با برشمردن برخی جنایت های آمریکا، گفت: مثلا آمریکا بزرگترین آلوده کننده محیط زیست است و یک انسان انقلابی با کسانی که محیط زیست را آلوده می کنند مبارزه میکند.
این مستند ساز ادامه داد: آمریکا بزرگترین سردمدار سرمایه داری جهان است و انسان انقلابی باید با این تفکر سرمایه داری مبارزه کند و خیلی خوب شاخص ها را بشناسد و تلاش کند که زیست آمریکایی در جامعه رواج پیدا نکند و در واقع از ورود این سم به خون جامعه جلوگیری کند.
وی با اشاره به اینکه انقلابی بودن دو جنبه سلبی و ایجابی دارد، تصریح کرد: به نظر من راه طولانی داریم که دقیقا بفهمیم چگونه باید باشیم و ایده قطعی بدهیم برای آینده جامعه، اما در حال حاضر می توانیم مبارزه کنیم در برابر آن چیزی که می دانیم نا حق است .
مستند انقلابی سلطه جریان غالب جهانی را برچیند
کمیل سوهانی در پاسخ به این سوال که اولویت های مستند انقلابی چیست گفت: اولویت مستند انقلابی اولویت های جامعه ای است که میخواهد سلطه جریان غالب جهانی را بردارد و این در موارد زیادی مانند اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و... تجلی پیدا میکند .
اولویت مستندسازان انقلابی باید زیست اجتماعی باشد
وی ادامه داد: ما در این مدت دچار یک اشتباه شدیم و آن این بود که مسائل فرهنگی را جدا از مسائل زیست و زندگی خود دیدیم مسائل فرهنگی دائماً با اقتصاد و جامعه در ارتباط است و اگر بخواهیم به مسائل فرهنگی به صورت انتزاعی بپردازیم راه به جایی نخواهیم برد به همین دلیل باید اولویت بچه های انقلابی به سمت زیست اجتماعی بیاید چون انسان آنگونه می اندیشد که زندگی میکنید.
ما در تشخیص اولویتها مشکل داریم
در ادامه کارگردان مستند مادرکشی و جای خالی با اشاره به اینکه انسان های انقلابی از با انگیزه ترین افراد جامعه هستند، گفت: به نظر من انگیزه نیاز به ایده دارد ما در تشخیص اولویت ها مشکل داریم وگاهی انرژی را صرف مسائلی میکنیم که مهم نیست و البته اتفاقاتی که هر روزه می افتد و ضرورت هایی که پیدا میشود، باعث این است که اولویت ها را بهتر بشناسیم.
گاهی انصاف در این است که فریاد بزنید
کمیل سوهانی در پایان با پاسخ به این سوال که نقد منصفانه به چه معناست، گفت: نقد منصفانه به این معنی نیست که نقدی کنید که کسی ناراحت نشود بعضی اوقات انصاف در این است که شما فریاد بزنید.
وی افزود: مستندساز طبق رسالتی که دارد باید تمام تلاشش را بکند مسئله ای که به سراغش رفته است و در لایه هایی از روزمرگی و ناآگاهی جامعه پنهان شده است را جلوی چشم مردم بگذارد.
این مستندساز ادامه داد: گاهی اوقات بیرون کشیدن مسائل خارج از دید ایجاب میکند که مستند ساز کمی تند حرف بزند و من مثال نیشتر زدن رو بیان میکنم که با تیزی که دارد سموم را از بدن جامعه بیرون میکند.