
سرویس حاشیه نگاری_ مهدی چراغزاده: عصر یازدهمین روز فصل سرد اما آلوده سال و سومین روز از روزهای داغ اما پاک جشنواره عمار؛ بعد از پایان ساعت کاری راهی سینما فلسطین شدم، سینمایی که یکی از پر تبوتابترین روزهای سال خود را سپری میکند. طبق عادت همیشگی وقتی وارد شدم لحظاتی لابی سینما را خوب برانداز کردم، باز هم چند چهره آشنای قدیمی که در میان آنها دیدن حسن شمشادی برایم بسیار جذاب بود.
حسن شمشادی را با گزارشهای شجاعانهاش در سوریه میشناسیم، اما برای من شمشادی تنها یک گزارشگر جنگ نیست، شمشادی کتابی است از لحظات حساس و تلخ و شرین سوریه و دفترچهای است از خاطرات شهدای دلاور مدافع حرم. گزارشها، تصاویر و مطالب ارسالیاش در رسانهها را بارها دیدهام و گاهی هم در فضای مجازی ارتباطی داشتهایم و گفتگویی کردهایم، اما اولین بار است که او را از نزدیک میبینم، دارد با شبکه افق مصاحبه میکند. کناری میایستم تا مصاحبهاش تمام شود، بعد از مصاحبه انگار او زودتر مرا دیده و سلام احوالپرسی میکند، هرچند درستوحسابی مرا نمیشناسد. سن و سالی بس بزرگتر از من دارد اما این ادب و تواضعش مانند اخبار جذابش مرا بیشتر شیفته میکند.
شمشادی را که در سینما دیدم در ذهنم گذشت که امشب باید منتظر آثاری متفاوت از حوادث و اتفاقات منطقه و خصوصاً سوریه باشیم. چند دقیقهای به شروع سانس بعدی مانده و همه در لابی منتظر باز شدن در سالن هستند، من هم چرخی در سالن میزنم، نگاهم به قسمت جمعآوری کمک برای مدافعان حرم میافتد که حالا به لطف مردم کمکهای قابلتوجه و زیادی جمعآوریشده است. چندین کیسه پر از لباس و تعدادی عروسک، که حتی یک عروسک بابانوئل هم که با لباسهای قرمزش توجه زیادی جلب میکند و خانم جوانی که در حال بافتن شالگردنی زمستانی برای مدافعان حرم است، از دیدن عروسکها خندهام میگیرد و با لبخند میپرسم این عروسکها را هم برای مدافعان حرم میفرستید؟ میگوید که اینها را برای دختران شهدای مدافع حرم میفرستیم، بازهم عمار را به خاطر این کار زیبا تحسین میکنم.
در سالن باز میشود و یکی از مستندهایی که منتظرش بودیم. «نبرد پنهان» اثر ناصر نادری بود البته با صدای گرم حسن شمشادی. این مستند روایتی است از آغاز بحران در سوریه تا اوجگیری جنایات تروریستها، در این مستند نظرات علمای اهل تسنن سوریه درباره برادری بین شیعه و سنی و مخالفت آنها با تکفیر کردن دیگر مذاهب.
سانس بعدی یعنی حدود ساعت هشت قرار است مستند «پدرخوانده» در سالن شماره 2 اکران شود، مستندی که وقتی نام علیرضا بوالی را بهعنوان کارگردان آن میبینی باید منتظر مستندی روشنگرانه و جذاب با طعمی سیاسی باشید. علیرضا بوالی به خاطر تطابقهای زیاد موضوع و محتوای این مستند با فیلم مشهور «پدرخوانده» این نام را برای مستندش انتخاب کرده. «پدرخوانده» از معرفی خانواده راکفلر که یکی از چند خانواده ثروتمند جهان و تأثیرگذارترین افراد در سیاستهای آمریکا در دهه قرن اخیر بودهاند آغاز میشود و به موضوع تئوری انقلابهای رنگی در کشورهای جهان و طرح ایران پروجکت برای براندازی و تغییرات در ایران آغاز میشود و به ارتباط پنهان باند نیویورکیها با مقامات آمریکایی در دوازده سال اخیر و طرحریزی برای انقلاب رنگی در ایران میپردازد. البته در این مستند توضیح داده میشود که به خاطر اینکه برخی از اعضای باند نیویورکیها به خاطر اینکه از مقامات فعلی کشور هستند از بردن نام آنها خودداری میشود و این سؤال در ذهن مخاطب باقی میماند که باند نیویورکیها چه کسانی هستند؟ اما از محتوای فیلم در ذهن میتوان به برخی از افراد این باند رسید. البته باید به این نکته توجه داشت که کارگردان تمام اطلاعاتی را که در فیلم به مخاطب میدهد از طریق سایت رسمی ایران پروجکت و برخی سایتهای رسمی دیگر آمریکا و دیگر همپیمانانش در اینترنت برداشتهشده است که در فیلم هم بارها به آن اشاره میکند.
موضوع دیگری که در این مستند به آن پرداخته میشود جنگ سوریه و اقدامات برخی از اعضای این باند نیویورکی در مذاکرات و تحولات سوریه است. این فیلم موضوعات و ابعاد پنهان دیگری از اقدامات آمریکا علیه ایران را نیز بررسی میکند که پیشنهاد میشود دیدن آن را از دست ندهید.
تولید و اکران اینگونه فیلمهای روشنگرانه از رسالتهای اصلی جشنواره عمار است، چراکه عمار برگرفته از ندای «أین عمار» رهبر معظم انقلاب در فتنه سال 88 بود که آنهم به خاطر بصیرت و روشنگری جناب عمار یاسر بود، عمار یاسر کسی بود که با بصیرت و تفکر روشن و نافذ خود در بسیاری از حوادث و اتفاقات در میان مردم میرفت و با روشنگریهای خود پرده از حیلههای دشمن بر میداشت و ندای «أین عمار» رهبر معظم انقلاب هم به خاطر نیاز به افراد بابصیرت و روشنگر در بحبوحه فتنه بود. از خصوصیات فتنه این است که فضا را غبارآلود میکند تا بسیاری از افراد راه را از چاه تشخیص ندهند و در دام فتنهها اسیر شوند و جشنواره عمار همشکل گرفت تا به روشنگری درباره حوادث و فتنههای دشمنان انقلاب و منافقان بپردازد و در این چند سال نیز با تولید فیلمهای متعدد و تأثیرگذاری خود توانسته است پرده از بسیاری اتفاقات و خیانتهای برخی افراد و گروهها بردارد.
هرچند فتنه به عنوان تهدید مشهور است اما یکی از اقدامات مهم انقلاب تبدیل این فتنه و بلا به فرصتی برای رویش جوانان انقلابی بود و در زمینه فیلم و مستند جشنواره عمار به وجود آمد و جوانان متعهد به انقلاب که بسیاری از مسئولین تا آن روز فرصتی برای ابراز وجود به آنها نمیدادند، در جشنواره مردمی فیلم عمار فضایی به دست آورند تا هم خود را اثبات کنند و با فیلمهای انقلابی و عمارگونه خود گامی جهت پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی بردارند.