
به گزارش حلقه وصل، آیین اختتامیه بیستمین جشنواره بینالمللی قصهگویی پیش از ظهر امروز در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
* قصهگویی از آخرین سنگرهای دفاع از فرهنگ ما است
فاضل نظری مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم با اشاره به اینکه همه آنهایی که در این جشنواره شرکت کردهاند برندههای اصلی آن هستند، گفت: میدانید که اولین قصهگوی عالم خدا است و وقتی بشر را آفرید برای او قصه گفت. قرآن کریم بخش زیادی از آن با زبان قصه با بشر صحبت کرده است.
وی افزود: کتاب فرهنگ ایرانیان مشحون از قصهها است. شاهنامه تا لالایی مادران این سرزمین همه قصه است و در حوزه هنر از تئاتر و سینما تا موسیقی همه دارای زبان قصهگو هستند و به عبارت بهتر زندگی ما قصه است و ما راوی و خالق آنها هستیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: گاهی گفتن قصهها در نوع رفتار قصهگو است مانند سربازان ایرانزمین در سالهای دفاع مقدس که از خود رشادت و دلیرمردی نشان دادند و قصههای بینظیری خلق کردند اما این دلاورمردان نیاز به کسانی دارند که روایت و قصه آنها را بازگو کنند آنها مشغول بازتولید یک قصه بودند و به تعبیری مشغول خلق دوباره قصه عاشورا.
نظری گفت: هر کدام از اصحاب عاشورایی امام حسین(ع) دارای یک قصه بودند که این قصه به هم گره خورد و قصه عاشورا را رقم زدند که از آدم تا امروز بر آن گریستهاند. قصههای بزرگی در این روز خلق شد و این اتفاق جاودانه شد.
او اضافه کرد: حتی حافظ به عنوان یکی از ستونهای معماری فرهنگی ما با قصهگویی پیوند دارد و قصهگویی از آخرین سنگرهای دفاع از فرهنگ ما است و امیدوارم قصهگویی تبدیل به یک حرکت عمومی و بزرگ شود زیرا قصهها ثروتهای ملی ما هستند و باید آنها را حفظ و به آیندگان منتقل و به واسطه آنها پیوند خود را با فرهنگ دینی ایرانی حفظ کنیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دوره بعدی این جشنواره گفت: در جشنواره بعدی باید قصهگویی به عنوان یک فضیلت و ارزش مطرح شود و بر ارزشهای قومی خود تأکید کنیم. ما دارای میراث معنوی هستیم که چشمپوشی از آن ظلم است و بخشی که با عنوان توجه به فرهنگهای بومی برگزار شد و در حال تقویت شدن است اتفاق ارزشمندی است که سبب میشود فرهنگ بومی ما منتقل شود بهتر است که این جشنواره به استانها برسد و از تمرکز در پایتخت فاصله بگیرد.
*کانون پرچمدار قصهگویی کتابخانهای است
رضا قمرزاده دبیر بیستمین جشنواره بینالمللی قصهگویی با اشاره به قصهگو بودن خداوند گفت: شاید اولین قصه با تولد اولین انسان زاده شد، خداوند متعال خلیفت الله را خلق کرد و سپس قصههایی برای آنها نوشت، عاقبتِ نیکِ نیکوکاران و عاقبتِ ذلت بارِ گناهکاران را در آن آورد و فرمود فَاعتَبروا یا اولی الابصار (تا صاحبان بینش و بصیرت عبرت بگیرند).
وی افزود: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیست سال است که جشنواره قصهگویی برگزار میکند و نیز از این هنر متعالی در جهت تربیت کودکان و نوجوانان در بیش از 1000 مرکز استفاده میکند و اکنون در کشور به جایگاهی رسیده است که بتواند ادعا کند پرچمدار قصهگویی کتابخانهایست، که در آن ، قصه در خدمت تربیت و هویتبخشی است. انسان امروزی در آئینه قصه، خود را میبیند؛ قصه بر علیه زشتیها انقلاب نمیکند بلکه زشتیها را چنان مینمایاند که تغییر آنها اجتناب ناپذیر به نظر میرسد. قصه، تولید خوبی نمیکند بلکه خوبیها را چنان نشان میدهد که تقویت آنها در جامعه اجتنابناپذیر به نظر میرسد و انسانها در آئینه قصهها ؛خود را مینگرند و به معرفت نفس دست مییابند.
دبیر جشنواره قصهگویی گفت: از محسنات دیگر قصه، در عصر ما این است که قصهگویان ناقلان هویت دینی و ملی و ارزشهای اخلاقی ما هستند آنان به کودکان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان ما متذکر میشوند که هویت و تمدن خویش را دریابند و به آن افتخار کنند. باید بدانیم که تمدن اسلامی - ایرانیِ ما ریشهای در مکتب مبین اسلام و ریشهای دیگر در تاریخ کهن سرزمین ایران باستان دارد و ما فرزندان این تمدن اصیل باید دوستدار و پاسدار این هویت باشیم.
او اضافه کرد: جهان قصه، جهان رنگها و درنگهاست، جهان دانایی و روشنایی، جهان زیستن با شادمانی، گریستن با اندوه؛ این قصهگوست که به جادوی کلمات؛ جهان گوناگون میآفریند. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زمینه تربیت و رشد کودکان و نوجوانان زیادی را در گودهای قصهگویی فراهم آورده است.
قمرزاده گفت: به بهانه کودکان دور همه جمع شدهایم تا در آیین برگزاری بیستمین جشنوارهی بینالمللی قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اندوختههای خود را از قصهگوی هستیبخش جهان با هم به اشتراک بگذاریم. تجربهای بس شیرین و به یادماندنی در کارنامه کانون با هم رقم زدیم. زنگ جشنواره بیستمِ قصهگویی در ایران اسلامی از تیرماه 1396 به صدا درآمد و هم زمان در 31 استان، 6737 نفر قصه با طیف کانونیها « مربیان و اعضاءِ 14 تا17 سال» و غیرکانونیها شامل «پدربزرگها و مادربزرگها و عموم» با هم به رقابتی زیبا و توام با رفاقتی دلنشین پرداختند و برای حدود 90 هزار نفر مخاطب قصه گفتند که سرانجام 46 نفر به مرحله نهایی کشوری رسیدند.
وی افزود: آنچه بر زیبایی جشنواره بیستم در سال 96 افزود، حضور پرشور و حیرت برانگیز 3174 نفر از اعضاء نوجوان کانون بود که باعث تجربه بیبدیل و آموزنده برای اعضا مراکز کانون شد که به حق باید به مربیانشان دست مریزاد گفت که چنین مروجانی را تربیت کردهاند. در سطح ملیِ جشنواره حضور ارزشمند پدربزرگها و مادربزرگها، حضور جدی مربیان فراگیر ارزیابی و رفاقت را جذابتر و جشنواره را پویاتر کرده است و در سطح بینالمللیِ جشنواره ارسال 80 قصه از 43 کشور و سرانجام راهیابی از 8 کشور نشان از ارزش فرهنگی قصه و قصهگویی به پهنای جهان و جایگاه این هنر در سینه و فطرت انسانها دارد.
دبیر بیستمین دوره جشنواره بینالمللی قصهگویی گفت: در این دوره از جشنواره ترویج فرهنگ قصهگویی، علاوه بر فرآیند اجرای جشنواره در مراکز فرهنگی کانون بیش از پیش، بر مبنای مباحث علمی و پژوهشی با پیشبینی بخش مقالات و نشستها برگ زرین دیگری به جشنوارهی قصهگویی افزود. از میان 182 چکیده مقاله که به دبیرخانه جشنواره رسید، 69 مقاله تدوین و 3 اثر جهت رقابت در مرحله نهایی شایسته تقدیر شناخته شد. به منظور تجمیع و تمرکز بخشیدن به فعالیت قصهگویی در مراکز، در بخش قصهگویی و داستاننویسی شانزدهمین جشنواره بینالمللی امام رضا (ع) در فراخوان بیستم جشنواره قصهگویی تقویت شد. حاصل این اقدام دریافت 75 داستان و حضور 255 قصهگوی رضوی بود که به جشنواره قصهگویی زینتی خاص بخشید و از این میان 3 داستان و 5 قصهگو رتبههای برگزیده را به خود اختصاص دادند. مبنای تغییرات در جشنواره بیستم مرور بر پژوهشهای دورههای قبل توجه به پیشنهادات و انتقادات کارشناسان و مربیان شرکتکننده در دوره نوزدهم بود.