
سرویس حاشیه نگاری: نخستین نشست خبری سید رضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز در سالن دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.
وزیر ارشاد در ابتدا ضمن تسلیت به مناسبت ایام شهادت بانوی دو عالم حضرت زهرا(س) گفت: حدود صد روز است که از حضور من در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگذرد. از همین رو باید در فرصتی مناسب عملکرد خود را دراین مدت ارائه میکردم. صالحی امیری در ادامه به ارائه توضیحاتی درباره رویکرد فرهنگی وزارتخانه خود پرداخت.
وی اظهار داشت: جهتگیری و مسیر ما بر اساس گفتمان دولت و در تداوم گفتمان رهبری است. گفتمان فرهنگی که در آن عقلانیت، انسجام و دیانت فرهنگی تعریف شده است. در ذیل این گفتمان سیاستی را تعریف کردیم و بر اساس آن حرکت خواهیم کرد.
صالحی امیری افزود: ما معتقدیم در فضای جنجال رسانهای نمیتوان گفتمانی را نهادینه کرد و باید در فضای آرامش به این امر بپردازیم. امیدوارم همه رسانهها ما را در پیشبرد اهداف فرهنگی یاری کنند.
در ادامه این نشست صالحی امیری به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت اما این نشست حاشیههایی هم به همراه داشت.
وزیر ارشاد در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره بهبود وضعیت شجریان و امکان ارائه مجوز به ایشان از سوی وزارت ارشاد گفت: همه آرزوی سلامتی در این ایام سوگواری دخت پیامبر(ص) برای ایشان داریم و امیدواریم هر چه زودتر سلامتی کامل ایشان فراهم میشود. به تازگی مجوز انتشار آلبوم قدیمی ایشان از سوی وزارت ارشاد صادر شد و همین پیام روشنی است که به همه اصحاب فرهنگ و هنر منتقل کردیم. شجریان یکی از سرمایههای فرهنگی کشور است و مورد تکریم همه ماست.
صالحی امیری در پاسخ به خبرنگار فارس درباره وضعیت ممیزی در ارشاد توضیح داد: با هرگونه سختگیری در همه حوزههای فرهنگ و مخالفیم حوزه فرهنگ و هنر حوزه نرمی است زیرا با روح انسان سر و کار دارد و از جنس گفتوگو و تعامل و مذاکره است. در این حوزه با هرگونه سختگیری از جمله حوزه نشر مخالفیم این به معنای عدم نظارت نیست ما در وزارتخانه بر این باوریم جامعه هنری به رشد و بلوغ لازم برای رعایت خطوط قرمز نظام رسیده است. جامعه کتاب،هنر، سینما سرمایه، رسانه و مطبوعات سرمایههای کشور هستند سخن من این است باید در چارچوب قانون نظارتها اعمال شود در حوزه کتاب خوشبختانه اعمال نظارت به کمترین میزان بعد از انقلاب رسیده است زیرا اصحاب فکر و قلم به خطوط زرد و قرمز نظام آشنا هستند ما همینک در کمترین وضعیت نظارت در حوزه اصحاب قلم رسیدهایم. میزان اعمال نظارت بر حوزه نشر بسیار محدود است. در یک سال گذشته 67 هزار مجوز صادر کردیم که 45 هزار مجوز مربوط به چاپ اول کتاب بود، از این تعداد 56 مورد اعمال نظارت داشتیم آن هم مربوط به تفرقه میان اقوام و فرق اسلامی یا بر اساس محتوای خشونتآمیز و یا برخی نوشتهها هنجارهای اخلاقی و ارزشی جامعه را مورد خدشه قرار میداد این موارد بر اساس میزان چاپ کتاب بسیار ناچیز است.
وزیر ارشاد درباره تحقق دغدغههای مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ و هنر، گفت: پرداختن به دغدغههای فرهنگی مقام معظم رهبری همیشه سرلوحه فعالیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده است اما پرداختن به سیاستگذاریها از طریق همایش، تبلیغات اتفاق نمیافتد باید نگاه درستی به دغدغههای مقام معظم رهبری داشته باشیم نه ولنگاری، نه جزماندیشی هیچ کدام در اندیشه اعتدال نمیگنجد. ولنگاری، تحجر و جزماندیشی بر اندیشه اعتدال زیانآور است. ما اقداماتی انجام دادیم و گروهی مسئولیت پیگیری دغدغههای فرهنگی رهبری را بر عهده دارند که شناسایی و تبیین میشود. طراحی سیاستها و نهایتاً تحقق آن در عمل بسیار مهم است. جشنواره امسال در تراز انقلاب و فجر بود و به اعتقاد من هیچ کس نمیتواند منکر کاستی باشد، انکار کاستیها جهل است و خود این پاسخ به نفی ولنگاری است.
وی به سؤال یکی از خبرنگاران درباره شفاف نبودن گنجینههای هنری در موزه هنرهای معاصر و عملکرد ضعیف معاونت هنری در این حوزه، گفت: مسأله بسیار روشن و شفاف است، مسأله را دچار پیچیدگی و غامض نکنید. بین موزههای هنرهای معاصر در جهان تبادل وجود دارد و این یک ضرورت است. تضمینهایی برای رفع ابهام وجود داشت که از طریق نامهای که وزیر وقت خارجه آلمان به وزیر خارجه و من ارسال شد و آثار ارسالی از سوی ایران از سوی دولت آلمان برای بازگرداندن و سالم ماندن آن تضمین میشد اما به دلیل ابهام حقوقی تصمیم گرفتم در دستور کمیسیون فرهنگی دولت قرار گیرد و معاونت حقوقی به همراه کمیسیون فرهنگی این مورد را (ارسال آثار به کشورهای خارجی) به تصویب دولت برسد و هر آنچه در هیأت دولت تصویب شود لازمالاجراست.
صالحیامیری درباره برگزاری جشنواره فیلم فجر و ارائه اسناد مالی به صورت شفاف در دورههای سی و چهارم و سی و پنجم جشنواره توضیح داد: ابلاغیه بنده به معاونت سینمایی در ماه اول ورود به وزارت ارشاد به مانند معاونت مطبوعاتی بود لازمه عملکرد درست شفافسازی کلیه اقدامات مالی و غیرمالی در حوزه وزارت ارشاد است، سینما، هنر، تئاتر، موسیقی، شعر، یارانه چاپ و نشر و بقیه حوزهها باید به صورت شفاف اطلاعرسانی شود، مردم مهمترین افرادی هستند که باید به آنها پاسخگو بود، ابهام برای من قابل پذیرش نیست.
وی ادامه داد: جشنواره خوبی برگزار شد اما به نظر من باید در ساختار و شکل آن تغییراتی ایجاد کنیم. این نکته قابل توجه است سینما محصول انقلاب است و سینماگران بعد از انقلاب جایگاه بالایی در خلق آثار سینمایی دارد و مورد تکریم مردم هستند. بیان چند مسأله و ایجاد اختلاف کام مردم را در یک نشاط ملی تلخ کرد. باید به سمت حرفهای شدن سینما حرکت کنیم و نهادهای صنفی چون خانه سینما را تقویت کنیم. سازمان نظام صنفی هنری از اهمیت زیادی برخوردار است.
وزیر ارشاد در مورد برنامه هفت و اینکه آیا شما با رئیس صدا و سیما برای تغییر تیم اجرایی برنامه وارد گفتگو شدهاید، گفت: اساسا شأن وزیر مداخله در امور داخلی دستگاه دیگر نیست، سازمان صدا و سیما اگر به توصیه بنده عمل میکند، من توصیه دیگری هم داشتهام. آن چیزی که ما از آن اعلام نارضایتی کردیم. به صورت رسمی تخریب جشنواره بود که به زیان فرهنگ ملی است. رفتار برنامه هفت غیرحرفهای، غیراخلاقی بود و با هدف تخریب جشنواره بود. اما عملکرد جشنواره موجب شد که دیگر امکان ادامه گفتمان تخریبی وجود نداشته باشد، به هر حال وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی در هیچ کدام از مراحل داوری جشنواره مداخله رسمی نکرد.
اولین نشست خبری وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی با اهالی رسانه در حالی در ساختمان شورای فرهنگ عمومی برگزار شد که سالن اختصاص داده شده به این نشست در طبقه زیرزمین شورا بود و طبیعتا آنتندهی اینترنت و حتی تلفن همراه بسیار سخت بوده و عملا خبرنگاران راه ارتباطی با خارج از سالن برای ارسال خبر نداشتند! این موضوع با اعتراض خبرنگاران نیز همراه شد که وزیر ارشاد حق را به آنها داد و عذرخواهی کرد.
حاشیه ها:
* وزیر جدید ارشاد در پاسخگویی به سوالات نهایت کلیگویی را به کار میبرد و در مواردی حتی خبرنگار سوالکننده را متهم به ایجاد ابهام در مسائل فرهنگی - هنری میکرد!
* اصلیترین مشکل این نشست که با تاخیر هم شروع شد این بود که فرصت طرح سوال برای خبرنگار برخی رسانهها فراهم نشد و همین امر باعث اعتراض خبرنگارانی که اسمشان را در بدو ورود به جلسه برای طرح سوال نوشته بودند، شد. جالب تر اینکه این افراد اکثرا از رسانههای مکتوبی بودند که منتقد رویکردهای فرهنگی دولت نیز هستند مانند: کیهان، وطن امروز، حلقه وصل و ...
* در نهایت با وجود اینکه هنوز خبرنگارانی در سالن حضور داشتند که سوالشان را مطرح نکرده بودند، مدیر جلسه با این توجیه که وقت جلسه به پایان رسیده است، جلسه را به پایان برد اما اعتراض اهالی رسانه زمانی جدیتر شد که مدعی بودند گزینشی عمل کردن همین مدیر جلسه باعث حذف برخی رسانهها از طرح سوال در این نشست شده است.
* هرچند در پایان جلسه وزیر ارشاد به صورت سرپایی پاسخ برخی از سوالات باقیمانده خبرنگاران را داد اما این حجم از بیبرنامگی، خاطره خوشی را از اولین نشست رسانهای صالحی امیری در کسوت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ذهن اهالی رسانه بر جای نمیگذارد.