
سرویس حاشیه نگاری: «هند دوستان» نام مستندی است که به کارگردانی «عباس موزون» و تهیه کنندگی « سید محمد صادقی » روحانی فعال در حوزه رسانه ساخته شده است. این مستند به ارتباط معنوی بین شیعیان، اهل سنت، هندوها و مردم و دولت هند با امام حسین(ع) و فرهنگ عاشورا پرداخته است و روز گذشته آیین رونمایی از این فیلم مستند که در۳ قسمت تهیه شده است با حضور«محسن اسلام زاده» مستند ساز برجسته جبهه فرهنگی انقلاب در سالن آمفی تئاتر شبکه «افق» برگزار شد.
در اپیزود اول این مستند به بررسی نگاه شیعیان به امام حسین (ع ) و فرهنگ عاشورایی پرداخته میشود. اپیزود دوم این موضوع را از دید اهل تسنن بررسی می کند و در قسمت سوم قدم به ما ورای اسلام برداشته میشود و جایگاه امام حسین (ع) و فرهنگ عاشورایی را از نگاه جهانیان و بالاخص مردم هند مورد توجه قرار می دهد.
اسلام زاده بعد از ابراز خوشایندی از ورود روحانیت به عرصه مستند سازی از کارگردان خواست تا انگیزه و علاقه خود را نسبت به ساخت این مستند بیان کند.
محسن اسلام زاده که عهده دار نشست خبری این برنامه بود از کارگردان این مستند خواست تا انگیزه هایی که باعث ساخت این مستند شده است را تبیین کند.
عباس موزون گفت: چیزی که ازعلاقه بشریت به امام حسین (ع) نا گفته مانده، علاقه شیعیان نیست و باید عشق و علاقه سایر مردم دنیا را به این موضوع مورد توجه و بررسی قرار دهیم.
وی ادامه داد: 200 میلیون مسلمان در هند پشت سد رسانه ای مانده و ما باید به آنها بپردازیم؛ چراکه به لحاظ جمعیت اولین کشور مسلمان جهان هند است.
کارگردان مستند در ادامه افزود : ما برای تهیه مستند از شیعیان هند رفته بودیم ، آنها مارا به اهل تسنن هدایت کردند و اهل تسنن هند مارا به سمت جامعه هندو سوق دادند.
سپس موزون بخشی از مشکلات و سختیهای بسیار زیادی که برای ساخت این مستند به همراه تیم مستند ساز متحمل شده بود را بازگو کرد.
محسن اسلام زاده نیز در خصوص حرف های بسیار زیادی که از علاقه مردم در مناطق مختلف جهان نسبت به عاشورا و فرهنگ عاشورایی ناگفته مانده است افزود: من خودم به تازگی از چین برگشته ام ولی هرکسی برای تحقیق به هر جای دنیا میرود با حرف های تازه ای بر می گردد و خوراک رسانه ای جدیدی با خود می آورد. وسپس انتقادی را از سازندگان مستند مطرح کرد که چرا زمان تهیه این مستند را در ایام محرم و عزای امام حسین (ع) انتخاب نکردید تا بتوانید تصاویر گوناگون زیادی را از اجرای این مراسمات در سرزمین هندوستان به ثبت برسانید؟؟!!...
موزونی گفت: در هندوستان برای اعلام استقلال و انزجار از غرب یک روز نمادین وجود دارد. ما زمانی به هند رفتیم که بتوانیم حداقل در این روز تصاویری ضبط کنیم که متاسفانه به ما مجوز این کار را ندادند.
وی خاطر نشان کرد: درست قبل از فیلم برداری ما حملاتی از سمت داعش به قسمتهایی از هند صورت گرفته بود که این موضوع هم حساسیت ها را برای کار ما افزایش میداد و امکان فیلم برداری را برای ما سخت می کرد.
سپس موزون از برنامه های انقلاب اسلامی برای رسیدن به تمدن اسلامی گفت و افزود: ما باید حداقل هایی خنثی را برای تدوین در نظر بگیریم به طور مثال ما برای نشان دادن تصاویر علم و کوتل با محدودیت هایی رو به رو هستیم و اگر نخواهیم تصویری از علم و کوتل را نمایش ندهیم ایجاد اتصال و تهیه تصاویر عزای امام حسین (ع) سخت و دشوار خواهد بود.
بعد از نقدهای فنی محسن اسلام زاده درباره فیلم نوبت به سوالات خبرنگاران رسید و یکی از سوالاتی که مطرح شد این بود که «آیا انتظاراتی که از قبل برای ساخت این فیلم داشتید برآورده شد ؟»
موزونی در پاسخ به این سوال گفت: من میخاستم از حلقه شیعیان به حلقه جهانیان برسم و به دلیل سختگیری های شدید فیلمبرداری در هند من موفق به ساخت یک صدم چیزی که میخواستم هم نشدم.
سوال دیگری که از کارگردان فیلم پرسیده شد این بود که «با توجه به کمبود منابع و سختی کار فیلم برداری شما چه انگیزه ای داشتید که این کار را انجام دهید ؟»
موزون در پاسخ گفت : این کار صاحبی دارد و این کار برای سیدالشهدا علیه السلام است که ما هر کاری برای او انجام می دهیم. در آنجا وقتی تیم به مشکل خورد من به پشتوانه همسرم وارد تهیه کنندگی شدم تا بعد هزینه ها را به سازمان ارجاع دهم.
او همچنین اضافه کرد: من قصد دارم مزد خودم را هم از انجام این کار برای زیارت مادر و دختری که برای تهیه این مستند مارا یاری کردهاند صرف کنم.
این مستند در ایام ولادت امام حسین (ع) و در روز های 1، 2 و 3 اردیبهشت از شبکه افق سیما پخش خواهد شد.