به گزارش حلقه وصل: با شروع مجدد قطع برق، سخنگوی دولت، فاطمه مهاجرانی مدعی شد دولت قصد دارد مازوت کمتری بسوزاند تا هوایی پاکیزهتر داشته باشیم و تلاش کرد با کلیدواژه «خاموشی منظم»، قطع برق را موضوعی مثبت جا بی اندازد.
اما باگذشت اندکی زمان مشخص شد که مسئله، «هوای پاک» نیست. بلکه حتی با سوزاندن مازوت، ناترازی انرژی در کشور وجود دارد. این موضوع باعث شد تا رئیسجمهور واقعیت را اعلام کند و بگوید: «خاموشیهای برق براثر ناترازی است و تلاش میکنیم مشکل سوخت نیروگاهها را حل کنیم. چون ذخایرمان کم است و در زمستان ممکن است با مشکل مواجه شویم؛ مجبوریم ذخایر نیروگاهها را طوری تنظیم کنیم که در زمستان به مشکل برنخوریم.» درنتیجه دلیل اصلی قطعی برق این روزها «کمبود ذخایر سوخت نیروگاهها» عنوان شده و ادعای «قطعی برای هوای پاک» صحیح نیست.
روز گذشته، پزشکیان قطعیهای مکرر و از پیش تعیین نشده برق عذرخواهی کرد و گفت: «برای روندی که در کشور برقرار است باید از مردم عزیز کشور عذرخواهی کنیم. در وضعیتی قرار گرفتیم که مجبوریم امسال مقداری مردم مراعات کنند؛ انشاءالله سال بعد تلاش خواهیم کرد این اتفاقات رخ ندهد.»
اما به نظر میرسد بیان واقعیتها و پذیرش مسئولیت آن از سوی رئیسجمهور، برای اصلاحطلبان خوشایند نبود و تلاش کردند قطعی برق را به گردن دیگران بی اندازند. روزنامه سازندگی در تیتر اول خود تلاش کرد به سوال «چه کسی گازوئیل را ذخیره نکرد؟» پاسخ دهد تا دلیل قطع برق را مشخص کند.
این روزنامه اصلاحطلب نوشت: «متهم اول، نظام حکمرانی سیاسی است. به این دلیل که عدالت را بهمثابه توزیع رایگان یا ارزان منابع دولتی در نظر میگیرد. متهم بعدی، نظام حکمرانی دیپلماسی در کشور است که قادر به رفع تحریمهای اقتصادی نیست متهم سوم، دستگاههای نظارتی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و سوخت هستند که برای مبارزه با قاچاق سازمانیافته سوخت ناتوان هستند. متهم چهارم، دولت سیزدهم و بهطور مشخص دو وزیر این کابینه هستند که تمهیدات لازم را برای ذخیرهسازی سوخت انجام ندادهاند. جواد اوجی که در دولت قبل بهعنوان وزیر نفت فعالیت میکرد، متهم است که نسبت به ذخیرهسازی سوخت برای نیروگاهها اقدام لازم را صورت نداده است. پس از او، علیاکبر محرابیان نیز متهم است که برآورد درستی از میزان مصرف سوخت در نیروگاهها تهیه نکرده است. متهم دیگر قطعیهای اخیر، دستهای پنهانی هستند که در حفرههای کشور پنهان شدهاند و مشغول استخراج رمزارز هستند.» این روزنامه اصلاحطلب همه را برای قطعی برق متهم کرد؛ بهجز دولت فعلی. از ارزان بودن قیمت گازوئیل گرفته تا وزرای دولت قبل را بهعنوان عامل قطعی برق این روزها معرفی کرد.
بر اساس گزارش روزنامه سازندگی، اتفاقنظر وجود دارد که علت قطعی برق، کمبود سوخت ذخیره نیروگاه است. اما چه کسی مسئول این کمبود است؟
نمودار زیر بر اساس دادههای «شرکت برق حرارتی» رسم شده و نشاندهنده میزان پر شدن ذخیره نیروگاهها از شهریور تا اواسط آبان است. بر اساس این نمودار، دولت فعلی اصلاحطلبان زمانی که باید مخزن نیروگاهها را از گازوئیل پر میکرد، این اقدام را انجام نداد. این در حالی است که در 3 سال دولت شهید رئیسی، میزان پرشوندگی مخازن نیروگاهها برای زمستان در حد قابلقبول و گاهی بیشتر بود. حتی در سال اول دولت رئیسی که تنها یک ماه آن را تحویل گرفته بود، وضعیت پر شدن مخازن سوخت نیروگاهها بسیار مطلوب بود.
دولت شهید رئیسی، وضعیت این روزها را شاهد نبودیم. اما در دو دولت اصلاحطلبان قبل و بعد از او، شاهد قطعیهای مکرر هستیم.