
به گزارش حلقه وصل، آیتالله «روح الله قرهی» استاد اخلاق حوزههای علمیه در همایش مدیران هنری ادارات کل استانهای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس با بیان اینکه «هنر دینی» هنر حقیقی بشر است، اظهار داشت: حرکت در حوزه هنر دینی جهادی در راستای دفاع مقدس است.
وی با طرح این سوال که هنر چیست و هنرمند کیست؟ گفت: تمام خلقت هنر است و هنرمند اول در عالم خداست. پروردگار عالم والاترین هنرمند است که هنری به نام خلقت بروز داد. این هنر در همه ابعاد وجود خلقت پرداخته شد. انسان پس از حضرت حق، فطرتا هنرمند است که باید هنر خود را به ظهور برساند. اگر این استعداد به ظهور برسد، انسان توانسته است هنر را مجسم کند. تجسم هنر به دست انسانی است که فطرتاً هنر در ذات او نهاده شده است.
این استاد اخلاق حوزههای علمیه، عنوان کرد: تصور اولیه بعضی از مردم و برخی از مذهبیون این است که هنر از غرب صادر شده است در حالی که هنر از درون انسان جوشش پیدا کرده است. هنر شاخههایی دارد که اگر شاخههای آن به فطرت تبدیل شود چنان در عالم نمایانگر میشود که انسان را رشد میدهد. هنر مقدس دزدیده شده است و در راه غیر هنر به کار گرفته میشود.
آیتالله قرهی بیان کرد: لفظ «هنر» لفظ مقدسی است. اینکه بگوییم هنر اسلامی و غیر اسلامی غلط مصطلح است؛ هنر انسانی درست است. اسلام دعوت به انسانیت است. هنر چون در فطرت انسانی نهفته شده، باید بگوییم هنر انسانی و تقسیم کردن آن غلط است. برخی از دوستداران انسانیت این تقسیم بندی را به اشتباه انجام میدهند.
این استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: هنر را بگونهای دزدیدهاند که گویا خالق هنر هستند. مبدع هنرهای نمایشی انسان بوده که دزدیده شده است. هنر به فرموده پروردگار عالم در وجود انسان وجود دارد. خداوند میفرماید انسان میتواند آنچه من داشتهام را داشته باشد. فطرت انسان الهی است ولی وقتی غفلت میکند از فطرت خود دور میشود.
وی ادامه داد: اولین هنر چیزی است که به زبان آید. یکی از خصوصیات هنر به فکر وادار کردن مخاطب و ببیننده است تا مطلب را تا پایان دنبال کند نه اینکه سطحی باشد. مخاطب در هنر باید به تفکر وادار شود.
آیتالله قرهی با بیان تعریف هنر فطری، گفت: انسان فطرتا الهی است یعنی فطرتا از بدیها و زشتیها بیزار است. براساس روایات و آیات آمده است هنر بروز نمودن فطرت انسانی در قالبهایی که انسان را به سمت توجه نمودن به معارف درونی خودش قرار میدهد، است. بعضیها هنر را برای بهرهبرداری از معارف شیطانی به کار میگیرند.
این استاد اخلاق حوزه علمیه تاکید کرد: شعر انسان را به سمت عروج و خدا نزدیک میکند. علامه حسنزاده فرمودند «یک بیت شعر باعث علاقه من به حوزه شد» شعرهای حماسی دوران دفاع مقدس با خوانندگی آهنگران در جبهه مهیج بود. در مقابل کسانی با شعر و رمان جوان را به خودکشی دعوت میکردند.
وی بیان داشت: هنر از اول در اسلام وجود داشت و نمونه آن تعزیه بود. وقتی انسان بتواند از قالبی بهینه استفاده کند، هنر میشود. اما انسان چگونه میتواند بهینه استفاده کند. این موضوع یک راه دارد و آن متخلق بودن به اخلاق است. اگر متخلق به اخلاق نشویم چه بسا ما جو زده شویم و موج ضدهنر ما را با خود ببرد.
آیتالله قرهی عنوان کرد: اگر ما اول باور داشته باشیم و عامل باشیم، میتوانیم اثرگذار باشیم. زمانی در هنر موفق خواهیم شد که متخلق باشیم. اگر غیرمتخلقین به اخلاق وارد هنر شوند هنر را به بیهنری میکشانند. اگر کسانی که میخواهند وارد هنر شوند متخلق نباشند، منحرف میشوند.
این استاد اخلاق حوزه بیان کرد: هر فیلمی که ساخته میشود باید نکات اخلاقی اثرگذار برای ببینده داشته باشد. برخی از آثار سینمایی چیزی به اسم اخلاق ندارند. اگر به دنبال فروش فیلم باشیم نمیتوانیم حرف از ارزشها بزنیم.