به گزارش حلقهوصل: آیین پایانی یازدهمین جشنواره بینالمللی فیلمهای ورزشی ایران در حالی برگزار شد که با حواشی خاص و یک انتخاب عجیب همراه بود؛ برگزیده شدن فیلمی هندی تحت عنوان «سلطان» با داستانی مغایر با ارزش های دینی، حاشیه پررنگ این جشنواره شد.
آیین پایانی یازدهمین جشنواره بینالمللی فیلمهای ورزشی ایران شامگاه پنجشنبه 28 دی ماه 1396 در هتل المپیک برگزار شد. این مراسم با حضور مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان، سیدرضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک، چند تن از نمایندگان مجلس، هنرمندان، ورزشکاران و مهمانان جشنواره برگزار شد و برگزیدگان آن در بخشهای فیلمهای سینمایی، ویدئویی ، داستانی کوتاه و نیمه بلند و پویانمایی معرفی شدند.
جشنواره بین المللی فیلم های ورزشی ایران، نماینده انحصاری فدراسیون جهانی فیلم های ورزشی (FICTS) است که به عنوان مرحله مقدماتی جشنواره جهانی فیلم های ورزشی به شمار می آید و وظیفه انتخاب تولیدات و آثار فیلمسازی ورزشی در ایران و کشورهای غرب آسیا و آسیای میانه را برعهده دارد و یکی از مقرهای 16 گانه جهان محسوب می شود.
دکتر حسینی نماینده فدراسیون جهانی فیلم های ورزشی معتقد است این جشنواره، که نماینده جشنواره جهانی و معتبر این حرکت ارزشمند است در این دوره توانسته با بازنمایی «روح فتوت در آیینه اثربخش رسانه» و درآمیختن این ویژگی منحصربفرد با هنر سینما و ترویج آن در گستره جهانی به توفیقاتی دست یابد و از این رهگذر فرصتی فراهم شده تا دست اندرکاران فیلم های ورزشی، سینمایی و تلویزیونی توانایی هنرمندان ایرانی را در عرصه های بین المللی نمایان سازند.
همه این تعریف ها و تفاخرها در حالی است که پس از معرفی آثار برگزیده، ناگهان نام فیلم هندی «سلطان» در میان برگزیدگان به چشم می خورد و نوشکا شارما کوهلی به عنوان بهترین بازیگر زن نام برده می شود. دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مرد هم به سلمانخان اهدا می شود و همچنین در بخش بهترین کارگردانی، تندیس جشنواره و دیپلم افتخار برای بهترین کارگردان فیلم به علی عباس ظفر برای فیلم «سلطان» از کشور هند اهدا می شود.
اما چیزی که باعث ایجاد حاشیه برای این جشنواره می شود آن است که وقتی داستان فیلم سلطان، قصه رابطه نامشروع و عاشقانه یک جوان هندی با بازی سلمان خان با کشتیگیر زنی است که در این فیلم ایفای نفش می کند. حالا اینکه موضوع این فیلم، چقدر با مرام نامه جشنواره یعنی روح فتوت و جوانمردی همخوانی دارد و از همه اینها مهم تر چنین فیلمی با چنین رویکردی چقدر با ارزش های دینی و قوانین حاکم بر جمهوری اسلامی منطبق است، سوالی است که باید برگزارکنندگان به آن پاسخ گویند.
در این میان اما احسان شیعه رییس جشنواره فیلم های ورزشی در مصاحبهای با جام جم آنلاین در مورد حواشی به وجود آماده توضیح داده است که: «اطلاق واژه «مبتذل» به فیلم «سلطان» از سینمای هند به کارگردانی فیلمساز مسلمانی به نام علی عباسظفر و بازی سلمان خان، بازیگر مسلمان محبوب این کشور، اطلاقی ناشی از بی اطلاعی و یا غرض ورزی است. فیلم «سلطان» که برنده 2 تندیس از مجموع بیش از 35 تندیس و دیپلم اهداشده جشنواره شد – فیلمی است با موضوع ورزش و نقش آن در زندگی فردی و اجتماعی افراد که البته به سیاق اکثر فیلمهای تولید بالیوود حاوی داستانی عاشقانه (از نوع عشقهای باحجب و حیای شرقی و فاقد جنبههای اروتیک) نیز هست به طوری که فیلم برای اخذ مجوز نمایش از اداره کل نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، نیازمند کمترین اصلاحات (صرفا حذف چند صحنه موزیکال معمول در سینمای هند) بود و تقریبا به طور کامل در جشنواره به نمایش درآمد.»
مساله اصلی این است که اکران کردن یک فیلم، با جایزه دادن به آن و مطرح کردن کارگردان و بازیگران زن و مرد آن در چنین جشنواره ای تفاوت می کند؛ آن هم فیلمی که موضوعش عاشقانه های غیرمجاز و نامشروع است، فارغ از اینکه یک فیلم، دارای جنبه های اروتیک باشد یا خیر.