
به گزارش سرویس استان های حلقه وصل، حجتالاسلام عباس کمساری رئیس مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در نشست خبری جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» اظهار کرد: میلاد حضرت زهرا (ص) بهعنوان روز زن و روز مادر توسط امام خمینی (ره) انتخاب شد که بسیار روز باعظمتی است بهطوریکه وقتی در سیره و اندیشه امام نگاه میکنیم، زن جایگاه ویژه و خاصی دارد.
رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) تصریح کرد: پیش از آنکه امام راحل تعریفی نسبت زن و جایگاه او در عالم هستی ارائه دهند، دو دیدگاه در جامعه وجود داشته است، نخست نگاه سنتی، که بعضاً رنگ و لعاب مذهبی هم به آن داده شده بود و زن را به عنوان یک خدمت کار معرفی میکرد که تنها وظیفه او خدمترسانی به خانواده و شوهر بود و هیچ جایگاهی برای حضور در جامعه و درسآموزی نداشت.
وی ادامه داد: دیدگاه دوم نسبت به زن که از اواخر دوره قاجار بروز پیدا کرد و در زمان پهلوی اول و دوم به اوج رسید، استفاده ابزاری از زن بود بهطوریکه جایگاه انسان مستقل برای او در نظر گرفته نمیشد و بهعنوان وسیلهای در اختیار بازار و خدمت به مردان شناخته میشد.
کمساری با تبیین نگاه امام راحل به جایگاه زن در جامعه ابراز داشت: امام خمینی (ره) دیدگاه متفاوتی به زن داشتند و حتی در زمانی که درس خواندن برای زن عیب محسوب میشد، ایشان زنی را انتخاب کردند که درسخوانده، مسلط به زبان خارجی بود و در جامعه و حتی مبارزات سیاسی، فرهنگی حضور فعال و پررنگی داشت.
احیا مجدد کرامت زن بهوسیله اندیشه ناب امام خمینی (ره)
رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) در ادامه اذعان کرد: این نوع تفکر و احیا کرامت زن در جامعه و خانواده، تفکر نبوی است که به مرور زمان گرد و غبار تحریف بر آن نشسته و امام راحل این تفکر را مجدد احیا کردند بهطوریکه ایشان با استناد بر آیات قران و احادیث پیرامون شخصیت و جایگاه زن میفرمایند «نقش زنان در عالم از ویژگیهای خاصی برخوردار است. صلاح و فساد یک جامعه از صلاح و فساد زنان در آن جامعه سرچشمه میگیرد. زن، یکتا موجودی است که میتواند از دامن خود افرادی به جامعه تحویل دهد که از برکاتشان یک جامعه، بلکه جامعهها به استقامت و ارزشهای والای انسانی کشیده شوند و میتواند بالعکس آن باشد» و یا درجایی دیگر میگویند «زن مظهر تحقق آمال بشر است. زن پرورش دِه زنان و مردان ارجمند است. از دامن زن مرد به معراج میرود. دامن زن محل تربیت بزرگ زنان و بزرگمردان است. روز بزرگی است، یک زن در دنیا آمد که مقابل همه مردان است. یک زن به دنیا آمد که نمونه انسان است. یک زن به دنیا آمد که تمام هویت انسانی در او جلوهگر است. پس روز، روز بزرگی است؛ روز شما زنان است».
وی متذکر شد: این سخنان امام خمینی (ره) نهتنها در حوزه اندیشه ایشان بلکه در حوزه عمل هم به همین شکل است و برای مثال میتوان به ارسال نامه ایشان به گورچاف اشاره کرد که در کنار آیتالله جوادی آملی، خانم دباغ بهعنوان سفیر ایشان نامه را میرسانند.
تبیین گفتمان، سیره و اندیشه امام خمینی (ره) در جشنواره تئاتر روحالله
کمساری به تشریح اهداف برگزاری جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» پرداخت و بیان داشت: موضوع این جشنواره همچون سال گذشته، تبیین گفتمان، سیره و اندیشه امام خمینی (ره) است و باعث خرسندی است که اتفاق برای اولین بار در کشور به دست هنرمندان و جوانان اصفهانی رخداده است.
رئیس موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) اضافه کرد: سال گذشته بهعنوان نخستین سال برگزاری، بعد از اعلام فراخوان با استقبال قابلتوجهی روبهرو بود و امسال هم در بخش نمایشنامهنویسی و تئاتر آثار بسیار خوب و قابل توجیهی دریافت شده که برخی از این آثار برگزیده از 7 تا 9 اسفند در سطح شهر اجرا خواهند داشت.
انتقال سیره و اندیشه ناب امام راحل به نسل امروز با زبان تئاتر
وی هدف از انتخاب تئاتر و نمایشنامهنویسی بهعنوان قالب اصلی جشنواره را استفاده از زبان تأثیرگذار هنر مطرح کرد و گفت: در این جشنواره قصد داریم با استفاده از زبان تأثیرگذار هنر بهخصوص هنر تئاتر که بهطور مستقیم و بدون واسطه با مخاطب روبهرو است، سیره و اندیشه ناب امام راحل را انتقال دهیم.
کمساری در ادامه یادآور شد: مراسم افتتاحیه جشنواره 7 اسفندماه در گلستان شهدا و اجرا تئاترهای صحنهای و خیابانی از تاریخ 7 تا 10 اسفندماه در سالنهای تالار هنر، سوره و ماه و همچنین تئاترهای خیابانی در محوطه تالار هنر، محوطه آمادگاه و کنار عالیقاپو از ساعت 14:30 تا 20 اجرا خواهند داشت، آیین اختتامیه جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» 10 اسفند در سالن تئاتر هنر خواهد بود.
محدودیتهای مالی باعث شد دستمان در انتخاب آثار بسته شود
در ادامه این نشست خبری محمدرضا رفیعی بیان داشت: فراخوان جشنواره از تابستان سال گذشته در سطح استان به کلیه مراکز فرهنگی و هنری که در زمینه تئاتر صحنهای و خیابانی فعال هستند و همچنین در بخش نمایشنامهنویسی به سراسر کشور زده شد.
دبیر هنری جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» تعداد آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره را 102 اثر در بخش تئاتر صحنهای، خیابانی و بخش کودک و 98 اثر در بخش نمایشنامهنویسی مطرح کرد و ادامه داد: از بین 102 اثر ارسالشده به دبیرخانه جشنواره، 56 اثر به بخش تئاتر صحنهای، 31 اثر به بخش تئاتر خیابانی و 15 اثر به بخش کودک و نوجوان تعلق دارد که در مرحله نخست داوری 15 اثر در بخش صحنهای و 10 اثر در بخش خیابانی و 4 اثر در بخش کودک و نوجوان به مرحله بازبینی رسیدند و درنهایت 8 اثر در بخش صحنهای، 7 در اثر در بخش خیابانی و 1 اثر در بخش کودک و نوجوان بهعنوان بخش جنبی جشنواره اجرا خواهند داشت.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: همچنین قابلذکر است که یک نمایش بهعنوان بخش مهمان جشنواره توسط هنرمندانی که در زندان هستند، خواهیم داشت که این انتخاب بهمنظور حمایت و اثرگذاری در راستا اهداف جشنواره است.
رفیعی افزود: کلیه تئاترهای صحنهای و خیابانی از استان اصفهان هستند به غیر از یک تئاتر از شهرستان خمین که زادگاه حضرت امام (ره) است.
دبیر هنری جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» در ادامه یادآور شد: از بین 98 اثر ارسالی در بخش نمایشنامهنویسی 8 اثر از استان قم، اصفهان، مازندران، خراسان رضوی، تهران، بوشهر و البرز بهعنوان کاندیدا توسط هیأتداوران انتخاب شدند که ترتیب رتبه آنها در اختتامیه اعلام خواهد شد.
وی تصریح کرد: محدودیت مکان اجرا و نبود شرایط لازم در بخش تئاتر صحنهای سبب شد تا تعداد کمتری در بخش نهایی انتخاب شوند که اگر شرایط اقتصادی به این شکل نبود تا 12 اثر هم میتوانست در بخش نهایی حضورداشته باشد.
90 درصد آثار ارسالی مرتبط همراستا اهداف جشنواره بود
در پایان هوشنگ جمشیدی با تأکید بر تبیین گفتمان و اندیشه ناب امام راحل به عنوان هدف این جشنواره، ابراز داشت: 90 درصد از آثار ارسالشده در بخش نمایشنامهنویسی، مرتبط با موضوع و اهداف جشنواره بودهاند که از بین آنها 8 اثر بهعنوان آثار برگزیده انتخابشده است.
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» ادامه داد: نام این آثار برگزیده به ترتیب حروف الفبا عبارتاند از، «آلفا خرس کوچک» نوشته ضحی اکبری از استان قم، «بدون نگاه بدون ابر» نوشته فاطمه امینی از اصفهان، «بی تو کابوسها تعبیر میشوند» نوشته عقیل جماعتی از بوشهر، «حنجره رو به حقیقت» نوشته مرضیه شریفی از اصفهان، «خانهای در خمین» نوشته عماد حقیقی، «خورشید برای مهربانو» نوشته مریم فخری از خراسان رضوی، «روزگار جنگ» نوشته محمد فخرایی از بوشهر و «شب شکن» نوشته مهدی اکبری از استان قم.
وی در پایان اذعان داشت: نمایشهای ذکرشده در سال آینده یعنی در سومین جشنواره تئاتر و نمایشنامهنویسی «روحالله» در اختیار کارگردانان تئاتر جهت اجرا قرار خواهند گرفت، همچنین جوایز در نظر گرفتهشده برای اهدا به برگزیدگان این بخش بین 1 تا 5 میلیون تومان است.