
سرویس حاشیهنگاری: در دومین روز از تعطیلات عید فطر، خبر «استعفای وزیر آموزش و پرورش» در کانالهای خبری منتشر شد؛ این خبر در کانال رسمی اعلام نشده بود و دور از باور به نظر میآمد اما کنجکاوی خبرنگاران را تحریک کرد که صحت و سقم آن را پیگیری کنند. با توجه به شناخت از وزیر آموزش و پرورش که عموماً دغدغههایش را در صفحههای شخصی خود در اینستاگرام و توئیتر منتشر میکرد، اولین جایی که به دنبال پاسخ سؤال استعفای وزیر آموزش و پرورش باید بررسی میشد، این صفحات بود.
وزیر آموزش و پرورش ساعاتی قبل از انتشار خبر استعفای خود در کانالهای غیررسمی، مطلبی را در صفحه اینستاگرام و توئیترش منتشر کرده بود مبنی بر اینکه «در آخرین روز قبل از تعطیلات در جلسهای با حضور رئیس و همکاران سازمان امور اداری و استخدامی، موضوع اصلاح حقوق همکاران جوانم در دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی را بررسی کردیم و با نظر مثبت جناب انصاری امیدوارم بهزودی نتیجه مورد نظر بهدست آید».
این توئیت نشان از این داشت که وزیر آموزش و پرورش پیگیر مسائل و مشکلات دستگاه تعلیم و تربیت است و مسلماً نباید موردی از بحث استعفا مطرح باشد.
اما این موضوع دلیل قانع کنندهای برای تکذیب استعفا نبود و مسلماً مسؤولان آموزش و پرورش باید در این خصوص پاسخگو میبودند؛ تماسهای مکرر به مسؤولان پاسخی را در برنداشت و اگر کسی هم پاسخگو بود، عمدتاً عنوان میکرد که اطلاعی از این موضوع ندارد.
در وهله اول، چند نفری در وزارت آموزش و پرورش موضوع استعفا را تکذیب کردند اما همان افراد ساعتی بعد، عنوان کردند که استعفا صحت دارد؛ نکته قابل توجه اینکه این افراد حاضر نبودند اسمی در اخبار از آنها برده شود و در نهایت اخبار تکذیب و تأیید استعفا به نقل از منبع آگاه انتشار یافت و نکته جالبتر اینکه در دولت نیز، تأیید خبر استعفا به نقل از منبع آگاه منتشر شده است.
در شرایطی که هیچ منبع موثقی خبر استعفای وزیر آموزش و پرورش را تأیید نکرده بود برخی کانالها افرادی را به عنوان گزینههای سرپرستی وزارت آموزش و پرورش معرفی کردند.
البته انتشار توئیتی از سخنگوی وزارت کشور مبنی بر اینکه «امروز ١٦ خردادماه آخرین مهلت پذیرش استعفاى مقامات براى نامزدى در انتخابات مجلس است؛ پذیرش استعفا ملاک است نَه صرفاً ارائه استعفا» و همزمان با آن انتشار اخباری از منابع آگاه در برخی رسانهها مبنی بر اینکه استعفای وزیر آموزش و پرورش به دلیل شخصی بوده است، ماجرای استعفا را به سمت جدیدی هدایت میکرد.
در این زمان بود که معاونت روابط عمومی و اطلاعرسانی آموزش و پرورش، خبر پذیرش استعفای وزیر آموزش و پرورش را تکذیب کرد. در اطلاعیه این معاونت آمده بود: «خبر پذیرش استعفای وزیر آموزش و پرورش که توسط برخی رسانهها و خبرگزاریها منتشر شده است، تکذیب میشود».
انتشار این اطلاعیه، به نوعی خبر اولیه استعفای وزیر را تأیید میکرد و از سوی دیگر حاکی از آن بود که رئیسجمهور هنوز این استعفا را نپذیرفته است.
در نهایت عصر روز جمعه
حسن روحانی به دنبال درخواست استعفای سید محمد بطحائی وزیر آموزش و پرورش به منظور نامزدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از زحمات وی در دوران مسئولیت در این وزارتخانه، با این درخواست استعفا موافقت کرد.
* پشت پرده استعفای وزیر آموزش و پرورش
وطن امروز درباره ماجرای استعفای سیدمحمد بطحایی نوشت: گمانهزنیها درباره دلایل استعفای بطحایی متفاوت بود؛ برخی افراد در آموزشوپرورش تأمین نشدن منابع مالی لازم برای اجرای رتبهبندی فرهنگیان را یکی از دلایل اصلی استعفای وزیر عنوان کردند. به گفته فرج کمیجانی، دبیرکل مجمع فرهنگیان ایرانی اسلامی، طرح رتبهبندی در جلسه روز یکشنبه هیات دولت طرح شده که هیات دولت آن را رد کرده و بطحایی در اعتراض به این موضوع استعفا کرده است. از سویی جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس دلیل استعفای بطحایی را همراهی نکردن دولت برای حل مشکلات فرهنگیان عنوان کرد و گفت: آموزشوپرورش هنوز نتوانسته مطالبات مربوط به حقالتدریس معلمان را پرداخت کند. از طرفی رتبهبندی فرهنگیان بار مالی زیادی را نیاز دارد که 2 هزار میلیارد تومان به آن اختصاص یافته و عدم تأمین کامل بار مالی باعث اجرای ناقص طرح و نارضایتی فرهنگیان میشود. دولت باید 1600 میلیارد به آموزشوپرورش میداد تا مطالبات فرهنگیان را پرداخت کند و این کار هم انجام نشد و همکاری دولت با بطحایی در شب عید هم همکاری خوبی نبود. با همه اینها اما سؤالی که مطرح میشود این است که آیا بطحایی پیش از این نمیدانست ممکن است دولت برای تأمین بار مالی رتبهبندی معلمان همکاری کافی را نداشته باشد؟
استعفا از وزارت بهخاطر نمایندگی؟!
اینکه آیا استعفای یک وزیر به خاطر کاندیداتوری در مجلس قابل باور است یا نه را باید از کسی که تجربه هر دو جایگاه را دارد پرسید. محمدمهدی زاهدی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس که خود وزیر آموزشوپرورش هم بوده اعتقاد دارد اصلا استعفای بطحایی به خاطر نمایندگی قابل باور نیست. وی درباره استعفای وزیر آموزشوپرورش و مشکلات این وزارتخانه اظهار کرد: آموزشوپرورش مشکلات جدی دارد؛ برخی از این مشکلات، ساختاری آموزشوپرورش است و برخی مسائل، بحثهای ملی است. وی ادامه داد: آقای بطحایی تلاش داشت بحثهای ملی را جمع کند و برای این موضوع، مطالبات جدی از دولت در زمینه حقالتدریسها، سربازمعلمان، پاداش پایان خدمت فرهنگیان، اجرای نظام رتبهبندی، توجه به دانشگاه فرهنگیان و پایین بودن بودجه فرهنگیان داشت. زاهدی اضافه کرد: شاهد بودیم آقای بطحایی تلاش میکرد این مشکلات را حل کند، بویژه که قبلاً در سازمان برنامه و بودجه بود و حدس بنده این است به پشتوانه آقای نوبخت، این مسؤولیت را قبول کرد و فکر میکرد آقای نوبخت کمک میکند برخی از این مشکلات آموزشوپرورش رفع شود اما معتقدم همراهی لازم از سوی ایشان نشد و دلیل اصلی استعفا، عدم توجه به مسائل و مشکلات آموزشوپرورش از سوی دولتمردان بود. وی با بیان اینکه آقای بطحایی تحت فشار جدی مجلس و فرهنگیان بود، تصریح کرد: اگر سایتهای فرهنگیان را مشاهده کنید، مطالبه حق و حقوقشان را میبینید و بر این اساس آقای بطحایی نمیتوانست پاسخگو باشد، زیرا همراهی لازم نبود. عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به دلیل استعفای بطحایی اشاره کرد و گفت: فکر میکنم اینکه سخنگوی دولت اعلام کرده آقای بطحایی برای حضور در مجلس و کاندیداتوری نمایندگی مجلس استعفا کرده است، اصلاً صحت نداشته باشد، زیرا بنده هم وزیر بودم، هم نماینده مجلس و هم مسؤولیتهای مختلفی در کشور دارم و میدانم جایگاه وزارت کجاست. وی توضیح داد: هرچند از نظر همترازی جایگاه نماینده مجلس مثل وزیر است ولی باید بدانیم کار وزیر اجرایی است و کمتر کسی است که وزیر باشد و استعفا کند تا نماینده شود و اصلا تاکنون سابقه نداشته و بنده هم یقین دارم دلیل استعفای آقای بطحایی، نمایندگی مجلس نبوده؛ ممکن است ظاهرا به این دلیل به مردم القا شده باشد اما اینگونه نیست.
پشتپرده استعفا از زبان ذوالنوری
نماینده مردم قم در مجلس درباره استعفای بطحایی گفت: آقای بطحایی مدتهاست برای چند موضوع با مجموعه ریاست جمهوری و دولت چالش دارد. حجتالاسلام مجتبی ذوالنوری بحث معیشت فرهنگیان را یکی از موارد چالشبرانگیز بین بطحایی و دولت خواند و افزود: متاسفانه در این زمینه دولت همت و همکاری لازم را برای حل مشکل با ایشان نکرد. یکی از وعدههایی که آقای بطحایی داده بود حل مشکل معیشت فرهنگیان بود، البته ارتقای وضعیت اجتماعی و معوقات فرهنگیان نیز از جمله مواردی بود که آقای بطحایی و البته دولت قول داده بود که حل کند که متاسفانه همراهی نداشت. نماینده مردم در مجلس بر همین اساس عنوان کرد: با توجه به این شرایط و توقعی که در فرهنگیان ایجاد شده بود که مشکلشان حل شود اما چون دولت همراهی لازم را با بطحایی نداشت، احساس میکرد وقتی دولت در حل این مشکلات همراهی نکند، نمیشود کاری کرد، لذا حضور خود را در این جایگاه بیتاثیر میدید. ذوالنوری در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود آقای بطحایی برای شرکت در انتخابات استعفا کرده، این یک پوشش است؛ نمیگوییم این نیست اما پوشش و بهانهای است برای اینکه استعفای ایشان را بپذیرند. چون او دیگر تحت هیچ شرایطی آمادگی نداشت که با توجه به وضعیتی که پیش آمده بود در دولت بماند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همچنین بیان کرد: نمایندگان درخواست و فشارهایی داشتند، از طرفی فرهنگیان نیز توقعات بحقی داشتند و همه ما هم در تلاش بودیم این وعدهها محقق و مشکلات فرهنگیان حل شود اما به دلیل همکاری نکردن دولت موفقیت حاصل نشد، لذا اینگونه اخبار، اخبار پوششی است و ماجرای پشتپرده استعفا مواردی است که وعده کرده بودند اما با ایشان همکاری نکردند.