
سرویس چند رسانه ای: مستند محیط امن به کارگردانی حمید مهاجرانی و تهیه شده در مرکز سفیرفیلم، با بررسی نیازهای شرعی افراد در جامعه اسلامی، حکومت را در کنار ابزارهای سلبی، موظف به فراهم آوردن ابزارهای ایجابی در جهت برطرف کردن آن نیاز ها می شمارد. مستند محیط امن در واقع مستندی در بررسی ایرادات قانونی برای ایجاد محیطی امن و سالم در جامعه است.
مستند محیط امن بیان می کند اگر افرادی نیاز فردی مشروعی دارند که با قواعد و قرادادهای جمعی سازگار نیست، حکومت اسلامی و جامعه موظف است به جای منع یا بیتفاوتی نسبت به آن نیاز، وسایل یا محیط امنی برای رفع نیاز فردی وی فراهم کنند.
در این مستند ۱۷ دقیقه ای در گفتوگو با کارشناسان دینی و تربیتی مختلفی از جمله حجتالسلام محمدرضا زائری، حمیدرضا حاجی بابایی وزیر پیشین آموزش و پرورش و… سه سوژه اصلی بررسی می شوند. روزهخواری در ملا عام، استراحتگاه برای دانشجویان دختر در دانشگاه و حجاب دانشآموزان دختر در کلاس مدرسه از جمله این سوژهها هستند.
مستند کوتاه محیط امن به کارگردانی حمید مهاجری و تهیهکنندگی علی طادی پیرامون موضوع روزهخواری در جامعه اسلامی و حجاب در مدارس دخترانه است. گرچه هر دو موضوع از جمله مسائل مهم جامعه ما در سه دهه گذشته بوده اما نحوه ورود مستندساز به این موضوعات و کوچکسازی مسائل و رسیدن به جوابهای ساده برای رفع مشکلات از جمله نکات مثبت مستند محیط امن است. این مستند به جرات اتفاق ویژهای در میان آثار اجتماعی از این دست نبوده و نیست اما آغاز خوبی برای ورود به اینگونه بحثها با چنین زاویهای است. در ادامه گفتو گوی کوتاهی را از تهیهکننده و کارگردان این اثر که توسط فارس منتشر شده را میخوانید:
چه شد به سراغ موضوع مستند محیط امن رفتید؟
مهاجری: نزدیک ۱۰ مورد موضوع اجتماعی داشتیم که مسئله جوانان و جامعه بود که از میان آنها به این موضوعات رسیدیم و در پی تولید مستند رفتیم، موضوع اوقات فراغت و مسئله ازدواج و … از جمله موضوعات کلی بود و مسائل جزئیتری مثل استراحتگاهها در محیط شهری یا حتی موضوع ترافیک هم در موضوعات ما بود.
تمرکز مستند بیشتر به سمت روزه و روزهداری رفته است؟
مهاجری: بنا نبود ما به سمت روزهخواری برویم اما در تدوین بیشتر به این سمت رفت
مسئله اصلی مستند محیط امن چیست؟
مهاجری: ما میخواهیم در مستند بگوییم که با راهکارهای آسان و کوچک و کم هزینه بسیاری از مشکلات اجتماعی را میتوان عوض کرد، کافیست شما زاویه دیدتان را عوض کنید. برخی مسائل جامعه اسلامی را بد جلوه میدهد و کی از مسایلی که جامعه را زشت نشان میدهد موضوع روزهخواری در محیط شهری جامعه اسلامی است. سعی کردیم به راه حلها بپردازیم.
در روند ساخت مستند محیط امن وحدت رویه ای برای حل مشکلات داشتید؟
مهاجری: ما مشخصاً مواردی را انتخاب کردیم که همانها را بتوانیم در مستند حل کنیم و نشان دهیم که قابل حل هستند. ما باید از این دید به ماجرا نگاه کنیم که حکومت اسلامی چون بارها در گفتمانش اعلام کرده ما برای اداره جامعه راهکار داریم باید بتواند آنها را به طور عملی به مردم نشان دهد. ما برخی از نیازها را باید نشان بدهیم چون تعدادی از آنان انکار میشود.
شما دو موضوع بزرگ و کلی را در مستند میخواهید نشان بدهید. مثلاً در کنار روزهخواری به موضع حجاب در دبیرستانهای دخترانه هم ورود کردید. واقعاً این موضوعات را در پژوهش احصا کرده بودید و دقیقاً میدانستید چه میخواهید؟
مهاجری: ما این موارد را در پژوهش دیده بودیم، و میخواستیم به سؤالات مطرح در این زمینه پاسخ بدهیم
در ادامه مستند محیط امن به کارگردانی حمید مهاجرانی و تهیه شده در مرکز سفیرفیلم خواهیم دید: