سرویس معرفی: «نمایش اقتصاد مقاومتی در بهاری فیروزهای» و ظرفیتی که هنر به خدمت اقتصاد آورده است تا با استفاده از تئاترهای خیابانی، گامهای اقتصاد مقاومتی و اجرای بندها و قوانین ریز و درشت اقتصادی تنها بر روی کاغذ ختم نشود. در این راستا تئاتر با قالب تئاتر خیابانی و فرهنگسازی در نظر دارد دستهای خریدار ایرانی و تولیدکننده ایرانی را برای اشتغال پایدار کارگر ایرانی به بهم گره بزند.
جشنواره بهار فیروزهای شهرداری مشهد، جدای از آیتمهای مختلف هنری خود از جمله المانهای محیطی و تزئینات شهری و نقاشی دیواری، دو سال است که از ظرفیت تئاتر خیابانی نیز برای استقبال از زائران و مجاوران حرم رضوی استفاده میکند.
در این راستا مسئولان شهری مشهد همان روزهای نخست ارائه فراخوان بخش تئاترهای خیابانی، یکی از محورهای ارسال طرحها را اقتصاد مقاومتی اعلام کردند تا با گذر از اجرای تئاتر در تحقق اقتصاد مقاومتی و نهادینه کردن فرهنگ آن میان خرد و کلان جامعه، نقش آفرین باشد.
خانی، مسئول خانه نمایش مدیریت امور هنری شهرداری مشهد در بیان جزئیاتی از تئاترهای خیابانی جشنواره بهار فیروزهای 96 به این موضوع اشاره دارد که؛ «با وجود محورهای متفاوت برای ارسال آثار هنرمندان اما بخش غالب آثاری که امسال برای بخش تئاتر ارسال شد با محوریت اقتصاد مقاومتی بود.»
هفتگانه اقتصاد مقاومتی
به گفته مسئول خانه نمایش مدیریت امور هنری شهرداری مشهد در پایان مهلت ارسال 150 طرح برای حوزه تئاترهای خیابانی دریافت شد که از این تعداد 14 طرح با لحاظ کردن محورهای فراخوان مورد پذیرش قرار گرفت.
خانی در ادامه اشارهای به تعداد تئاترهایی خیابانی که در ایام نوروز اجرایی میشود، دارد: «پس از برگزاری کارگاهها و طرح ایدهها، این 14 طرح به مرحله نهایی انتخاب برای اجرا در خیابانهای مشهد رسید و با نظر کارشناسان حوزه تئاتر با پایان این مرحله، 7 طرح برای اجرای خیابانی در بهار فیروزهای 96 مشهد انتخاب شد و روزانه در سطح شهر مشهد اجرا میشود.»
در ادامه نگاهی گذرا داریم به نمایشهایی که نوروز امسال در سراسر شهر مشهد برای زائران و مجاوران اجرا میشود:
عروسی شاهانه و مرگ تدریجی یک اقتصاد
«مستاجر» تئاتری است که عنوان آن برگرفته از اجاره نشینی در خانهای است که لوازم و وسایل آن در پی چشم و هم چشمها پر شده است و در نگاه کلان آن گونه که جوادزاده، کارگردان و بازیگر این تئاتر به آن اشاره دارد، قرار است در قالب این نمایش پیام اقتصاد مقاومتی به خانوادهها و پرهیز از تجمل گرایی منتقل شود.
جوادزاده که کارگردانی این تئاتر خیابانی را برای جشنواره بهار فیروزهای مشهد در دست اجرا دارد با اشاره به روایت این تئاتر خیابانی میگوید: این تئاتر خیابانی از یک مراسم ازدواج و حضور عروس داماد بر سر سفره عقد آغاز میشود و با خرید و چیدن لوام خانگی تا جایی ادامه مییابد که دیگر اثری از عروس و داماد وجود ندارد و این تئاتر با تراژدی دفن شدن این عروس و داماد در میان این لوازم خانگی پایان مییابد.
مقاومت؛ از جنگ تحمیلی تا جنگ اقتصادی
اما یکی دیگر از تئاترهای خیابانی بهاره فیروزهای 96، تئاتری با عنوان «96-66» است که دوران کنونی را به جنگ اقتصادی علیه ایران تشبیه کرده است که با ظرافت کارگردان و مقایسه این مقطع با دوران جنگ تحمیلی سال 66، مقاومت مردم را راهکار اصلی در مقابله با این هجمه اقتصادی ذکر میکند.
در همین رابطه صبوری، کارگردان این تئاتر میگوید: «66-96» معتقد است دورانی کنونی را نیز با مقاومت مردم در عرصه اقتصادی میتوان با شیرینی پیروزی و اقتدار اقتصادی پشت سر گذاشت.
رقابت برای اقتدار اقتصادی
رقابت برای تصاحب بازارهای پولی و مالی دیگر کشورها در دنیای اقتصاد امروز بهگونهای شتابان در حال پیش است که حالا باید در اقتصاد دنیا این رقابت را به مسابقهای برای امتیاز گرفتن از بازارهای دیگر کشورها و تجار آنان یادکرد.
در همین رابطه این مسابقه اکنون در جشنواره بهاره فیروزهای 96 با طنازی بازیگران تئاتر خیابانی با عنوان «طنابکشی» در معرض دیده مخاطبان قرار میگیرد.
شمسایی، کارگردان این تئاتر با اشاره به اینکه مدتزمان اجرای این تئاتر 15 تا 20 دقیقه در نظر گرفتهشده است؛ تاکید میکند که «اصل و محور اصلی تئاتر را دو بازیگر ایفا میکنند که یکی از آنان تولیدکننده ایرانی و دیگری تولیدکننده خارجی است.»
به گفته وی این دو بازیگر هرکدام یکسر طناب را در اختیار دارند و تلاش میکنند که فرد مقابل را با قدرتی که دارند به سمتوسوی خود بکشند.
خوان هشتم؛ خوان مقاومت در حوزه اقتصاد
«هفت خوان» معروف اسطوره شناهنامه فردوسی این بار با نگاهی جدید و در قالب تئاتر خیابانی با عنوان «خوانی دیگر» در جشنواره بهار فیروزهای به تصویر کشیده شده است و آن گونه که کارگردان این تئاتر خیابانی عنوان میکند قرار است در قالب اجرای این تئاتر، خوانی دیگر در مبارزه با مشکلات روزمره زندگی افراد به مخاطبان انتقال داده شود.
حافظ، کارگردان این تئاتر در بیان ایده تئاتر خیابانی« خوانی دیگر» میگوید: تئاتر خیابانی «خوانی دیگر» براساس مشکلات روزمره زندگی مردم و اینکه نبرد در برابر این مشکلات همانند هفت خوان رستم به عزم و اراده جدی افراد بستگی دارد، طراحی شده است.
این کارگردان در ادامه این را هم اضافه میکند که؛ «با بررسیهای صورت گرفته مهمترین مشکلات مردم در محور اقتصاد است که با در نظرگرفتن همین مسئله در طراحی تئاتر خیابانی «خوانی دیگر» سعی شده است تا این مشکلات در قالب نمایش به مردم نشان داده شود.
حافظ در ادامه یادآوری میکند که؛ «در تئاتر خیابانی «خوانی دیگر» به موضوع اسراف به ویژه در مواردی مانند آب، انرژی و مواد غذایی به عنوان سه محور مهم در حوزه اسراف پرداخته شده است.»
مسابقه بوکس
تئاتر خیابانی «مسابقه بوکس» یکی دیگر از تئاترهای خیابانی در نظر گرفته شده برای بهار فیروزهای 96 است که در مدت 20 دقیقه و با زبانی ساده و روان اهمیت اقتصاد مقاومتی و یا ضربات ناشی از نادیده گرفتن آن را در مقابل چشم مخاطبان به تصویر کشیده است.
اما داوطلب، کارگردان تئاتر مسابقه بوکس با اشاره به جزئیات این تئاتر میگوید: در تئاتر «مسابقه بوکس» دو بازیگر به عنوان بوکسور مقابل هم قرار میگیرند که یکی از این بازیگران تولید کننده ایرانی است و دیگری تولیده کننده خارجی است.
کارگردان تئاتر خیابانی «مسابقه بوکس» در ادامه با اشاره به نکته و پیام مهم این تئاتر خیابانی؛ عنوان میکند: در این تئاتر و به منظور نشان دادن مشکلاتی که اکنون تولید کننده ایرانی در بخشهایی مانند تحریمها، مالیات، بیمه و موانع صادراتی روبرو است دستهای بوکسور ایرانی بسته در نظر گرفته شده است. البته بوکسور ایرانی در پایان با حمایت مردم پیروز میشود.