سرویس سیاست حلقه وصل - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه ویژههای حلقه وصل نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای حلقه وصل» همراه شوید.
*******
**زیباکلام: روحانی وضعیت اقتصادی را بهبود داد
«صادق زیباکلام» فعال سیاسی اصلاح طلب که پیش از این گفته بود «اگر به سال ۹۶ برگردیم باز هم به روحانی رأی می دهم» در یادداشتی در روزنامه شرق نوشت: «در نتیجه انتخاب آقای روحانی تغییرات زیادی در کشور به وجود آمد…سیاست خارجی ایران به سمتوسوی تنشزدایی پیش رفت. مذاکرات جدی بر سر مسئله هستهای آغاز شد که منجر به برجام شد. وضعیت اقتصادی هم بهبود قابل ملاحظهای پیدا کرد».
زیباکلام در ادامه نوشت: «اما آنچه اتفاق افتاد در چهار سال دوم آقای روحانی همچون آب سردی بر پیکر اصلاحطلبان بود. هیچکدام از امیدها، انتظارات و توقعات آن ۲۴ میلیون رأیدهنده در دولت بعدی آقای روحانی تحقق نیافت. اینکه چرا این اتفاق افتاد خود حدیث دیگری است».
برخلاف ادعای زیباکلام، طولانیترین رشد اقتصادی منفی سه دهه اخیر در دولت روحانی رقم خورد.
بر اساس گزارش مرکز آمار، از ابتدای دهه هفتاد شمسی تاکنون، کشورمان در ۳۰ فصل با رشد اقتصادی منفی همراه شده است که ۱۲ فصل آن در دولت روحانی (۴ فصل در دولت یازدهم و ۸ فصل در دولت دوازدهم) رخ داده است.
در دولت روحانی، اشتغال خالص در مقایسه با دولت قبل حدود ۴۰ درصد سقوط کرده است. علاوه بر این دولت روحانی پس از دولت هاشمی بالاترین تورم پس از انقلاب را به مردم تحمیل کرده است.
اگر آمار نرخ بیکاری بر مبنای دادههای صندوق بینالمللی پول را مبنا قرار دهیم، بالاترین شاخص فلاکت در ایران به سال ۱۳۷۴ – دولت هاشمی- مربوط میشود زیرا در آن سال نرخ تورم به ۴۹٫۴ درصد و نرخ بیکاری به ۱۰ درصد رسید؛ بنابراین شاخص فلاکت در سال ۱۳۷۴ بالغ بر ۵۹٫۴ درصد بود.
اما نکته قابل توجه اینجاست که دولت آقای هاشمی در سال آخر کاری خود (۱۳۷۵) شاخص فلاکت را به ۳۲٫۳درصد کاهش دهد اما دولت روحانی کشور را با شاخص فلاکت ۴۶درصدی به دولت بعدی تحویل میدهد. این یعنی دولت روحانی، کشور را با بدترین وضعیت شاخص فلاکت به دولت آینده تحویل خواهد داد.
بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سال ۱۳۹۹ در مناطق شهری کشور به ۳۶٫۲ درصد رسید. این نرخ دومین تورم بالای ایران پس از انقلاب محسوب میشود.
براساس آمار، قیمت اقلام خوراکی در دوره ۸ ساله دولت روحانی حدود ۷ برابر افزایش یافت. قیمت دلار در دولت روحانی ۷۸۰ درصد گران شد و خودرو حدود ۷۰۰ درصد گران شد.
قیمت مسکن در دولت روحانی حدود ۶۰۰ درصد افزایش یافت و اجاره بهای مسکن نیز در این دولت افزایش سرسام آوری داشت و عملکرد دولت روحانی در حوزه مسکن موجب شد که خانه دار شدن برای بخش قابل توجهی از جامعه تبدیل به رویاء شود.
لازم به ذکر است که در دولت یازدهم(دولت اول روحانی) اقتصاد مقاومتی در حد حرف مطرح شد، رکود بازار مسکن تداوم یافت، شاهد رشد منفی و رکورد زنی بیکاری بودیم، سرمایه گذاری داخلی و خارجی کاهش پیدا کرد، شاهد رشد جهشی نرخ ارز بودیم و بودجه جاری دولت سه برابر شد.
حامیان دولت روحانی، تورم تک رقمی (۹ درصدی) را یکی از دستاوردهای دولت یازدهم می نامند، اما باید دانست که در حوزه کنترل گرانی و سطح عمومی قیمتها گروه اقتصادی دولت تنها موفق به مهار تورم شدند، اما نتوانستند جلوی گرانی کالاهای اساسی را بگیرند. بسیاری از کارشناسان درباره کاهش تورم و تکرقمی شدن آن در دولت تدبیر و امید هم معتقدند که پایین آمدن نرخ تورم بیشتر به دلیل رکورد اقتصادی سنگین در وضعیت موجود است.
** روزنامه حامی دولت: رویای رئیس جمهوری ظریف بر باد رفت
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «ظلم به ظریف» نوشت: «سیدحسن خمینی امروز به جای آنکه همچون سیدابراهیم رییسی یا آن ۶ کاندیدای اصولگرا و غیراصولگرای دیگرِ انتخابات خود را آماده حضور در مناظره و تکیه بر کرسی ریاستجمهوری کند، خارج از گود از چند و چون مملکتداری و حفظ احترام مردم و راهحل مشکلات جمهوری اسلامی می گوید؛ هرچند هیچ تضمینی وجود ندارد که شورای نگهبان او را هم به سرنوشت علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری دچار نمیکرد».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «رییس بنیاد حفظ و نشر آثار بنیانگذار جمهوری اسلامی در جدیدترین اظهاراتش از ظلمی گفته که معتقد است در حق وزیر امور خارجه ایران روا شده است. وزیری که احتمال حضورش در انتخابات ریاستجمهوری بالا رفته بود ولی انتشار یک فایل صوتی آن هم در بدترین زمان ممکن سبب شد تا رویای رییسجمهوری دیپلمات در ایران حداقل برای ۴ سال و بلکه ۸ سال به دست باد سپرده شود».
قهرمان سازی و مظلوم نمایی، دو ترفندی است که اصلاح طلبان برای فرار از پاسخگویی درباره عملکرد دولت روحانی از آن بهره می برند.
شواهد و مستندات موجود حکایت از این دارد که آقای ظریف یکی از ضعیف ترین وزرای دولت روحانی و همچنین ضعیف ترین وزیر خارجه پس از انقلاب بوده است.
در دوره وزارت ظریف، در قلب راکتور هسته ای بتن ریخته شد و تاکید شد که تحریم ها بالمره لغو می شود، اما در پسابرجام شاهد افزایش تحریم های ضدایرانی بودیم.
ظریف همان وزیری است که پس از فاجعه منا مقابل امیر کویت زانو زد و رفتار بسیار منفعلی در مقابل آل سعود انجام داد و همین قصور و تقصیرها موجب شد که در مسئله فاجعه منا، جای طلبکار و بدهکار عوض شود.
در دوره وزارت ظریف برای اولین بار آمریکا- دولت باراک اوبامی مودب و باهوش- به خود جرات داد که از ورود نماینده ایران به سازمان ملل جلوگیری کرده و برچسب تروریست! به نماینده ایران بچسباند.
در دوره وزارت ظریف برای اولین بار اروپا به خود جرأت داد که یک دیپلمات ایرانی را به صورت غیرقانونی بازداشت کرده و چندین دیپلمات ایرانی را نیز اخراج کند!
در دوره وزارت ظریف، دیپلماسی منطقه ای در ضعیف ترین وضعیت خود قرار گرفت و دیپلماسی اقتصادی نیز کاملا فشل بود.
در دوره وزارت ظریف، فرانسه تنها ۴۸ ساعت پس از سفر وزیر خارج ایران به پاریس، میتینگ منافقین را برگزار کرد و آلمان نیز در کمال وقاحت از سوخت رسانی به هواپیمای حامل وزیر خارجه ایران امتناع کرد.
ظریف همان وزیری است که با ادعاهایی همچون پولشویی گسترده در نهادهای حاکمیتی ایران و ایجاد دوگانه دروغین «میدان- دیپلماسی» ذوق زدگی رسانه های معاند را در پی داشت.
** «صدای سوم» همان «دولت سوم روحانی» است
روزنامه سازندگی برای چندمین روز متوالی، صفحه اول خود را به صورت کامل به «عبدالناصر همتی» اختصاص داد و با تیترهای «صدای سوم»، «همتی زیر تیغ»، «با سانسور مخالفم»، «حملات اصولگرایان به عبدالناصر همتی اوج گرفت» و...از این کاندیدای اصلاح طلب که از اعضای کابینه روحانی نیز بوده است، حمایت کرد.
این روزنامه اصلاح طلب، همتی را «صدای سوم» نامیده است، صدایی که مستقل است و به دو حزب اصلی یعنی اصولگرایان و اصلاح طلبان تعلق ندارد. اما برخلاف این ادعا، اتفاقا همتی نماینده ویژه دولت روحانی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است.
تحلیلگران معتقدند که در صورت پیروزی همتی در انتخابات، وی «دولت سوم روحانی» را تشکیل می دهد. برخی رسانه ها پیش از این گمانه زنی کرده بودند که اگر همتی رئیس جمهور شود، «اسحاق جهانگیری» را به عنوان معاون اول انتخاب خواهد کرد.
همتی به دلیل اختصاص ندادن ارز به نهاده ها، یکی از بانیان اصلی گرانی مرغ و صف های طویل خرید مرغ در ماههای اخیر بوده است. وضعیت غیرقابل قبول در بورس، افزایش قیمت نرخ ارز، ایجاد تورم بیش از ۴۰ درصدی، چاپ پول بدون پشتوانه، افزایش رشد نقدینگی، سقوط ارزش پول ملی و...تنها بخشی از کارنامه ضعیف و غیرقابل دفاع همتی در ریاست بانک مرکزی است.
همتی در روزهای اخیر بجای پاسخگویی درباره عملکرد خود و ارائه برنامه کاربردی برای برون رفت از وضع فعلی، دقیقا مشابه اقدامات روحانی سعی در ساخت دوگانه های کاذب در موضوعاتی همچون حجاب و فیلترینگ دارد.