
به گزارش حلقه وصل، عصر روز گذشته، در شصتمین جلسه سینما روایت، با حضور محمدرضا عرب کارگردان، قربان نجفی بازیگر و جبار آذین منتقد سینما، «آخرین ملکه زمین» در مجتمع فرهنگی اسوه نقد و بررسی شد.
محمدرضا عرب کارگردان سینمایی «آخرین ملکه زمین» در توضیح این فیلم با بیان اینکه موضوع فیلم ده سال پیش مد روز نبوده و اکنون نیز مد روز نیست، گفت: از همه کسانی که تجربه ده سال پیش مرا دیدند تشکر می کنم.
وی در ادامه با اشاره به فیلم سینمایی «خاکستر و برف» ساخته روح الله سهرابی خواستار حمایت سینماگران از این فیلم و از آثار یکدیگر شد و افزود: با اینکه «خاکستر و برف» بر مبنای فرهنگ ایثار و شهادت و تکریم مقام شهید و خانواده شهدا ساخته شده است و در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر کاندیدای جایزه بهترین کارگردانی فیلم اول شد، پس از گذشت سه سال از زمان ساخت آن موفق شد در گروه سینمای هنر و تجربه در حال اکران شود.
محمدرضا عرب با گلایه از نهادهای انقلابی و ارزشی مثل بنیاد شهید، سپاه پاسداران و بسیج، اظهار کرد: نهادهایی که مروج فرهنگ ایثار و شهادتند، در حمایت از این فیلم در اکران کم فروشی کردند و اگر امکانات تبلیغاتی شان را در اختیار فیلم قرار دهند، وظیفه شان را انجام داده اند.
وی خطاب به کسانی که مدام سینماگران را به نساختن فیلم ارزشی متهم می کنند، گفت: «خاکستر و برف» فیلمی ارزشی با مضامین ایثار و شهادت است، اما چقدر از این فیلم حمایت کردید؟
این کارگردان سینما با اشاره به اینکه تاکنون با انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس هیچ گونه همکاری نداشته ام، اظهار کرد: سازنده فیلم «خاکستر و برف» روح الله سهرابی قائم مقام انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بوده و من تاکنون هیچ گونه رابطه تولیدی و اقتصادی با این انجمن نداشته ام؛ حتی برای نوشتن فیلمنامه پروژه ملاقات در وین با موضوع داعش و تولید آن به سفارش انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس شش ماه به صورت رایگان زمان گذاشتم، اما ساخته نشد؛ و مشارکت دیگر انجمن با فیلم اخیرم «پری دریایی» نیز به سرانجام نرسید.
محمدرضا عرب با اشاره به اینکه با آغاز ماه محرم باید کمک کنیم تا فیلم «رستاخیز» اکران شود، اظهار کرد: احمدرضا درویش حق بسزایی به گردن سینمای ایران دارد و باید فیلمی که در خصوص عاشورا و حضرت امام حسین (ع) ساخته شده است، در این ایام نمایش داده شود.
وی افزود: تلاش کنیم به کار غلط پایین کشیدن فیلم هایی که از شورای پروانه نمایش مجوز دارند و از سال 91 این حرکت غلط آغاز شده خاتمه دهیم.
کارگردان «آخرین ملکه زمین» در ادامه بازیگر را تجلی اندیشه کارگردان دانست و گفت: همه عوامل یک فیلم قرار است به کمک کارگردان و با تلاش وی، یک روایت دراماتیک را روی پرده نمایش دهند و بازیگر تنها عنصر مؤثر آن است که برای اجرای مناسب، باید احساس امنیت روحی و روانی داشته باشد تا نقش مورد نظر را به خوبی اجرا کند.
محمدرضا عرب با تشکر از تلاش عوامل سازنده «آخرین ملکه زمین»، به حضور این فیلم در 50 جشنواره بین المللی و دریافت 20 جایزه داخلی و خارجی و جایزه بزرگ آفرودیت طلایی از فستیوال وارنا که برای اولین بار با فیلم «آخرین ملکه زمین» توسط سینمای ایران اشاره کرد و گفت: در این فیلم از زبان فارسی دری که در ایران قدیم و در مناطق سیستان و بلوچستان و خراسان رایج بود، استفاده کردیم.
وی در ادامه هدف از ساخت فیلم «آخرین ملکه زمین» که با موضوع حمله آمریکا به افغانستان به خطر دستگیری عوامل 11 سپتامبر اشاره می کند، افزود: این ایام سالگرد حمله آمریکا به افغانستان است؛ که چند روز پیش با حمله مجدد به پزشکان بیمارستان بدون مرز در قندوز افغانستان این حادثه تکرار شد؛ متاسفانه افراطی گری ها ادامه دارد و توسط داعش مولود نامشروع طالبان تمام منطقه را فراگرفته است؛ ما باید در عرصه سینما بسیار این موضوع را که کمتر به آن توجه شده، مورد توجه قرار دهیم.
جبار آذین منتقد سینما نیز با ابراز خرسندی از تماشای «آخرین ملکه زمین» پس از ده سال، گفت: فیلم امضای سال 84 را دارد ، اما به نظر من در سال 94 ساخته و اکران شده است.
وی با بیان اینکه فیلم بسیار خوب نوشته و ساخته شده و بر جهان شمول بودن تکیه دارد، افزود: موضوع اصلی فیلم عشق است و همین دستمایه اصلی آن را ماندگار کرده است.
آذین «آخرین ملکه زمین» را حرف روز جامعه دانست و اظهار کرد: این فیلم جغرافیای افغانستان را دارد، و می توانست در هر جغرافیایی و در هر نقطه جهان به تصویر کشیده شود؛ «آخرین ملکه زمین» فیلم دیروز، امروز و فردای جامعه ایران و همه جوامع است، چون بر پایه عشق، دوستی، صلح و محبت ساخته شده است.
این منتقد سینما ادامه داد: «آخرین ملکه زمین» روایتگر سفری عاشقانه و امیدوارانه در میان آتش، گلوله، خون و ناامیدی است و با عشق و امید آغاز شده و با آن به پایان می رسد و در سراسر آن زندگی در جریان است.
جبار آذین عشق و علاقه خاص کارگردان برای تولید فیلمی فراملی را سفر دوم کارگردان و گروهش در کنار سفری که در فیلم رخ می دهد، عنوان کرد و افزود: هر دوی این سفرها سفر عشق است؛ سفری که پایان ندارد و می تواند هر کسی را با خود درگیر کند.
وی هم چنین به بازی تأثیرگذار قربان نجفی در نقش «علی بخش» اشاره کرد و گفت: با وجود بازی فوق العاده آقای نجفی، کاندیدا نشدن وی برای بخش بازیگری مورد سوال من است.
آذین با اشاره به موضوعات فرعی دیگری که در فیلم وجود دارد، گفت: این فیلم علاوه بر توانایی بازیگران، هدایت کارگردان را هم نشان می دهد و همین امر از امتیازات فیلم آقای محمدرضا عرب است.
قربان نجفی بازیگر «آخرین ملکه زمین» نیز در بخشی از صحبت های خود از ارتباط ویژه و صمیمانه با کارگردان و عوامل فیلم اشاره کرد و گفت: علی بخش یک کاراکتر تخت است که در طول بازی خود نه تنها تنش ندارد، بلکه کنش و واکنش متفاوت نیز ندارد؛ لذا من تلاش کردم با زبان فارسی دری و کار کردن روی خصیصه زبان، بخشی از کار را پیش ببرم.
وی افزود: باید رنگ کلی به کاراکتر می دادم، لذا با مشورت با آقای محمدرضا عرب، کاراکتر «علی بخش» را به گونه ای نمایش دادم که همچون سایر مردم افغانستان که مورد بی مهری قرار می گیرند، من نیز اینگونه شخصیتی برای او ایجاد کردم. که می توانست فقط در وطنش مزار شریف مطمئن حرف بزند.
شصتمین جلسه سینما روایت روز یکشنبه ۱۹ مهر ماه در مجتمع فرهنگی اسوه برگزار شد.