
سرویس حاشیهنگاری: همایش تخصصی جنگ جهانی جمعیت به بهانه رونمایی از مجموعه هفت جلدی «جنگ جهانی جمعیت»، اثر صالح قاسمی، در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد. در این نشست تخصصی که مهمترین مولفههای جمعیتی در آن مورد نقد و بررسی قرار گرفت، حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و حسن عباسی رئیس اندیشکده یقین به سخنرانی پرداختند.
لازم به ذکر است، مجموعه «جنگ جهانی جمعیت» شامل هفت جلد «قتل عام خاموش» (بررسی تاریخچه مدیریت جمعیت و طرحهای نظام سلطه برای کنترل جمعیت جهان)، «نسخه بدلی»(بررسی مقایسهای مشوقهای جمعیتی در غرب و ایران)، «پایان پویایی»(بازخوانی علل کاهش نرخ رشد جمعیت ایران؛ پیامدها و راهکارها)، «کندو»(بررسی ارتباط متقابل جمعیت، اقتصاد و امنیت)، «من قاتل نیستم»(بررسی جمعیت و فرزندآوری از منظر شریعت)، «باید برگردیم»(بررسی دیدگاههای رهبر معظم انقلاب درباره جمعیت) و «یک نانآور بیشتر»(پاسخ به شبهات و سوالات جمعیت و فرزندآوری). است که انتشارات «خیزش نو» آن را به چاپ رسانده است.
عباسی: دست ما در حوزه کیفیت جمعیت خالی است
حسن عباسی رئیس اندیشکده یقین در نشست تخصصی جنگ جهانی جمعیت با اشاره به اینکه نظام سرمایهداری معتقد است که کره زمین ظرفیت سهونیم میلیارد انسان را دارد، در افق 250 میلادی جمعیت جهان به نهونیم تا 10 میلیارد نفر میرسد. منابع زیرزمینی و روی زمینی برای تامین این 10 میلیارد نفر کافی نیست. وی افزود: در حوزه آیندهشناسی این افق پیشبینی شده است و اضافه جمعیت یا باید در جنگ جهانی جمعیت نابود شود یا باید با بیماریهایی که شیوع میدهند جمعیت جهان را کاهش دهند یا با ترویج روش غلط در سبک زندگی این کار را تسهیل میکنند یا در لایه تخصصی بعدی به دنبال نابودی ظرفیت باروری مردان هستند.
عباسی ضمن یادآوری این نکته که در جنگهای ترکیبی دو بعد کمیت و کیفیت با هم مهم هستند، اضافه کرد: در قرآن نظریه جمعیتی، نظریه کیفیت است. لذا مسئله ما کیفیت جمعیت است. در علوم انسانی قرآنپایه و مبتنی بر نگاه عترت، ما کمیت جمعیت را میبینیم، اما کیفیت برای ما مهمتر است. وی ادامه داد: رک و صریح، از 80 میلیون ایرانی امروز اگر آخرالزمان شود چند درصد رستگار هستند؟ ما باید به این سوال در حکومت و دانشگاه و حوزه خودمان پاسخ دهیم. ارزیابی ما از جمعیت این است که چند درصد به بهشت میرویم و چند درصد به جهنم. این آمار را ما که ادعای حکومت اسلامی داریم باید بدهیم.
رئیس اندیشکده یقین کیفیت جمعیت نسبت به کمیت جمعیت را اولی دانست و اظهار داشت: امروز یک عامل اصلی مشکلات جمعیتی و بر هم خوردن توازن ازدواج در کشور ما این است که در هفده هجده سال گذشته ما آمدیم توازن حضور دختران و پسران در دانشگاه را به هم زدیم و تعداد خانمها بیشتر از آقایان شدند. مرد همکُفّ برای خانمی که تحصیلات بالاتر دارد پیدا نمیشود، اگر هم پیدا شود بعد از مدتی زمینه طلاق را فراهم میکند. این خانمها دیر ازدواج میکنند، اگر ازدواج هم کردند یک بچه میآورند و حاصل این روند این است بچههای ما عمه و خاله و عمو و دایی نخواهند داشت.
عباسی به موضوع راهاندازی «وزارت تنهایی» در انگلیس اشاره کرد و گفت: با این روند من به شما قول میدهم ما در 1444 مجبوریم که وزارت تنهایی راه بیندازیم. جنگ جهانی جمعیتی یک جنگ هیبریدی است؛ مسئله ما هم در این جنگ کمیت و هم کیفیت توامان است. هم باید کمیت را بالا ببریم و هم کیفیت را. وی ادامه داد: جمعیت فعلی ایران در بخش کمیت، کفایت مذاکرات نمیکند، ولی تقریبا دستمان پر است. اما در بخش کیفیت دست ما خالی است. پژوهشگران مومن و انقلابی نقش مهمی در حوزه کیفیسازی جمعیت دارند. ما حتما باید کیفیت اخلاقی و ایمانی انسان را در جمعیتشناسی در نظر بگیریم و جای این نگاه خالی است. قوم لوت از نظر اخلاقی نابود شد؛ جمعیت بود ولی فساد اخلاقی داشت نابود شد. قوم هود و قوم صالح از نظر اعتقادی فاسد بودند و نابود شدند.
رئیس اندیشکده یقین در پایان اظهار داشت: یکی از سوالاتی که مردم ما به دلیل وجود حکومت دینی در ایران باید در آخرت پاسخ دهند این است که شما چرا برای کیفیسازی نظامهای اجتماعی و تمدنی دیگر تلاش نکردید و آنها برای شما سند 2030 و... نوشتند.
20 سال آینده نقطه مرگ جمعیتی رژیم منحوس اسرائیل
در ادامه این نشست تخصصی، صالح قاسمی نویسنده مجموعه هفت جلدی «جنگ جهانی جمعیت» با اشاره به اینکه اخیرا مطالعهای بر روی جمعیت اسرائیل و فلسطین اشغالی و تحولات جمعیتی یهودیان و مسلمانان انجام داده است، گفت: بر اساس این مطالعه 20 سال آینده نقطه مرگ جمعیتی فلسطین اشغالی و رژیم منحوس اسرائیل خواهد بود. وی ادامه داد: مطالعهای که درباره جمعیت نیجریهانجام دادم نیز نشان میدهد در 30 سال آینده، این کشور به سومین کشور پرجمعیت جهان و ابر قدرت سیاه در دنیا خواهد بود.
این پژوهشگر با انتقاد از غفلت صورتگرفته در حوزه جمعیت اظهار داشت: نکته مهمی که علاقه دارم آن را بیان کرده و مورد توجه نخبگان کشور قرار بگیرد این است که در طول چند سال پژوهش، به این سوال رسیدم که چرا از چنین تحول دامنهدار و فراگیر حوزه جمعیت در کشور ما غفلت شده است؟ متاسفانه این غفلت ناظر به عموم جامعه نیست و یک غفلت نخبگانی و در بین نهادهای مسئول است.
وی به برخی آمارها در حوزه جمعیتی اشاره کرد و گفت: بر اساس آمارهای موجود، ایران اسلامی پایینترین نرخ باروری دنیای اسلام را داراست و در 30 سال آینده ایران بیش از 33 درصد جمعیت سالمند بالای 60 سال خواهد داشت که پیشبینی رکود اقتصادی بیشتر، بحرانهای اجتماعی، انقلاب جنسی، انقلاب خانوادگی و... کار راحتی است.
قاسمی تعداد تولدها در ایران را نگرانکننده خواند و اظهار داشت: از سال 1394 تعداد تولدها در کشور ما ساله 40000 نفر کاهش داشته است و با ادامه روند کنونی در سالهای آینده بحرانهای دامنهدار و فراگیری خواهیم داشت. این در حالی است که هفت سال است کارشناسان حوزه جمعیت و همچنین رهبر معظم انقلاب نسبت به تحولات جمعیت اخطار دادند و چهار سال و نیم است که سیاستهای کلی جمعیت ابلاغ شده است. واقعا متعجبم که چرا در این چهار سال و نیم اتفاقی در کشور نیفتاده است؟! مخاطب نامه رهبری سران سه قوه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت است، ولی تا به امروز هیچ اتفاقی نیفتاده است.
وی در پایان خطاب به رئیس جمهور گفت: عرض من این است که جناب آقای رئیسجمهور شما مخاطب این نامه هستید آیا کاری برای مدیریت جمعیت و سالمندی جمعیت ایران انجام شده است؟ چرا طرح تعالی خانواده پنج سال است که در مجلس از این کمیسیون به آن کمیسیون داده میشود؟ اینها سوالات اساسی است که باید پاسخ گفته شود.
ازغدی: حوزه و دانشگاه ما بلد نیستند مسئله حل کنند
حسن رحیمپور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی که در هنگام صحبتهای صالح قاسمی در سالن سوره حاضر شده بود، اظهارات خود را با سوالهای قاسمی شروع کرد و گفت: امروز برگزارکنندگان چنین مراسمی مسئولیت نهادهای متعدد علمی و مدیریتی کشور را به دوش میکشند. خیلی از نهادهای علمی و مدیریتی ما باید در برابر مردم، قانون و خدا پاسخگو باشند. برای برپایی جمهوری اسلامی ایران هزینه زیادی داده شده و این نظام برنامههای بسیار خوبی در تمام عرصهها دارد، ولی در مسائل حساس کشور اعمال حاکمیت نمیشود و ما در ماقبل حاکمیت به سر میبریم. این مشکل بزرگ جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: ما در اعلام حاکمیت مشکلی نداریم، مشکل ما در اعمال حاکمیت است. قانونهای خوب جمهوری اسلامی ایران برای مدیریت دنیا کافی است، ولی اصلا معلوم نیست کی به کی است و کسانی که باید پاسخگو باشند پاسخگو نیستند. این مشکل مختص حوزه جمعیت نیست و در همه حوزهها قابل مشاهده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع جمعیت اشاره کرد و اظهار داشت: کاری که ما در ظرف بیست سی سال اخیر با جمعیت کردیم، اروپا 200 سال طول کشید تا به این بحران برسد یا در عرصه طلاق، اروپا 140 سال طول کشید تا به آمار طلاق ما برسد، ما در ظرف بیست سی سال به این آمار رسیدیم.
رحیمپور ازغدی با اشاره به اینکه تعلیم و تربیت، رسانه، حوزه و دانشگاه ما دچار اشکال هستند، گفت: اگر این نهادها به مشکلات اساسی مبتلابه جامعه پاسخ ندهند، این خلاء توسط نهادهای غربی پر میشود. حوزه و دانشگاه ما بلد نیستند مسئله حل کنند. انقلاب کردیم و غرب را بیرون راندیم، بعد الان برنامهها و سیاستهای آنها را میگیریم و به طور تمام و کمال خودمان در ایران اجرا میکنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی حل شدن دو مسئله «اعمال حاکمیت» و «خلاء حوزه و دانشگاه به عنوان مغز متفکر جامعه در حل مسائل کشور» را جزو اولویتها دانست و افزود: امروز نه کارهای حوزه ما و نه دانشگاه ما ناظر بر حل مشکلات جامعه نیست. در حوزهی جمعیت من چقدر گشتم که بتوانم کتابی پیدا کنم که در آن آیات و روایات مرتبط با جمعیت را در یک جا گردآوری و تحلیل کند، پیدا نکردم. حوزه این مسائل را در درس خارج از فقه تحلیل نکرده است و ناتوان از حل مسئله است.
رحیمپور ازغدی، «کارآمدی» را بزرگترین خلاء در جمهوری اسلامی برشمرد و عنوان کرد: حرفهای ما همه خوب هستند، در اجرای این حرفهای خوب است که مشکل داریم و برای پر کردن این خلاء به برنامههای غربی روی میآوریم. برنامههای جهانی را همینطور بدون بررسی و تبیین مفید یا مضر بودن آنها برای ما ترجمه و در ایران اجرا میکنیم. وی ادامه داد: دقت کنید در حوزه جمعیت، آنها در برنامههای داخلی خودشان شعارشان این است که «عین خرگوش بچه بیاورید»، ولی در این برنامههای جهانی به کشورهایی مثل ایران میگویند که ترمز جمعیت خود را بکشید.
وی با بیان اینکه دشمن برای تمام عرصههای ما برنامه دارد، ولی خود ما مثلا در حوزه فرزندآوری تا به حال بحث نظری دقیقی درباره فرزندآوری و فرزندنیاوری در شرایط جامعه خودمان انجام ندادیم، خاطرنشان کرد: نهادهای علمی و مدیریتی ما باید بر اساس سیاستهای کلان نظام جایگاه و مسئولیت خود را تعریف کنند؛ یعنی مشخص نمایند که قرار است که کدام بخش از این سیاستها را به کف جامعه بیاورند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به دیدگاه اسلام درباره فرزندآوری اشاره کرد و گفت: نگاهی که دین ما به فرزندآوری و سختی بزرگ کردن فرزند دارد، در هیچ مکتبی وجود ندارد. در نگاه دینی اگر یک فرزند بیاورید و تربیت کنید، کل بشریت را تربیت کردید. آوردن فرزند رزق و روزی میآورد، گریه فرزند در نگاه دینی حکم ذکر خدا را دارد. در ازدواج و تصدی نقش پدری و مادری کمالاتی است که کسی که قادر است ازدواج کند یا فرزند بیاورد و ازدواج نمیکند و فرزند نمیآورد از این کمالات محروم است و اگر چنین فردی بمیرد، ناقص از دنیا رفته است. با این نگاه پدر و مادر شدن آسان است.
رحیمپور ازغدی ادامه داد: برخی عدم فرزندآوری را به مسائل اقتصادی گره میزنند، درصورتی که مشکل ما جمعیت نیست، بیعرضگی ما در اصلاح الگوی مصرف و تولید است. عقل اقتصادی نداریم، اسراف و تبذیر میکنیم. زیاد میخوریم و کم کار میکنیم. مشکل مفتخوری است نه جمعیت. ما در برابر فرزندی که میآوریم مسئول هستیم. امام سجاد(ع) میفرماید که خدایا به من فرزندی بده که در صحت بدن، صحت دین و صحت اخلاق باشد. این یعنی باید مسئولیت داشت. داشتن این سه ویژگی است که انسان را مجاهد و بهشتی میکند، اما نمیتواند با مورد توجه قرار دادن این حدیث گفت که چون من نمیدانم فرزندم در آینده خوب تربیت میشود یا نه پس فرزند نمیآورم.
وی در پایان اظهار داشت: در آیات و روایات ما هم به کمیت و هم به کیفیت توجه شده است. درست است بیشتر روایتهای ما میگویند که فرزند را باید درست تربیت کرد، ولی باید در کنار کیفیت، کمیت را هم مورد توجه قرار داد و از آن غفلت نکرد.
گفتنی است، در ابتدای همایش تخصصی جنگ جهانی جمیعت، مستند «راه بیبازگشت» به نمایش در آمد و از جمعی از فعالین رسانهای حوزه جمعیت نیز تقدیر به عمل آمد.