سرویس معرفی: طرح صالحین حلقهای تربیتی برای انسانسازی است تا انسانهای معتقد ساخته شده و بتوانند در عرصههای مختلف جامعه نقش ایفا کنند. این طرح به صورت سالیانه و زنجیرهوار برای امور فرهنگی اعضای بسیج و غیر بسیج طراحی شده است. برای آشنایی از اهداف و چگونگی اجرایی شدن این طرح سراغ حجتالاسلام دسمی رفتیم. طرح چند صد صفحهای صالحین دستآورد سالها کار و تحقیق او و دوستانش در استان خوزستان است.
حاج آقا بفرمایید که برنامههای تابستانی چه نقشی در نظام تربیتی پایگاهها و موسسات و کانونهای تربیتی دارند؟
برنامههای تابستانی برای جوانها در طرح صالحین، بخشی از فرآیند تربیتی تکمیل شده است که به عنوان نظام جامع تربیتی بسیج طراحی شده که در طول سال به صورت علیالدوام برگزار میشود. این بخش با استفاده از فرصت اوقات فراغت تابستانی کودکان، نوجوانان و جوانان امکان برگزاری برنامهای منسجمتر و منظمتر را مهیا میکند. به این ترتیب با یک فراغ بال بیشتر بعضی از برنامههایی را که در طول سال به جهت مشغلههای درسی و تحصیلی کمتر به آنها پرداخته میشود را پوشش میدهد.
دراین برنامه تابستانه با برگزاری برنامههای متنوع و جذاب و تعالیبخش در عرصههای مختلف سعی شده تا نیازهای حقیقی و واقعی نسل جوان در عرصههای معرفتی، تربیتی، بصیرتی و مهارتی پاسخ داده شود. در این برنامهها یک بخش ناظر به اعضای حلقههای صالحین بسیج هم وجود دارد که جنبه آموزشی کار در این بخش قدری گستردهتر و وسیعتر است. یک بخش دیگر هم مربوط به آن عده از فراگیران و علاقهمندانی است که حتی عضو پایگاههای بسیج نیستند اما علاقهمندند تا از این برنامههای متنوع و جذاب پایگاههای مقاومت بسیج مساجد و محلات در سراسر کشور استفاده کنند که خدا را شکر زمینه برای این استفاده مهیا و فراهم است و بدون هیچ محدودیتی و با آغوشباز از همه علاقهمندان به این عرصهها دعوت میشود تا در این کلاسهای آموزشی و برنامههای تفریحی، اردویی و کارگاههای مختلف استفاده کنند.
بچهها در این دورهها به فراگیری مباحث قرآنی، احکام، اخلاق، اعتقادات و همچنین برنامههای مختلف جذاب مهارتی میپردازند که به لحاظ برقراری ارتباط و انس آنها با یکدیگر و مهارتافزاییهای فردی متناسب با سنین مختلف و جنسیت آنها است.
برنامههایی متناسب با افراد مختلف از حیث مهارت در انجام کارهای دستی و هنری که هر پایگاهی به لحاظ بضاعت خود و به حسب توانش یکسری از آن برنامهها را به صورت ثابت اجرا میکند. بخش دیگری از برنامهها هم به صورت برنامههای متنوع اجرا خواهد شد که در یک قالب مشخص در دورههای آموزشی تعریف شده است.
بخش دیگری هم در قالب اردوها و کارگاهها تعریف میشود که این برنامهها با محوریت مسجد انجام میشود. اردوهایی محلی و درون استانی که شرکت در نمازهای جماعت و شرکت در نمازهای جمعه از نقاط عطف این برنامهها است. ارتباط با خانوادهها و توجیه آنها و مشارکت دادن آنها هم مد نظر ماست. از طرفی هم طراحان و برنامهریزان ما با توجه به سابقه طولانی که در مجموعه مساجد و محلات و بسیج و دستگاههای فرهنگی مختلف از برگزاری دورههای اینچنینی دارند به گونهای عمل کردند که طراحیها جامع باشند.
تنوع برنامهها هم به گونهای باشد که مجریان بتوانند آن برنامههای مورد انتظار را اجرا کنند و از طرف دیگر دستشان باز باشد تا هر برنامهای را که تمایل داشتند خودشان و حسب شرایط مخاطبینشان در این چارچوب اجرا کنند.
مهمترین ویژگی برنامههای امسال با سال قبل را در چه چیزهایی میدانید؟
این برنامه به لحاظ پوشش و فراگیری کمنظیر است. بیش از بیست هزار پایگاه بسیج ما این برنامه را اجرا میکنند. تا امروز ما کمتر به این میزان فراگیری داشتیم. تلاش شده که در این برنامه دستگاههای مختلفی مشارکت داشته باشند. لذا تفاهماتی با آموزش و پرورش و مجموعههای دیگر صورت گرفته تا آنها هم به ما کمک کنند. در ضمن این برنامهها یک حلقهای از زنجیرهای است که ما در زنجیره تعلیم و تربیت تعریف کردیم. چون این برنامهها به تعبیری استمرار برنامههایی بوده که در طول سال انجام شده و بعد از این هم استمرار پیدا خواهد کرد. لذا صرفاً یک برنامه مقطعی منقطع از قبل و بعد نیست. کاملا یک حلقه از زنجیره است که با قبل و بعد از خودش مرتبط است.
رویکرد برنامههای شما برای مردم با توجه به زنجیره تعلیم و تربیت که فرمودید، چیست؟
رویکرد ما در این برنامه برای آن عده از فراگیرانی که قبلاً در برنامههای ما شرکت کردند بیشتر جنبه تعمیق و تثبیت آموزشهایشان است. لذا فصل تابستان فرصت خوبی برای تثبیت و عمقبخشی آن آموزهها در عرصههای معرفتی، تربیتی، رفتارسازی و غیره است. برای فراگیران جدیدالورودی هم که میخواهند به تازگی وارد این برنامهها شوند (چه بعد از این، عضو بسیج بشوند یا نشوند) یک انگیزهسازی و معرفی و ایجاد تصویری از برنامههای جذاب و مطلوب است و چنانچه جذابیتهای لازم را بتواند برای فراگیران جدید ایجاد کنند انشاءالله در استمرار این برنامهها در خدمت عزیزان خواهیم بود.
تا حالا چند نفر را تحت پوشش قرار دادید و پیشبینی شما برای امسال چند نفر است؟
در حال حاضر هدف اصلی و مخاطب اصلی این برنامهها قریب به پنج میلیون نفر است اما پیشبینی ما این است که در برنامههای امسال بتوانیم از این سطح هم جلوتر برویم.
اگر نکته خاصی در بحثهای اوقات فراغت و طرحهای شما باقی مانده بفرمایید.
طبیعتاً این برنامه با توجه به گستره و پشتیبانی و اعتباراتی که سازمان بسیج مستضعفین برای اجرای آن دیده که مضاف بر بودجهها و اعتبارات جاری موجود پایگاههای بسیج است، خود برنامه جوانهای صالحین و برنامه اوقات فراغت بودجه و اعتبارات اختصاصی دارد که پایگاهها میتوانند این را مطالبه کنند و این بودجه را دریافت نمایند. پس اجرای این برنامه توسط دوستانی که در جبهه فرهنگی در حال فعالیت هستند یک فرصت و یک ظرفیت طلایی است که با همافزایی و ارتباطی که با پایگاههای بسیج محلات و مساجد خودشان دارند، میتوانند در آن مشارکت کنند.
در غنیسازی این برنامه به لحاظ محتوا، به لحاظ استاد، به لحاظ بعضی از موضوعاتی که میتواند راهگشا باشند، میتوانند به بهبود کیفی این برنامه کمک کنند. ما از همه دوستان دعوت میکنیم و دستشان را میفشاریم تا تشریف بیاورند و به ما کمک کنند. اگر ایدهای، طرحی و مدلی دارند که میتواند به عمق این برنامه و به ثبات و پایداری و غنیسازی هر چه بیشتر آن کمک کند از همه آنها استقبال و دعوت میکنیم. از طرفی هم این ظرفیت را ظرفیت خودشان بدانند و اینکه خودشان هم میتوانند برای اهداف انقلاب اسلامی از این ظرفیت بهرهبرداری و استفاده کنند.