
سرویس معرفی: نهمین شنبه انقلاب با موضوع دستاوردهای حوزه کشاورزی به همت جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب اسلامی و در محل باشگاه خوارزم شرکت آبزی اکسیر کوثر برگزار شد. در بخشی از این نشست، محمدرضا اسکندری رییس سازمان اقتصادی کوثر و وزیر اسبق کشاورزی طی سخنانی اظهار داشت: مشیت الهی بر این بود که مراسم شنبه های انقلاب با روز جهاد سازندگی متقارن شود.
وی ادامه داد: ماموریت جهاد سازندگی در راستای ارائه خدمت به محرومین بود. جهاد در جوانی و عمر 21 سالگی خود شهید شد و در مدت ماموریت خود خدمات زیادی را ارائه کرد به طوری که جهاد سازندگی را می توان پدیده انقلاب خواند
.
نفوذی های کشاورزی از نگاه وزیر اسبق
اسکندری تصریح کرد: عوال نفود در کشور مسیری را طی کردند که موجب تعطیلی جهاد شد و علیرغم مخالفت رهبری و مخالفت عمومی، تصمیم دولت بر تعطیلی و ادغام جهاد سازندگی بود.
مدیر عامل سازمان اقتصادی کوثر با توجه به دستاورهای چهل ساله انقلاب گفت: یکی از دستاوردهای چهل ساله انقلاب تشکیل جهاد بود و بی شک اگر بخواهیم ظرفیت ها حفظ و یا توسعه دهیم باید جهاد احیا شود.
وی با اشاره به عملکرد بخش کشاورزی در قبل و بعد از انقلاب گفت: دستاوردهای این چهل سال با قبل از انقلاب اصلا قابل قیاس نیست و اگر فعالیتی انجام می شده صرفا توسط مردم بوده است.
اسکندری گفت: قبل از انقلاب در بخش شیلات به میزان 50 هزار تن صید انجام می شد اما اکنون این میزان به بیش از یک میلیون تن در قالب صید و پرورش رسیده است.
برداشت 110 میلیون تنی محصولات کشاورزی
وزیر اسبق کشاورزی با اشاره با دستاوردهای انقلاب در حوزه برداشت محصولات کشاورزی گفت: هر آنچه که امروز شاهد هستیم برای بعد از انقلاب است؛ اگر از 28 میلیون تن برداشت محصولات کشاورزی به 110 میلیون تن رسیده ایم در نتیجه خدمات انقلاب در این بخش بوده است.
وی افزود: مدیریت انقلابی موجب شد که محصولات مورد نیاز کشور تولید و حتی در مواردی صادر شود.
مدیر عامل سازمان اقتصادی کوثر با اشاره به دستاورهای علمی بخش کشاورزی گفت: همه دستاوردهای علمی این بخش مانند تربیت دانشجو، تولید مقاله، علوم بومی سازی و فناوری های نوین و ... بعداز انقلاب شکل گرفت.
اسکندری با اشاره به حضور عوامل نفود در بخش کشاورزی گفت: تاکید رهبر انقلاب بر امنیت غذایی و خودکفایی است و بانیان مراسم شنبه های انقلاب باید به سمتی بروند که عوامل نفوذ را حذف کنند.
اسکندری با توجه به شاخص های موجود در بخش کشاورزی گفت: اهداف و آرمان های انقلاب یک شاخص بسیار مهم در حوزه کشاورزی است که بر اساس آن می توان کارهای گستردهای انجام داد.
وی افزود: تراز انقلاب می گوید اگر امروز تولیدات ما 110 میلیون تن است باید این میزان به 300 میلیون تن برسد و این خاصیت انقلاب و توصیه امامین انقلاب است.
نفوذ مانع خودکفایی در کشاورزی شده است
این کارشناس کشاورزی تصریح کرد: امروز نفود مانع خود کفایی کامل شده است و عده ای با تفکر ما نمیتوانیم جلو آمده اند که لازم است این تفکر که مانع سرعت گیری بخش کشاورزی شده است، حذف شود.
وزیر اسبق کشاورزی ادامه داد: طرح نکاشت یکی از طرح های نفوذ جهت ممانعت از حرکت نیروی انقلاب است که آن را با عناوینی چون، عدم وجود آب و نیروی فنی و ... مطرح میکنند.
اسکندری با اشاره به اخبار موجود در خصوص بحران آب گفت: در کشور بحران آب نداریم بلکه بحران مدیریت آب داریم؛ کسانی که بحث بحران آب را مطرح می کنند لازم است طریقه استفاده از آب را بدانند.
وی تشریح کرد: آبخیزداری و آبخوان داری بعد از انقلاب وارد عرصه کشاورزی شد و این موضوعات در قبل از انقلاب مفهومی نداشت.
مدیر عامل سازمان اقتصادی کوثر با اشاره به سخنان غلط نخست وزیر دوران پهلوی گفت: در آن دوران بیان میشد نفت داریم و با پول آن بقیه را کارگر خود می کنیم؛ این تفکر غلطی بود که مانع از استفاده نیروهای داخلی شد و کشور را وابسته کرد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به ظرفیت بخش کشاورزی گفت: در حال حاظر تنها از 20 درصد ظرفیت کشاورزی استفاده می شود و هوز 80 درصد دیگر جای فعالیت دارد و لازم است تا ظرفیت ها را فعال کنیم.
اسکندری گفت: در قبل از انقلاب کل تولیدات باغی 3 میلیون تن بوده اما در حال حاظر فقط در حوزه برداشت سیب به تولید 3 میلیون تن رسیده ایم.
وزیر اسبق کشاورزی با برشمردن دستاورهای بخش کشاورزی گفت: هر آنچه در این حوزه داریم از نوآوری، دانش و تولید در بعد از انقلاب اتفاق افتاده است.
وی در پایان گفت: یکی از دستاورهای انقلاب پذیرش کشاورزان در سطح مدیریت این بخش است و این امر موجب ارتقا حوزه کشاورزی ملی شده است.
تولید غلات 169 برابر شده است
در بخش دیگری از این نشست، غلامحسین آقایا دبیر کمیته کشاورزی جنبش مردمی پاسداشت چهل سال انقلاب در سخنانی اظهارداشت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل سیاستهای نادرست رژیم پهلوی، کشاورزی کشور با ورشکستگی روبرو بود.
وی با اشاره به واردات محصولات استراتژیک کشاورزی از خارج از کشور در دوران پهلوی ادامه داد: بسیاری از محصولات استراتژیک کشاورزی نظیر گندم ، روغن ، برنج ، شکر خام و سفید ، کره ، تخم مرغ ، گوشت ، کود شیمیایی ، حبوبات با تکیه به خارج تامین می شد و کسری فزاینده مواد غذایی به تورم قیمت این مواد در داخل کشور منجر شده بود.
آقایا گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی به رغم مشکلات بسیاری که کشور در سالهای نخست با آن روبرو بود ، نظیر آشوبهای گروههای ضد انقلاب ، تحریم های اقتصادی ایران توسط غرب و نیز جنگ تحمیلی، اما بخش کشاورزی همواره یکی از بخشهای اقتصادی مورد توجه نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است.
90 درصد نیاز کشور در داخل تامین می شود
وی ادامه داد: امروزه بالغ بر ۹۰ درصد از نیاز کشور به محصولات کشاورزی در داخل تامین می شود.
دبیر کمیته کشاورزی با اشاره به تاکیدات امام خمینی (ره) مبنی بر ضرورت خودکفایی کشور در زمینه محصولات استراتژیک افزود: کشور در زمینه محصولات استراتژیک نظیر گندم ، لبنیات و گوشت ، حرکتهای قابل توجهی در راستای تولید این محصولات در پس از انقلاب صورت داده است .
وی ادامه داد: اهمیت ویژه ای که حضرت امام خمینیرحمه الله علیه از ابتدای انقلاب به کشاورزان و روستانشینان داشتند باعث شد که در اوایل انقلاب قدم های بسیار خوبی از طریق جهاد سازندگی برداشته شود.
تاکیدات امامین انقلاب بر محوریت تولید در روستاها
آقایا باشاره به محوریت قرار گرفتن تولید در روستاها ، با تاکیدات خاص از جانب حضرت امام و مقام معظم رهبری نصریح کرد: این موضوع در اسناد بالادستی مورد توجه قرار گرفته است چه در قانون هایی که از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام وچه در برنامه های 5 ساله توسعه و چشم انداز 20 ساله که برای نظام اسلامی دیده شده است.
وی تاکید کرد: مسائل کشاورزی و دامداری از مسائل اساسی برای استقلال اقتصادی کشور در نظر گرفته شده است.
دبیر کمیته کشاورزی جبش مردمی گفت: همگان به این موضوع اذعان دارندکه دستاوردهایی که انقلاب اسلامی برای روستاها و روستانشینان و مجموعه کشاورز و دامدار داشته ، قابل قیاس با پیش از انقلاب نیست ولی با این وجود ، ظرفیت های روستاها و بخش کشاورزی بسیار زیاد است .
وی ادامه داد: سرزمین ایران با داشتن حدود 20 میلیون هکتار اراضی کشاورزی و شرایط اقلیمی متنوع وآب و هوای چهارفصل مستعد تولید محصولات کشاورزی مورد نیاز جمعیت 300 میلیون نفری می باشد.
خودکفایی 90 درصدی به برکت انقلاب
آقایا گفت: طبق آمار رسمی، دولت در سال ۱۳۵۶ کشور فقط توان تامین مواد غذایی مردم را برای 33 روز در سال را داشت و ناچار بود تا باقی مواد غذایی را از خارج وارد کند؛ اما امروزه به خودکفایی بیش از ۹۰ درصدی در محصولات کشاورزی و نهاده های دامی رسیده ایم.
وی افزود: پس از انقلاب اسلامی با توجه ویژه نظام به توسعه بخش کشاورزی، ایران به سمت خودکفایی در کالاهای استراتژیک مثل گندم حرکت کرد. این سیاستها خود را در آمارهای بانک جهانی نشان میدهد به طوری که با محاسبه ارزش افزوده بخش کشاورزی به قیمت تعدیل شده ثابت سال ۲۰۱۰، شاهد رشد ۳۰۰ درصدی این شاخص نسبت به اواخر رژیم پهلوی هستیم.
تولید محصولات باغی پس از انقلاب 19.5 برابر شده
دبیر کمیته کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تولید محصولات باغبانی طی 39 سال گذشته در ایران5/19 برابر شده است بطوریکه از 16/1 میلیون تن در ابتدای پیروزی انقلاب به 45/22 میلیون تن رسیده است.
آقایا افزود: با توجه به جمعیت 35 میلیونی سال 1357 وسرانه مصرف 33 کیلوگرمی محصولات باغی در آن سال، پس از گذشت 39سال و جمعیت 80 میلیونی سال1396 با افزایش 45میلیونی جمعیت سرانه مصرف به 280 کیلوگرم محصولات باغبانی افزایش یافته است.
وی با اشاره به افزایش تولید محصولات باغبانی از 155میلیون تن به 690میلیون تن بیان داشت: سرانه مصرف از 7/39 کیلوگرم به 90 کیلوگرم افزایش یافته است . به عبارت دیگر افزایش سرانه در این مدت در ایران 8/8 برابر و درجهان 3/2 برابرافزایش داشته است.
آقایا تاکید کرد: میزان کل تولیدات شیلاتی ایران در سال 1357 حدود 32 هزار تن بوده که 29 هزار تن آن از طریق صید و 3 هزار تن از طریق آبزی پروری تولید شده است این میزان در سال1395 به بیش از یک میلیون تن یعنی بیش از 34 برابر افزایش یافته است که 630 هزارتن از طریق صید و 460 هزار تن از طریق آبزی پروری تامین شده است .
وی ادامه داد: میزان متوسط رشد سالانه تولیدات شیلاتی درایران 01/10 درصد بوده و این رشد در جهان 7/2درصد بوده است.یعنی تولید شیلات در ایران نسبت به نرخ جهانی حدود 5/4 برابر شده است.
دستاوردهای بعد از انقلاب در حوزه تولید گوشت و شیر
آقایا درباره تولید گوشت و شیر نیز گفت: در زمینه تولید گوشت قرمز از 397 هزار تن درسال 1357 به 823 هزار تن در1395 رسیدیم؛ همچنین تولید گوشت طیور از 160 هزار تن درسال 1357 به 069/2 میلیون تن در 1395 افزایش یافته و تولید شیرخام نیز از 620/2 میلیون تن درسال 1357 به 653/9 میلیون تن در 1395 افزایش یافته است.
آقایا در ادامه به موضوع غلات اشاره کرد و گفت: تولید غلات در ایران در سال 1357 حدود474/8 میلیون تن بوده است که این رقم در حال حاضر به بیش از 809/22 میلیون تن افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: تولید برنج بعنوان دومین محصول راهبردی و پرمصرف کشور(پس ازگندم) نیز رشدی بالغ بر 60 تا70 درصدی نسبت به قبل از انقلاب اسلامی داشته است که تا حد بسیار قابل توجهی از واردات آن کاسته شده است.
رتبه های بی سابقه ایران در حوزه کشاورزی از نگاه فائو
دبیر کمیته کشاورزی با اشاره به اطلاعات فائو گفت: ایران در تولید یک سوم از تعداد محصولات اصلی دنیا دارای رتبه های اول تا دهم جهان بوده که سهم محصولات باغی ۱۵ و محصولات زراعی ۷ محصول است.
«بر اساس گزارش فائو در سال 2008 ؛ ایران در 21 محصول غیر از پسته که رتبه نخست تولید را در جهان دارد ، جزء هفت کشور نخست جهان است.»
آقایا درباره برخی اقداماتی که به عنوان نخستین بار در حوزه کشاورزی صورت گرفته است گفت: ایران نخستین تولید کننده محصولاتی نظیر زعفران، پسته، خاویار، زرشک، انار، میوههای توتی در جهان است.
»بر اساس آمار منتشره از سوی سازمان جهانی خوار و بار و کشاورزی سازمان ملل ( فائو ) در محصولات خرما، زردآلو رتبه دوم جهان ، در تولید هندوانه، گیلاس، طالبی، سیب، گردو، خیار رتبه سوم جهانی ، در تولید محصولاتی چون بادام، گوسفند، پشم، به رتبه چهارم ، در محصولات نخود، سبزیجات، رازیانه رتبه پنجم ، در آجیل، شیر گاو، گوجه فرنگی رتبه ششم جهانی، در تولید انگور، پیاز، آلبالو، کیوی، شیر گوسفند رتبه هفتم ، در هلو، نارنگی، لیمو (زرد و سبز)، پرتقال، شیر بز، کدو، کدو تنبل، خرچه (میوهای که در آذربایجان غربی میروید) رتبه هشتم، در تولید عدس رتبه نهم و در تولید محصولاتی چون خرمالو، چای، عسل رتبه دهم را در جهان به خود اختصاص داده است.»
دبیر کمیته کشاورزی گفت: تولید غلات در ایران طی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی با افزایش بیش از 14 میلیون تنی و رشد ۱۶۹ درصدی مواجه شده وایران نهمین تولید کننده بزرگ غلات در قاره آسیا است.
انقلاب علمی در حوزه کشاورزی پس از انقلاب
آقایا با اشاره به دستاوردهای علمی انقلاب اسلامی در حوزه کشاورزی نیز گفت: تعداد دانش آموختگان رشته های کشاورزی و علوم مرتبط در سال 1355 تعداد 11000 نفر بوده که در حال حاضر به بیش از 100000 نفر رسیده است.
وی ادامه داد: تعداد دانشجویان رشته کشاورزی و علوم مرتبط در سال 1357 بسیار محدود بوده ولی در حال حاضر بیش از 460000 نفر است و از این تعداد 115000 نفر در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل می کنند.
دبیر کمیته کشاورزی در پایان بیان داشت: تعداد کل واحدهای دانشگاهی و مدارس عالی علوم کشاورزی در زمان پیروزی انقلاب اسلامی 26 واحد بوده که در حاضر فقط 120 واحد دانشگاهی دولتی دارای رشته های کشاورزی هستند و دهها دانشگاه و موسسه آموزش عالی غیر انتفاعی نیز در این زمینه فعال هستند. همچنین بیش از 400موسسه،مرکز و ایستگاه علمی و تحقیقاتی با بیش از 2000عضو هیئت علمی فقط در بخش دولتی و در تابعیت وزارت جهاد کشاورزی فعالیت دارند.