
به گزارش حلقه وصل، جهانبخش سلطانی داور جشنواره تئاتر بسیج در شهر بندرعباس در حاشیه مراسم افتتاحیه طی سخنانی عنوان کرد: درباره اینکه چطور شد من داوری این جشنواره را قبول کردم باید بگویم که من با آقای کوروش زارعی از قدیم دوست بودیم و ما هم یک زمانی کاری دینی با عنوان غدیر خم داشتیم ، وی علاقه مند شدند و بعد ما را از طریق حوزه هنری برای داوری این جشنواره انتخاب کردند.
وی در ادامه درباره اهمیت فعالیت هنری جوانان شهرستان در تئاتر گفت: بهرحال جوانان امروز نسل نو، اهل اینترنت و خردورزی هستند و به مضامین و پیام های نو دست پیدا کردند و این انکار نشدنی است حتی انتخاب مضامین آنها برای پیام رسانی سعی میکنند شیوه و فرم و کارگردانی شان براساس نگاه نوین باشد و کسانی با این نسل می توانند ارتباط برقرار کنند که خودشان هم تا این حد آماده باشند.
وی در ادامه افزود: بنابراین ما اگر دکترای تئاتر هم باشیم باید دائم شبانه روز در حال تحقیق و پژوهش باشیم که بتوانیم هم اندازه تئاتر برای بچه های نوجوان اهل اینترنت که با تئاتر و هنر سروکار دارند در یک خط قرار بگیریم، ولی یک نگرانی وجود دارد و آن هم این است که بچه های تئاتر به علت اینکه خیلی با اینترنت سروکار دارند یک مقدار شیوه های اجرایی و مضمونی که انتخاب میکنند مثلا کپی از شبکه جم می شود.
سلطانی با اشاره به اینکه اینها اینطور فکر میکنند که همیشه حضور دارند و مخاطب دارند درحالیکه اشتباه است و این همه تحقیق و پژوهش در مسیر رسالت تئاتر بدون هویت و شناسنامه ایرانی نیست، توضیح داد: بچه های تئاتر همیشه باید پیش خود بگویند که چه کسی هستند، در کجا قرار دارند، از کدام فرهنگ و بستر فریاد می کشند، برای چه چیز و چگونه اینها مهم است این که با اجرای هنر نمایش در واقع هویت، شناسنامه و لباس و فرهنگشان صیقل پیدا کند.
این بازیگر پیشکسوت تئاتر گفت: در بستر شریف هنر اسلامی ـ ایرانی تمام دانشمان را باید هزینه کنیم، نه اینکه فکر کنیم لحظه ای ماندگار هستیم مثل دنیای سینما زود مطرح می شویم و راه صد شبه را یک شبه می رویم، این اشتباه است اگر این همه تلاش و کوشش و عشق و هزینه و شیدایی و هزینه هویت و شناسنامه و فرهنگ خود بکنند ماندگار تر هستند.
وی اظهار داشت: ما اگر به زبان فاخر هنر تئاتر کار میکنیم، باید بدانیم چرا، چگونه و برای چه کسانی کار میکنیم و در چه سمت و سویی هستیم وگرنه ما اگر آمریکا و فرانسه هم برویم آخرش می گویند که اینها ایرانی هستند، پس باید هویت خود را استحکام ببخشیم و به نسل فردای خود منتقل کنیم و زیر سایه درخت پربرکت این دانش به فردای خود با امید نگاه کنیم.
سلطانی با بیان اینکه بچه های امروز این حرف ها را نصیحت میدانند و گوش نمیکنند اما من به همه جوانان سلام می رسانم و میگویم که ما شما را درک میکنیم، نصیحت هم نمیکنیم چرا که اهلش نیستیم، اظهار داشت: اما معتقدم ادبیات ما ادبیات مقاوم و حماسه آفرینی است و این ادبیات فریاد رسایی به پشتوانه معرفت و ایمان و شور و شیدایی و دانش و جهان بینی ما است و همین ما را ماندگر می کند وگرنه همه چیزهای دیگر لحظه ای است.
وی در ادامه یادآور شد: بهرحال همه بچه های نسل نوین از خلاقیت و نوآوری قابل دفاع برخوردار هستند من امسال چنین چیزی را در همین جشنواره تئاتر فجر مشاهده کردم و آن را ستایش کردم.
سلطانی در پاسخ به این سوال که نقدش بر کارهای ارائه شده در فجر نیز دلالت می کند، گفت: البته من نمیخواهم صحبت هایم را سلیقه ای کنم و ایراد بگیرم خوب است که الگو داشته باشیم برتولت برشت هم دانش خوبی داشت و خوب کار میکرد ولی خیلی کارهایشان را از شرق میگرفت و معتقد بود که هر جا کار خوبی است باید خرج تئاتر خود بکند و انسان تئاترش را که می بیند احساس میکند او پهلوی ما ایستاده و رنج ما را می گوید، من در همین فجر کارهای متفاوتی با یک مضمون دیدم مثل کار یرما که نگاه نوینی به اجرا داشت.
وی در پایان گفت: بهرحال تنوع در کارها خیلی خوب است من خودم از تعصب بدم می آید اما میگویم که ایرانی هستم و برای هویت خودم کار میکنم.