سرویس پرونده: ظهر گرم جمعه یکی از روزهای ماه مبارک رمضان، مردم یزد خود را برای شنیدن کلام گرم و دلنشین و دوستداشتنی امام جمعه شهرشان آماده میکنند. ماه رمضان، تقریبا همه مسجد بزرگ و عظیم ملااسماعیل مملو از جمعیت میشود و با وجود گرمای شدید، همه پیش از شروع خطبهها در مسجد نشستهاند.
صبح روز جمعه، آیتالله صدوقی امام جمعه یزد، مشغول کارهای قبل از نمازجمعه شد و حدود ساعت 11 به اطاقی که همجوار اطاق برادران پاسدار بود آمده و مشغول نماز شد. حدود نیم ساعتی شاید نمازش طول کشید. بعد از آن همراه با پاسداران، به سمت مسجد حرکت کردند.
خطبهها شروع شده بود و آقا مشغول صحبت بود. به یکی از پاسداران اشاره کرد و گفت به مردم بگویید همراه مؤذن، اذان را تکرار نکنند. مثل اینکه آن روز خیلی عجله داشت، مانند کسی که انتظار میکشد. با وجود کهولت سن زیاد احساس خستگی نمیکرد.
در بین دو خطبه، یکی از برادران پیشنهاد قرائت اطلاعیهای داد ولی ایشان قبول نکرد و گفت وقت نیست. یکی از برادران سپاهی، دستمالی از جیب درآورد و به ایشان تعارف کرد تا عرقهای صورت و پیشانی خود را پاک کند ولی شهید صدوقی با تغیّر گفت: «مگر نمیبینید مردم در این گرما چطور عرق میریزند؟ چطور من عرقهایم را خشک کنم؟» و بلافاصله برخاست برای خطبه دوم و بعد از اتمام خطبهها نماز خواند و بعد از اتمام نماز عصر از محراب، به طرف محلی که اتومبیل قرار داشت حرکت کرد
شهید صدوقی خیلی عجله داشت. در این لحظه بلندگوهای مسجد برای اینکه ایشان بتواند برود به صدا درآمد و از نمازگزاران خواسته شد که سرِ جای خود باقی بمانند. شهید صدوقی سپس صحن قدیم را ترک کرد و وارد صحن جدید شد. در این محل برای پوشیدن کفشهای خود ایستاد.
در این لحظه جوانی ملبس به لباس ارتشی از پشت سر، محکم گردن آیتالله صدوقی را گرفت. در این حال محافظین آیتالله و برادران سپاه که ابتدا فکر کرده بودند، شخص مذکور قصد بوسیدن صورت آیتالله را دارد بلافاصله وارد عمل شدند و میخواستند این مهاجم را از امام جمعه یزد جدا کنندکه تلاش آنها به ثمر نرسید.
... و چند ثانیه بعد انفجار مهیبی به وقوع پیوست.
در پی انفجار، قسمتهای پشت بدن، ستون فقرات و شکم به پایین حضرت آیتالله صدوقی مصدوم شد و قبل از اینکه به بیمارستان برسد، شهید شد.
محمدرضا ابراهیمزاده، منافق آمریکایی که از سران شاخه نظامی منافقین در کرمان و اهل یکی از روستاهای نائین بود، به وسیله همان نارنجکی که به خود متصل کرده بود در همان لحظات اول به جهنم واصل شد.
در این حادثه علاوه بر شهید آیت الله صدوقی، تعدادی از پاسداران محافظ ایشان مجروح شده و سه نفر از نمازگزاران نیز مظلومانه به شهادت رسیدند
گروهک تروریستی منافقین با بازسازی صحنه ترور و بررسی نحوه عملیات انتحاری توسط «محمدرضا ابراهیمزاده» در تلویزیون خود، از این عملیات تروریستی به عنوان یک عملیات فدایی یاد میکند! و عملاً مشی تروریستی خود را کاملاً به تصویر میکشد.
منافقین در شماره 45 نشریه اتحادیه دانشجویان مسلمان خارج از کشور(صفحه 2) با انتشار اطلاعیهای به ترور آیتالله صدوقی اعتراف کرده و به این عمل ننگین و تروریستی خود افتخار میکنند. در این اطلاعیه به ترور آیتالله مدنی، دستغیب و هاشمینژاد نیز اشاره شده است.
فردای آن روز، تشییع جنازه شهید محراب با شکوه خاصی در یزد برگزار شد و سپس جنازه پاک آن شهید در مسجد روضه محمدیه یزد به خاک سپرده شد.
مردی برای همه صحنهها
آیتالله محمد صدوقی، در هشتم صفر 1327(ه.ق) در شهر یزد متولد شد. دروس ابتدایی را در مکتبخانه، به پایان رساند و در 13 سالگی وارد مدرسه عبدالرحیمخان یزد شد. پس از اتمام جامعالمقدمات و قوانین، راهی مدرسه چهارباغ اصفهان شد و یک سال بعد به یزد بازگشت.
وی در 22 سالگی (1349) به قم هجرت کرد و به دلیل فضایل اخلاقی و امانتداری به سرعت مورد توجه بسیاری قرار گرفت. در قم از محضر آیات عظام عبدالکریم حائری یزدی، سید صدرالدین صدر، محمدتقی خوانساری و محمدحجت کوهکمرهای بهره برد.
ایشان امر تحصیل و تدریس را در اولویت قرار داد و لذا به یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم مبدل شد. از جمله بزرگانی که از محضر او خوشهچینی کردند، میتوان از آیات عظام و بزرگانی چون مرحوم فاضل لنکرانی، شهید قدوسی، شهید مطهری، مرحوم محمدتقی جعفری، احمد جنتی و سیدهاشم رسولیمحلاتی یاد کرد.
شهید صدوقی مبارزه را از دوران رضاخان آغاز کرد، عصری که شاه، عزم خود را برای نابودی حوزه علمیه قم جزم کرده بود. با ورود امام خمینی(ره) به صحنه، مبارزات شهید صدوقی هم شدت بیشتری یافت. او از فدائیان اسلام، مسلمانان لبنان و امام موسیصدر حمایت میکرد.
در بهمن ماه سال 1330 به یزد بازگشت و دامنه مبارزاتش را گسترش داد. این امر باعث شد تا مردم یزد و شهرهای مجاور به صحنه مبارزه علیه حکومت پهلوی کشانده شوند و در وقایع پانزده خرداد و مبارزه با مظاهر فساد و تمدن منحط غربی، کشف حجاب، تبدیل تاریخ شمسی به شاهنشاهی، جشنهای هنر و... حضوری موثر داشته باشند.
پس از پیروزی انقلاب توسط امام خمینی(ره) به امامت جمعه یزد منصوب شد. در این مدت، اقدامات فرهنگی و عمرانی فراوانی انجام داد که میتوان به تعمیر 18 مسجد، تاسیس و تعمیر 19 مدرسه علوم دینی، تاسیس سازمانهای خیریه و بنیاد صدوق قم به مساحت 220 هزار متر مربع و... اشاره کرد.
وی به دلیل تاثیرگذاری فراوان در جریان انقلاب، به شدت مورد خشم دشمنان انقلاب قرار داشت و چند بار نیز مورد سوء قصد قرار گرفت.
دوستی عزیز را از دست دادم
بخشی از پیام حضرت امام خمینی (ره) به مناسبت شهادت آیتالله صدوقی:
«انا لله و انا الیه راجعون. طبع یک انقلاب، فداکاری است. لازمه یک انقلاب، شهادت و مهیا بودن برای شهادت است. صدوقی عزیز رضوانالله علیه شهید بزرگی که در تمام صحنههای انقلاب حضور داشت و یار و مددکار گرفتاران و مستمندان بود و وقت عزیزش صرف در راه پیروزی اسلام و رفع مشکلات انقلاب میشد و برای خدمت به خلق و انقلاب سر از پانمیشناخت. اینجانب دوستی عزیز که بیش از ۳۰ سال با او آشنا و روحیات عظیمش را از نزدیک درک کردم، از دست دادم و اسلام، خدمتگزاری متعهد و ایران، فقیهی فداکار و استان یزد، سرپرستی دانشمند را از دست داد و در ازای آن به هدف نهایی که آمال این شهیدان است، نزدیک شد. من به پیشگاه مقدس بقیهالله الاعظم روحی فداه و ملت عزیز و اسلام عزیزتر، تبریک و تسلیت عرض میکنم.»