به گزارش حلقه وصل، در پی شیوع ویروس کرونا به عنوان بیماری همهگیر جهانی، پژوهشگران و دانشمندان مراکز پیشرفتۀ درمانی در سراسر جهان، در حال تحقیق و آزمایش برای یافتن واکسن و درمانی برای غلبه بر بیماری کووید ۱۹ هستند.
به تازگی یک گروه تحقیقاتی به سرپرستی چین در یک پژوهش اعلام کرده است واکسنهای غیر فعال که اخیراً توسط این گروه ساخته شده، برای کرونا بر روی ماکاکها و سایر حیوانات مانند موش مؤثر و ایمن هستند.
این مطالعه که روز یکشنبه گذشته در وب سایت کتابخانه الکترونیکی bioRxiv منتشر شد، حاکی از آن است که واکسن غیرفعال، با نام PiCoVacc، قادر به ایجاد یک پاسخ ایمنی هومورال مؤثر در پستانداران غیر انسانی است و کاملاً میتواند بدن آنها را در برابر ویروس کرونا محافظت کند.
محققان از طریق آنالیز سیستماتیک علائم بالینی، خونشناسی و شاخصهای بیوشیمیایی در ماکاکها نتیجه گرفتند که این واکسن در برابر ویروس کرونا ایمن است و نه پیشرفت عفونت و نه تشدید علائم در برابر سیستم ایمنی در مطالعات مشاهده نشده است.
به گفته این تیم تحقیقاتی اگرچه برای تعریف بهترین مدل حیوانات برای مطالعه عفونت کووید ۱۹ هنوز خیلی زود است، اما دادههای تجربی از رشد سریع بالینی واکسنهای کووید ۱۹ برای انسان حمایت میکنند.
یانگ ژانکیو، ویروس شناس دانشگاه ووهان روز سهشنبه به گلوبال تایمز، گفت: ماکاکها از نظر ژنها با انسان نزدیکتر بوده، بنابراین نتایج حاصل شده از آزمایش این ویروس بر روی این گونه حیوانات قانع کننده بوده است.
به گفته یانگ، این واکسن غیرفعال دارای مزایای پیشرفته تحقیق و توسعه فناوری، فرایند تولید کامل، استاندارد کیفیت قابل کنترل و اثرات محافظ خوب، است.
او افزود: این روش موثرترین راه دستیابی به تولید واکسن برای یک بیماری جدید است.
واکسنهای غیر فعال از ویروسها ساخته میشود
طبق گفته سازمان جهانی بهداشت، واکسنهای غیرفعال از ویروسها یا سایر میکروارگانیسمهایی که از طریق فرآیندهای فیزیکی یا شیمیایی کشته شدهاند، ساخته میشود، به این معنی است که آنتی ژنهای واکسن نمیتوانند در فرد واکسینه شده رشد کنند یا باعث بیماری شود.
این تیم تحقیقاتی متشکل از دانشمندان آزمایشگاهها و انستیتوهای وابسته به آکادمی علوم چین و مقامات بهداشتی از جمله آزمایشگاه اصلی پزشکی بیماریهای انسانی، آزمایشگاه اصلی عفونت و ایمنی، آزمایشگاه ملی ماکرومولکولها، موسسه ملی کنترل بیماریهای واگیر و پیشگیری در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای چینی، است.
قول بیلگیتس برای سرمایهگذاری میلیارد دلاری ساخت واکسن
در زمانی کوتاه پس از اینکه ویروس کووید ۱۹ در جهان فراگیر شد، بیل گیتس بنیانگذار مایکروسافت اعلام کرد که میلیاردها دلار برای ساخت واکسن کرونا سرمایه گذاری خواهد کرد.
او که به عنوان یکی از اعضای هیئت مدیره مایکروسافت مدتها بود از سمت خود کناره گرفته بود، ضمن بازگشت برای کمک در این زمینه، اعلام کرد که با در نظر گرفتن ضرر چندین میلیارد دلاری که این ویروس به جهان وارد میکند، صرف چند میلیارد دلار برای پیدا کردن داروی این بیماری بدون شک یک سرمایه گذاری مهم و با ارزش است.
بیل گیتس بیان کرد که تا ساخته شدن واکسن قطعی برای کرونا ۱۸ ماه زمان نیاز خواهد بود.
واکسن کرونا بر روی انسان آزمایش شده است؟
آمریکا، نخستین واکسن آزمایشی برای مهار ویروس کرونا را در شهر سیاتل، به یک زن ٤٣ سالۀ آمریکایی که خود برای این کار داوطلب شده بود، تزریق کرد.
این واکسن که فقط بخشی از هویت ژنتیکی ویروس کرونا را که منجر به بیماری کووید۱۹ میشود در بر دارد، توسط یک شرکت خصوصی فعال در زمینۀ بیوتکنولوژی به نام «مُدِرنا» و با همراهی پژوهشگرانی از سازمان بهداشت آمریکا ساخته شده است.
در مرحلۀ نخست آزمایش واکسن کرونا، چهار نفر داوطلب در سیاتل آمریکا واکسینه شدند و چهار نفر دیگر نیز این واکسن را که اِمآراِناِی-۱۲۷۳ (mRNA- نام دارد، دریافت کردند.
در این مرحله، واکسن بر روی ۴۵ نفر که در فاصله سنی ۱۸ تا ۵۵ سال قرار دارند، آزمایش میشود. این افراد به سه گروه ۱۵ نفره تقسیم شدهاند و قرار است به اعضاء هر گروه، یک مقدار مشخص از واکسن تزریق شود و سپس بیخطر بودن آن در سیستم ایمنی بدن مورد بررسی قرار گیرد.
دانشمندان در سراسر جهان هشدار دادهاند که تولید واکسن کرونا، فرآیندی طولانی و پیچیده است که ممکن است ۱۲ تا ۱۸ ماه طول بکشد.
شمار مبتلایان به ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان، بر اساس آمار رسمی دولتها، هماکنون به حدود دو میلیون و نیم میلیون نفر رسید. با این حال ارزیابی میشود که تعداد واقعی مبتلایان بسیار بیشتر از این آمار باشد. از این تعداد، بیش از ۱۷۲ هزار نفر جان خود را بر اثر ابتلا به این ویروس از دست دادهاند.