سرویس پرونده: مادر قبل از آنکه ساک سفری را به بار هواپیما تحویل دهد، عروسک دختر شیرینزبانش را از ساک درمیآورد و به او میدهد. دخترک عروسک را به بغلش میفشارد و ماچش میکند. متصدی کانتر پرواز، کارت پروازهای خانواده را به آنها تحویل میدهد و بعد از تحویل دادن ساکها، دخترک همراه با خانوادهاش، خوشحال از یک مسافرت خانوادگی به سمت هواپیما میروند.
کمربندها را میبندند و خدمه پرواز همه مسائل ایمنی را به دو زبان فارسی و انگلیسی، با حرکات دست به مسافران یادآوری میکنند. دخترک از حرکات خدمه پرواز خوشش آمده و ادایشان را درمیآورد.
هواپیما روی باند قرار میگیرد و دقایقی بعد، فرودگاه بندرعباس را به مقصد دوبی ترک میکند اما هیچوقت از خاک ایران خارج نمیشود. همه این اتفاقات در صبح گرم روز 12 تیرماه اتفاق افتاده است.
این هواپیما با شماره پرواز 655 با دویست و نود سرنشین شامل 156 مرد، 53 زن، 57 کودک 2 تا 12ساله و 8 کودک زیر دو سال و 42 نفر با ملیتهای یوگسلاو، پاکستانی، هندی، عرب و 16 خدمه پروازی در ساعت حدود 10 صبح به مقصد دوبی پرواز کرد
تابستانِ سیاه
در تاریخ 7 تیرماه 1367، شش تیپ از نیروهای عراقی به ارتفاعات شاخ شمیران در منطقه سد دربندیخان حمله کردند ولی به دلیل مقاومت نیروهای خودی موفق به تصرف آن نشدند. همزمان با این حملات، ناوگان نظامی آمریکا در خلیجفارس جنگ گستردهای علیه منافع ایران در خلیجفارس آغاز کرد. آمریکا در تلاش بود تا تمام محیط خلیجفارس را برای تولید و صدور نفت ایران و نیز برای تردد هواپیماهای ایرانی و همچنین حضور نیروهای دریایی ایران ناامن سازد. پس از برخوردهای آمریکا با ایران در روز 29/ 1/ 1367 برای مدت بیش از دو ماه برخوردی بین ناوگان جنگی آمریکا و واحدهای ایران پیش نیامد.
ساعت 9 صبح روز 12 تیرماه، تعدادی از قایقهای تندروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مشغول گشتزنی در جنوب قشم بودند، با تهاجم نیروهای آمریکایی مواجه شدند. رزمندگان ایرانی بلافاصله به مقابله با نیروهای آمریکایی مستقر در ناوها میپردازند. در جریان این درگیری، چند فروند چرخبال آمریکایی برفراز قایقهای تندرو به پرواز درآمده و به سوی آنها شلیک میکنند.
پاسداران، همزمان با مقابله با ناوهای آمریکایی به آتش چرخبالها نیز پاسخ میدهند و در این درگیری یک فروند چرخبال آمریکایی مورد هدف قرار گرفته و به قعر آبهای خلیجفارس سقوط میکند.
ساعت 10 صبح (بندرعباس)، هواپیمای جمهوری اسلامی ایران با پرواز 655 با تأخیر در ساعت 10:5 از برج مراقبت فرودگاه بندرعباس تقاضای پرواز کرد، مدت پرواز تا دوبی 30 دقیقه و حداکثر 14 هزارپا تعیین شد.
در ساعت 10:17 دقیقه، هواپیمای ایرباس 300 به پرواز درآمد. دقایق نخستین پرواز و مراحل اوجگیری تا ارتفاع 12 هزارپایی مطابق طرح پرواز انجام شد و خلبان به طور پیوسته با برج مراقبت فرودگاه بندرعباس و مرکز کنترل راههای هوایی ایران و امارات تماس داشت.
در خلیج فارس، ناوجنگی آمریکایی «وینسنس» که در تاریخ هفتم خرداد از بندر «سان دیهگو» وارد خلیجفارس شده بود، به قصد یک ماجراجویی هوایی به آبهای مرزی ایران نزدیک شد.
«ایچنرمارک» قلب این رزمناو به شمار میرفت. وظیفه اصلی آن، کشف هدفهای پرنده، اعم از موشک، هواپیما و پردازش اطلاعات، تعقیب صدها هدف به طور همزمان و کنترل آتش آنها بود، همچنین این رزمناو به موشکهایزمین به هوا با برد 408 کیلومتر نیز مجهز بود.
وی اعلام کرد: شوروی (سابق) با حمله به یک هواپیمای مسافربری، دست به یک عمل تروریستی زده است و یکی از اعضای کمیته امور خارجه مجلس آمریکا، دولت این کشور را به مقابله به مثل ترغیب کرد.
در هر حال آمریکاییها به صورت جسارت آمیزی دلایل این جنایت خود را بیان و تأکید کردند که هدف آمریکا از ساقط کردن هواپیمای ایرباس ایران، وادار کردن جمهوری اسلامی به پذیرش صلح و پایان جنگ تحمیلی بود، چنان که رونالد ریگان، رئیس جمهور وقت آمریکا در این زمینه اظهار کرد: «این فاجعه (سقوط هواپیمای مسافربری ایران از سوی آمریکا) ضرورت دستیابی به برقراری صلح را با حداکثر شتاب، دوچندان ساخته است» به عبارتی هدف آمریکا رهاندن گریبان صدام جنایتکار از دستان رزمندگان اسلام بود.
رفتار مزورانه آمریکا در این میان نیز قابل مطالعه است. از یک سو، رونالد ریگان، رئیس جمهور وقت آمریکا، در اعلامیهای، با اظهار تأسف از این رویداد تلخ، به سرنگون شدن هواپیمای مسافربری ایران اعتراف کرد، ولی اقدام ناو آمریکایی را عمل دفاعی بهجا دانست و مدعی شد هواپیمای ایرباس ایرانی در حال کاهش ارتفاع و شیرجه رفتن به سوی ناو آمریکایی بوده است.
از سوی دیگر، به فرمانده ناو وینسنس که موجب سقوط هواپیمای مسافربری ایران شده بود نشان افتخار داد و بر جنایت او مهر تأیید زد. این تناقض آشکار از عوام فریبی ریاکارانه دولت آمریکا و نیات شوم سردمداران این کشور خبر میداد. این خبری بود که در زمان خودش با بهت فراوان از سوی رسانه های جهان منتشر شد.
یکی را انتخاب کنید!
حمله به هواپیمای مسافربری ایران نه یک عمل اتفاقی بود و نه ناشی از ضعف فناوری و خطای انسانی ناو چندمنظورۀ آمریکایی، بلکه نشانگر سیاست دولت آمریکا در قبال ایران و بیانگر ضدیت آمریکا با جمهوری اسلامی در جریان جنگ تحمیلی و علامت روحیۀ خصمانۀ دولتمردان آمریکا با ملت ایران بود.
این اقدام پیام روشن آن کشور مبنی بر تشدید جنگ و آمادگی ایالات متحده برای جنایات بیشتر علیه مردم ایران بود. هاشمی رفسنجانی میگوید: «اسرار ایرباس به روشنی فاش نشده و معلوم نیست که پشت آن چه بود. از طرف ما چنین برداشت شد که آمریکا برای مداخلۀ مستقیم علیه ما مصمم است و احتمال پیروزی ما آنان را سخت نگران کرده است. حمله به ایرباس یک اخطار بود و اینکه آمریکا حدی برای تجاوز به ایران قائل نیست و اهداف نظامی و اقتصادی و مردمی را دربرمیگیرد و همزمان به سکوهای نفتی و کشتیهای غیرنظامی و ناوهای جنگی حمله کردند. بنابراین در خلیجفارس ما با آمریکا، فرانسه و انگلیس مواجه بودیم.»
در جلسۀ شورای امنیت سازمان ملل، جرج بوش معاون رئیسجمهور آمریکا در برابر اعتراض وزیر خارجه ایران نسبت به اقدام جنایتکارانه ناو آمریکایی در حمله به هواپیمای مسافربری جمهوری اسلامی، به صراحت اظهار داشت: «آقای وزیر به شما میگویم بین پایان جنگ یا تقابل با ما، باید یکی را انتخاب کنید»
دو روز پس از وقوع این جنایت، آمریکا از طریق سفارت سوئیس که حافظ منافع وی در ایران است ضمن اظهار تأسف، به ایران به صورت شفاهی پیغام داد که آماده است غرامت بپردازد.
جنگِ مکتب
امام خمینی در واکنش به این جنایت طی پیامی در روز 13/4/1367 مرقوم فرمودند: «مردم شریف ایران باید توجه کنند که امروز، روز مبارزه و جنگیدن با تمام شیاطینی است که حقوق حقه تمامی پابرهنگان جهان را صرف عیش و نوش و تهیه سلاحهایی مینمایند که برای همیشه، حاکم دنیای گرسنگان باشند. جنگ امروز ما جنگ با عراق و اسرائیل نیست. جنگ ما جنگ با عربستان و شیوخ خلیجفارس نیست. جنگ ما جنگ با مصر و اردن و مراکش نیست. جنگ ما جنگ با ابرقدرتهای شرق و غرب نیست.
جنگ ما جنگ مکتب ماست علیه تمامی جور و جور. جنگ ما جنگ اسلام است علیه تمامی نابرابریهای دنیای سرمایهداری و کمونیزم. جنگ ما جنگ پابرهنگی علیه خوشگذرانیهای مرفهین و حاکمان بیدرد کشورهای اسلامی است. این جنگ، سلاح نمیشناسد. این جنگ، محصور در مرز و بوم نیست. این جنگ، خانه و کاشانه و شکست و تلخی کمبود و فقر و گرسنگی نمیداند. این جنگ، جنگ اعتقاد است. جنگ ارزشهای اعتقادی-انقلابی علیه دنیای کثیف زور و پول خوشگذرانی است. جنگ ما جنگ قداست، عزت و شرافت و استقامت علیه نامردمیها است. رزمندگان ما در دنیای پاک اعتقاد و در جهان ایمان تنفس میکنند و مسلمین جهان هم که میدانند جنگ بین استکبار و اسلام است، جهانخواران را آرام نخواهند گذاشت و ضربههای خود را بر همه کاخنشینان وارد میکنند ...
باید نگذاریم که تلاش فرزندان انقلابیمان در جبههها از بین برود. برای برپایی احکام اسلام عزیز، دست اتحاد به یکدیگر داده، محکم و استوار تا پیروزی اسلام حرکت کنیم. مسئولان نظام باید تمامی هم خود را در خدمت جنگ صرف کنند. این روزها باید تلاش کنیم تا تحولی عظیم در تمامی مسائلی که مربوط به جنگ است به وجود آوریم. باید همه برای جنگی تمام عیار علیه آمریکا و اذنابش به سوی جبههها رو کنیم. امروز تردید به هر شکلی خیانت به اسلام است. غفلت از مسائل جنگ، خیانت به رسولالله صلیالله علیه و آله و سلم است. اینجانب جان ناقابل خود را به رزمندگان صحنههای نبرد تقدیم مینمایم. انفجار هواپیمای مسافربری زنگ خطری است برای تمامی مسافرتهای هوایی. باید با تمام وجود تلاش کنیم تا چنین صحنههای دردناکی پیش نیاید»
منابع:
- صحیفه امام، مجموعه آثار امام خمینی، جلد 21، تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1378، ص12
- سفیری، مسعود، حقیقتها و مصلحتها، گفتوگو با هاشمی رفسنجانی، تهران: نشر نی، 1378، 109
- فصلنامه نگین ایران، شماره 28، تهران: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، بهار 1388، ص114