
به گزارش حلقه وصل، کتاب «جریانشناسی فکری ایران» مجموعه یادداشتهایی از عباسعلی عظیمی شوشتری، حسین میرچراغخانی، عبدالله نوری گلجایی، علیاصغر نصیری، جعفر ساسان، داود عسکری، عبدالله شمسی و مهدی فرمانیان است که از سوی نشر زمزم هدایت منتشر شده است.
این کتاب در پنج بخش مختلف به بررسی مبانی هستیشناسی، انسانشناسی، معرفتشناسی و دینشناسی جریانهای فکری نظیر جریان فکری - فرهنگی عقلانیت اسلامی، جریان فکری انجمن حجتیه، جریان فکری - فرهنگی فمینیسم، جریان فکری - فرهنگی بهائیت در ایران معاصر و جریانشناسی سلفیگری معاصر میپردازد.
در بخش اول با عنوان جریان فکری - فرهنگی عقلانیت اسلامی با بیان اینکه این جریان با عقلایت حاکم بر آن، به رغم حفظ اصول و مبانی خود در برابر پدیدههای اجتماعی و دستاوردهای بشری، عقلانی- اسلامی عمل کرده است، تصریح میکند: این جریان با توجه به اصل اجتهاد و پویایی اسلام و توجه به شرایط زمان، قابلیت پیگیری اهداف خود را در شرایط متفاوت دارد، از همین روی این جریان هیچگاه در مسائل جدید به بنبست نخواهد رسید، وجه مشترک عملکرد جریان عقلانیت اسلامی در دوره معاصر ورود مستقیم این جریان به مباحث سیاسی و حکومتی است که نتیجه این ورود، پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل حکومت اسلامی به محوریت ولیفقیه است.
در فصل دوم درباره عملکرد انجمن حجتیه در فتنه 88 ابراز میدارد: سران انجمن حجتیه گردهم آمدند تا برای به مقصد رسیدن کشتی نیمه جان انجمن فکری بکنند، این افراد تا پیش از این، شرکت در هر گونه انتخابات را مغایر افکار و اهداف خود میدانستند، سرانجام تصمیم به حضور در انتخابات گرفتند، با این دلیل که باید کاری کرد تا احمدینژاد رأی نیاورد، جمعبندی نظریات این بود که جناح راست نسبت به جناح چپ مشکل بیشتری برای انجمن ایجاد میکند و اینکه ما در زمان آقای خاتمی راحتتر بودیم، به همین دلیل باید با ادامه حیات سیاسی دولت نهم مقابله کرد، علاوه بر این اظهارات، عبدالکریم سروش عضو اتاق پنج نفره میرحسین در خارج از کشور از حضور افرادی از انجمن حجتیه در ساختار جنبش سبز خبر دارد. در نتیجه کادر و اعضای انجمن حجتیه در این انتخابات به حمایت از میرحسین موسوی برخاستند.
در این کتاب با اشاره به اینکه فمینیسم به عنوان یکی از جریانهای فکری تاریخی معاصر ایران ریشه در وضعیت زنان غربی پس از رنسانس، مبانی سیاسی - اجتماعی نوین و تحولات نظام سرمایهداری غرب دارد، خاطرنشان میکند که این جریان پس از انقلاب مشروطه در ایران گسترش یافته است، در این فصل میخوانیم: پس از انقلاب اسلامی با وجود خروج، بسیاری از رهبران آن جریان از ایران و تعطیل شدن فعالیتهای این جریان در داخل کشور، به ویژه در دهه اول بعد از انقلاب،این جریان توانست از دهه هفتاد به بعد مجدداً به فعالیت بپردازد. در این مقطع نیز عملکرد مجالس و دولتهای اصلاحگرا نقش ملموسی در میزان ظهور اجتماعی و آزادی عمل این جریان داشتهاند. از جمله ارائه تفسیری فمینیستی از حقوق اسلامی و نیز حضور فعال این جریان در فتنه سال 88 از جمله اقدامات ضدامنیتی جریان فمینیسم در ایران شمرده میشود که مستلزم توجه نهادهای مسئول در کشور و در نحوه تعامل با این جریان است.
به گزارش حلقه وصل، کتاب «جریانشناسی فکری ایران» در قطع رحلی در 288 صفحه با قیمت 17 هزار تومان به همت پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع) منتشر شده است که علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند با شماره 37730735-025 تماس بگیرند.