
حلقه وصل: نشریه حلقهوصل تصمیم گرفته است تا به مناسبت سالگرد پرواز تلخ اردیبهشتماه به بازخوانی نشریه شماره 118 خود بپردازد.
شما سخنان امیرحسین مدنی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم دولت سیزدهم را درمورد شهید سید ابراهیم رئیسی میخوانید:
یکی از فضایل حاجآقا، دغدغه رسیدگی به مردم و مناطق محروم بود. ایشان واقعاً بیتاب مردم بود. هر آدمی معمولاً به برخی موضوعات گره میخورد، حاجآقا هم به چند موضوع گره خورده بود. ایشان شاید نزدیک ۲۰ سال در قوه قضاییه فعالیت میکرد، اما در اذهان مردم چندان این دوره برجسته نیست، برعکس سه سالی که در حرم علیابنموسیالرضا خادم بودند و بهعنوان تولیت آستان مقدس فعالیت میکردند، با ایشان گره خورده است. یعنی مردم ایشان را بهعنوان خادم امام رضا میشناسند.
مورد دیگری که عمر حاجآقا با آن گره خورده، خدمت به مردم بود. ایشان دغدغه مردم را داشت، بیتاب مردم بود. اصلاً هم نمایش نبود، کاملاً واقعی بود. یادم میآید که سیلی رخ داده بود، موضوع را به حاجآقا گزارش دادند. نیمهشب بود که زنگ زدند و گفتند حاجآقا نگران هستند مردم آن منطقه سیلزده چه وضعیتی دارند.
در جلساتی که ایشان در حوزه محرومیتزدایی و رفع فقر برگزار میکردند، مطالبه داشتند که باید فقر را از کشور ریشهکن کنیم. ایشان به هر شکل ممکن میخواست اتفاقی رقم بزند و برای محرومان کاری از پیش ببرد. در ابتدای کار بحث جهاد سازندگی را مطرح کردند و پای کار ایستادند. بهرغم نامهربانیهایی که میشد و حرفها و طعنههایی که به گوش میرسید، برای اینکه دردی را از مردم حل کنند و مشکلی را از پیش بردارند، از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. از ایشان نام میبرند بهعنوان سید محرومان، این اصلاً گزافه نیست. ما با مردم روستا در ارتباطیم و پیامهای آنان را دریافت میکنیم، آنان واقعاً عزادارند. این تأثر مخصوصاً در جاهایی که حاجآقا در آن حضور پیدا کردهاند، دوچندان است. جاهایی هست که مردم اسمش را هم نشنیدهاند، حتی مسئولان هم از آن خبر ندارند ولی حاجآقا در آنجا حضور پیدا کرده است.
تعهد و تعلقی که ایشان به مردم بشاگرد یا جنوب کرمان داشتند، مثالزدنی است. تصویری از ایشان که خاکآلود شدهاند، مربوط به جنوب کرمان است. اینها نمایش نیست، بلکه دغدغه واقعی است.
ما معمولاً در دیدارهایی که ایشان بهعنوان رئیسجمهور حضور پیدا میکردند، ایشان را همراهی میکردیم. بعداً میسپردند که تماس بگیرند و مواردی را که در بازدیدها مورد اشاره قرار گرفت یا قولهایی را که داده شد، پیگیری کنند. این نوع مواجهه قطعاً چنین محبوبیتی در بین مردم به دنبال دارد. این محبوبیت هم چیزی نیست جز اینکه خداوند مزد این خستگیناپذیری و با مردم بودن را داده است.
تجلی محبت مردم
مردم یادشان هست که در دورهای، کشور نخستوزیر و رئیسجمهور را با هم از دست داد، ۴۰ روز بعد، اتفاقات بدتری افتاد و شهید بهشتی با آنهمه یاران، از دنیا رفتند و به فیض شهادت نائل شدند. الان در مقطعی هستیم که نظام مقدس جمهوری اسلامی در ثبات و جایگاهی پایدار فعالیت میکند و اصلاً با آن شرایط بحرانی قابل مقایسه نیست.
قطعاً ریلگذاریهایی که در حوزه کار جهادی و مردمی اتفاق افتاد، ادامه پیدا میکند. نهالی که در کشور با عنوان جهاد سازندگی وجود داشت، دوباره با پیگیری حاجآقا جان گرفت. اساساً رویکردی برای جهاد پیشرفت تعریف شد. واقعاً شاید مدتی پیش بچههای جهادی را اصلاً به پاستور راه نمیدادند، منتهی الان آنان با معاون اول و رئیسجمهور جلسه برگزار میکنند.
در روستای خرماکلا
در یکی از جلسات آخر که در روستایی به نام «خرماکلا» برگزار شد، مردم با محبت بسیار به استقبال رئیسجمهور آمدند. واقعاً دیدار شیرینی بود. ما از مردم خواسته بودیم برای ابراز محبت حضور پیدا نکنند تا جلسات امکان برگزاری داشته باشد. منتها مردم بهصورت خودجوش آمده بودند و فضایی صمیمی بین حاجآقا و آنان برقرار شد. آنجا مجموعههای مردمی حضور پیدا کردند و یکییکی دغدغههایشان را گفتند، حاجآقا هم با جدیت صحبتها را نوشتند و جزء مصوبات شورای عالی و شورای اداری آوردند. اگر سخنان ایشان در شورای اداری را گوش کنید، همهاش برگرفته از صحبتهایی بود که در همان روستای خرماکلا بیان شد.
نهضت کمک به واحدهای اقتصادی
یکی از دستاوردهای دولت، خودکفایی در تولید کاغذ است. در این دوره کارخانه بزرگ کاغذ تحریر و کاغذ سفید در کشور راه افتاد و الان کل نیاز آموزشوپرورش ما را تأمین میکند. این کارخانه قرار بود با یک عدد بسیار پایین - ۴۸۰ میلیارد تومان - واگذار شود. حاجآقا زمانی که در قوه قضاییه بود، جلوی این کار گرفت. در این دولت نیز این ذهنیت وجود داشت و نهضت احیای واحدهای اقتصادی دنبال شد.
مجموعهای در دولت فعال است که مواردی را که در قوه قضاییه دنبال شد، بهصورت ویژه پیگیری میکنند. شرکتهای بزرگی هستند که به واحدهای تعطیل و نیمهتعطیل تبدیل شده بودند. خود حاجآقا اگر چنین واحدهایی احیا میشد، حس خوبی پیدا میکردند. از اول سفرهای استانی هم ایشان برنامه اول سفر خود را بازدید از چنین واحدهایی قرار میدادند. خودشان با کارگرها گفتگو میکردند.
گاهی مسیری مشخص میشد تا حاجآقا از آنجا بروند ولی حاجآقا بین کارگرها میرفتند تا با آنان صحبت کنند. ایشان به اینکه ما گزارشی ارائه دهیم، بسنده نمیکردند. در نظر حاجآقا مقام کارگر، مقام بالایی بود و به همین دلیل ارتباط خوبی با کارگران برقرار میکردند. حاجآقا در گفتارشان یک مقدار بذلهگو بودند، با همین زبان با مردم گفتگو میکردند…
در عمر دولت، هشت هزار و ۷۷۰ واحد اقتصادی احیا شد. هنوز هم نزدیک ۴۶ هزار واحد تعطیل و نیمهتعطیل در کشور وجود دارد که البته برخی از آنها قابل برگشت نیستند.
پیگیری مشکلات روستاها
حاجآقا به خاطر دغدغهای که برای مردم داشت، از مسئله کوچک مردم هم بهراحتی نمیگذشت. به خاطر حافظه خوبشان مسائل را به یاد میسپردند و بعداً پیگیری میکردند. تنش آبی در روستاها از جمله مهمترین مشکلات دولت در ابتدای کار بود. حاجآقا با تلاش فراوان، در بیش از پنج هزار و ۵۰۰ روستا طرحهای آبرسانی مجدد انجام دادند و به رفع تنش آبی در آن کمک کردند.
در زمینه ارتباطات و گازرسانی هم روستاها مشکلاتی داشتند که در این دولت مورد توجه قرار گرفت و تلاشهایی برای رفع آن انجام شد.
هرچند رفتن حاجآقا یک مصیبت بزرگ است، ولی یقیناً این شهادت خیر و برکت زیادی برای کشور خواهد داشت، از جمله اینکه حاجآقا مظلوم بودند. در پیام مقام معظم رهبری هم چنین موضوعی موج میزد. نمونهای از طعنهها و آزارهایی که ایشان میدیدید در مناظرات مشاهده شد. ایشان سابقهای طولانی در قوه قضاییه داشتند و از پروندههای زیادی مطلع بودند، ولی ایشان وارد این فضاها نشدند و اینقدر خویشتندار بودند و آبروی مردم برایشان مهم بود که واکنشی نشان ندهند.